χ-καφαντάρη-συνεχίζεται-το-πάρτι-στη-1040851
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 29.06.2022 | 23:50

Χ. Καφαντάρη: «Συνεχίζεται το πάρτι στην ενέργεια και το βάρος στους καταναλωτές»

Η Χαρά Καφαντάρη μίλησε στην Βουλή την εποχή της κλιματικής αλλαγής και πολλά άλλα θέματα που απασχολούν το περιβάλλον.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Όσο και να προσπάθησε φιλότιμα ο προλαλήσας συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πείσει ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν, δεν νομίζω ότι τα κατάφερε, γιατί οι διαφορές είναι τεράστιες, φυσικά και δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος ο οποίος αύξησε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αμέσως μόλις ανέλαβε, όπως έκανε ο κ. Χατζηδάκης τον Σεπτέμβρη του

2019, αύξηση 20%.

Επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ -και όσοι μας ακούν το θυμούνται, μιλάμε για τους καταναλωτές, τις μικροεπιχειρήσεις, τους μικρομεσαίους- δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και βέβαια, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος ο οποίος καλύπτει και προστατεύει ισχυρό

καρτέλ ενέργειας και ειδικότερα, θα έλεγα φυσικού αερίου. Ότι κάποια στιγμή και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε αυτές τις πολιτικές οι οποίες υλοποιούνται κατά πόσο είναι αντίθετος και κατά πόσο γρήγορα πρέπει να έρθει μια πολιτική αλλαγή, αυτό νομίζω ότι το καταλαβαίνει ο καθένας. Οι λύσεις και από εδώ και από εκεί κάποια στιγμή και από την ηγεσία του πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όλοι λέμε ότι ζούμε την εποχή της κλιματικής κρίσης, που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ένταση σε σφοδρότητα και συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, με συνέπειες τραγικές και στην οικονομία και γενικότερα, στην

ανθρώπινη δραστηριότητα, στην καθημερινή ζωή. Στην ανάγκη, λοιπόν, αντιμετώπισης η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ένα

σημαντικό κομμάτι και αυτό σχετίζεται άμεσα και με τις υποδομές και τον καινούργιο σχεδιασμό των πόλεων. Άλλωστε, το σύνθημα του ΟΗΕ για την Ημέρα Πόλεων, 31 Οκτώβρη, ήταν «ανθεκτικές πόλεις για βιώσιμο μέλλον».

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, σε όλους τους τομείς, από τις κατοικίες μέχρι τις υποδομές, μέχρι βιομηχανικές δραστηριότητες, μέχρι οδικά δίκτυα, τα πάντα πρέπει πάνω στα καινούργια δεδομένα να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται. Επίσης, σοβαρή συνέπεια και σοβαρό κομμάτι αυτής της όποιας επενδυτικής δράσης σε αυτούς τους τομείς, μερικούς από τους οποίους προανέφερα ήδη, έχει να κάνει με τη μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας. Η χώρα μας είναι και σεισμογενής περιοχή, φυσικές καταστροφές πολλές έχει αντιμετωπίσει -δεν τις ξεχνάμε, άλλωστε- πρόσφατα. Να μην πούμε για τον Ιανό και τις πλημμύρες, όπου φάνηκε ότι το δίκτυο υποδομών δεν άντεξε, με

συγκεκριμένες ευθύνες μιας Κυβέρνησης που ήδη κυβερνούσε δύο χρόνια. Όμως, έρχεται τώρα, μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο και γι’ αυτό θα τοποθετηθώ, κατ’ αρχάς, γιατί δεν πιάστηκε από άλλους συναδέλφους- ουσιαστικά να μετατρέπει ένα άρθρο του ν. 4315/2014, όπου ουσιαστικά καταργείται η διαδικασία έγκρισης μελετών γεωλογικής καταλληλότητας, ενώ γίνεται μόνο θεώρηση φακέλου, πληρότητας φακέλου.

