Χ. Στυλιανίδης: Τον «απέλυσε» ο Αναστασιάδης, τον προσέλαβε ο Μητσοτάκης - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back

Χ. Στυλιανίδης: Τον «απέλυσε» ο Αναστασιάδης, τον προσέλαβε ο Μητσοτάκης

Χ. Στυλιανίδης: Τον «απέλυσε» ο Αναστασιάδης, τον προσέλαβε ο Μητσοτάκης

Ο πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χρήστος Στυλιανίδης είναι ο νέος υπουργός Κλίματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Υφυπουργός θα είναι ο πτέραρχος ε.α Ευάγγελο Τουρνάς.

Στον κ. Στυλιανίδη θα αποδοθεί τιμητική πολιτογράφηση με τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου θα ορκιστεί στην Παρασκευή

Ο κ. Στυλιανίδης έχει εμπειρία στον τομέα που αναλαμβάνει καθώς κατείχε από το 2014 έως το 2019, τη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.

Θεωρείται «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη.

«Με την ανάθεση από τον πρωθυπουργό του υπουργείου στον Χρήστο Στυλιανίδη, η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο στους τομείς της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης», τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

«Δεν είναι απλώς ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση αλλά ο καλύτερος ευρωπαίος πολιτικός για το συγκεκριμένο πεδίο», αναφέρουν.

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτηματικά.

Η θητεία του κ. Στυλιανίδη ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2019 και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να τον προτείνει για νέα θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πληροφορίες θέλουν έναν από τους λόγους που ο κ. Αναστασιάδης δεν ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του κ. Στυλιανίδη είναι το ότι δεν κατάφερε να κρατήσει στα «χαμηλά» το θέμα των χρυσών διαβατηρίων όπως ήθελε η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσιεύματα, όταν ο κ. Αναστασιάδης τον ρώτησε γιατί το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» προωθήθηκε στην εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ο Χρήστος Στυλιανίδης απάντησε ότι ο ίδιος είναι Ευρωπαίος Επίτροπος και δεν είναι μέσα στα καθήκοντα του η εξασφάλιση εθνικών συμφερόντων.

Η επιλογή του κ. Στυλιανίδη δεν έχει γίνει δεκτή με ..ενθουσιασμό από την παραδοσιακή πτέρυγα του κόμματος.

Ο κ. Στυλιανίδης διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη και πολιτικά τοποθετείται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Είχε μάλιστα υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!