Είναι πολύ σημαντικό το υπόβαθρο και η γεωμορφολογία της χώρας μας. Από την άλλη μεριά, όμως, μια τέτοια σοβαρή αλλαγή -που θα πω παρακάτω με τι επιχείρημα γίνεται αυτή η αλλαγή- έπρεπε να έρθει σε διαβούλευση, σε συζήτηση και με αρμόδιους φορείς, το

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο -που είναι επίσημος σύμβουλος του κράτους- και το Τεχνικό Επιμελητήριο, φυσικά, με τους γεωλόγους, τους ειδικούς, με τους επιστήμονες. Τίποτα από αυτά δεν έγινε και για αυτόν τον λόγο και διαμαρτύρονται και θα καταθέσω εδώ πέρα αποφάσεις-προτάσεις σχετικά με την εν λόγω τροπολογία που έχουν γίνει και από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και από τον Σύλλογο Γεωλόγων και βέβαια, από τον Σύνδεσμο Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας και βέβαια, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γεωλόγων του Δημοσίου, που αντιτίθενται στο συγκεκριμένο.

Έστω και την τελευταία στιγμή, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Είναι γεγονός ότι το Δημόσιο είναι υποστελεχωμένο, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι αντίστοιχες διευθύνσεις και στο ΥΠΕΝ και στον δημόσιο τομέα, γενικότερα, δεν έχουν επαρκές προσωπικό

για να ελέγξει το συγκεκριμένο. Ενώ οι στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ οι χωροταξικές πολεοδομικές μελέτες εξετάζονται λεπτομερώς και εγκρίνονται, αυτό δεν θα γίνει στις μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας. Πρέπει να το δείτε. Βέβαια, εσείς ενδιαφέρεστε για προσλήψεις, όπως παραδείγματος χάρη, η πανεπιστημιακή αστυνομία. Το να στελεχώσετε με επιστήμονες τον δημόσιο τομέα και ειδικούς σε διάφορα θέματα, αυτό ίσως για εσάς είναι κάπως, θα έλεγα, πιο δεύτερο. Όμως, είναι επικίνδυνο. Είναι σοβαρός κίνδυνος και για τα ίδια τα έργα.

Έρχομαι τώρα στο σχέδιο νόμου που συζητάμε, για να πω το εξής: Δυστυχώς, φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι έχουμε έναν Πρωθυπουργό εξωτερικού και έναν Πρωθυπουργό εσωτερικού. Ο κ. Μητσοτάκης από τότε που ανέλαβε σε διεθνή φόρα και παντού μιλάει για την κλιματική αλλαγή, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, την οποία εξήγγειλε, αν και άλλαξαν και οι ημερομηνίες λίγο-πολύ. Από την άλλη μεριά, μιλάει για τις ανανεώσιμες, που αφορά και το εν λόγω σχέδιο νόμου, εισάγοντας παράλληλα στο ενεργειακό μίγμα σε πολύ μεγάλο ποσοστό το φυσικό αέριο, το οποίο είναι ορυκτό καύσιμο και λίγο-πολύ, όλοι το γνωρίζουμε. Και στον ΟΗΕ τα έχει πει αυτά. Από την άλλη μεριά, όμως, έχουμε και στη Μασσαλία τις δηλώσεις για τη βιοποικιλότητα, οι οποίες είχαν γίνει σε μια συνάντηση. Έχουμε διεθνείς δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την προστασία της βιοποικιλότητας της Μεσογείου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, 30% προστασία της θάλασσας, 10% ακόμα και απαγόρευση αλίευσης. Όλα αυτά τα έχει πει. Τι κάνει, όμως, στο εσωτερικό ο κ. Μητσοτάκης; Στο εξωτερικό λέει μεγάλα λόγια. Στο εσωτερικό δεν υπάρχει θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός. Δεν υπάρχει ειδικό χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Υπάρχουν μια σειρά νόμων που ψηφίστηκαν, ειδικά από τον κ. Χατζηδάκη, και μετά από τον κ. Γεωργιάδη, το Υπουργείο Ανάπτυξης, ένας νόμος που ορίζει υπο-περιοχές NATURA, πολύ επιστημονικός όρος. Όλα είναι εις βάρος του περιβάλλοντος. Δηλαδή άλλα λέμε έξω και άλλα τελικά κάνουμε μέσα.

Πραγματικά είναι φανερό -και γίνεται φανερό συνέχεια- ότι αυτή η Κυβέρνηση εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αξιοποιεί αυτό που λέμε «ανάπτυξη και αναγκαιότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», που είναι σωστό σαν θέση. Αλλά βέβαια με την τακτική την οποία ακολουθεί, έτσι όπως χωροθετούνται, ουσιαστικά χωρίς ειδικό σχέδιο χωροταξικό για τις ΑΠΕ, δυσφημεί και την ήδη θετική αυτή αναγκαιότητα που είναι η ανάπτυξη των  ανανεώσιμων και βέβαια εις βάρος των ορυκτών καυσίμων. Δεν μπορεί να μας πείσει η Νέα Δημοκρατία ούτε η εκπρόσωπός της ότι δεν θέλουμε τις ΑΠΕ, γιατί κάτι τέτοιο άκουσα από την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου βασικά γίνεται μία δεύτερη απόπειρα της Κυβέρνησης να απλοποιήσει παραπέρα την αδειοδότηση. Ο κόσμος, όμως, υποφέρει. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα καλυφθεί 90% το κόστος και οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών. Έχει δεσμευτεί για αυτό. Από την άλλη μεριά, οι λογαριασμοί έρχονται όπως έρχονται στους καταναλωτές και δεν μπορούν να τους πληρώσουν. Είναι σοβαρό ζήτημα. Ενώ, με βάση στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, καθημερινά γύρω στις χίλιες εντολές έρχονται για αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Εντολές έτσι! Το τονίζω.

Από εκεί και πέρα, όμως, δεν κάνατε δεκτή, κύριε Υπουργέ, και την τροπολογία που είχαμε κάνει τον Μάιο μήνα, στην οποία περιλαμβάνεται και το θέμα της απαγόρευσης των αποκοπών ηλεκτρικού ρεύματος. Τώρα, όμως, πρέπει να τοποθετηθείτε και για αυτό. Γιατί για τις όποιες ρυθμίσεις φέρνετε εδώ με αυτή τη μη εμφάνιση της ρήτρας αναπροσαρμογής -γιατί δεν πρόκειται για κατάργηση, για μη εμφάνιση της ρήτρας πρόκειται, γιατί θα ενσωματώνονται οι τιμές στα κυμαινόμενα τιμολόγια, η τιμή αυτή- ουσιαστικά πρέπει να πάρετε κάποια συγκεκριμένη θέση. Αυτό θα το δουν οι καταναλωτές μετά από δύο με τρεις μήνες. Βέβαια, σε δύο τρεις μήνες θα έχουμε και εκλογές και φυσικά θα έχουμε πολιτική αλλαγή.

Και το πολύ σημαντικό: Ακόμα και οι Ανεξάρτητες Αρχές οι οποίες μέχρι σήμερα δεν μιλούσαν -μιλάω για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τη ΡΑΕ συγκεκριμένα- αρχίζουν και τοποθετούνται δημόσια, και ο Πρόεδρός της. Δηλαδή αντιδρούν ακόμα και οι Ανεξάρτητες Αρχές, στις οποίες τους επικεφαλής λίγο πολύ εσείς τους διορίσατε. Από την άλλη μεριά, έχουν έρθει και τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν να κάνουν και με την επιστροφή των 67 εκατομμυρίων ευρώ από την Οριακή Τιμή Συστήματος στους καταναλωτές, κάτι το οποίο είπε και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, θέτοντας σοβαρές ενστάσεις. Επίσης, πάρα πολύ σοβαρό είναι και το θέμα σχετικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία συγκεκριμένα αλλάζετε τη σύμβαση ουσιαστικά, παραχωρώντας ακόμα περισσότερα στους Ιταλούς, στην ιταλική εταιρία. Αυτή είναι η λογική σας. Και μετά έρχεστε και λέτε για επενδύσεις γιατί έρχονται ξένοι και αγοράζουν δημόσιο πλούτο. Γιατί και τα δίκτυα είναι δημόσια και είναι δημόσιου ενδιαφέροντος.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα πω για τα φωτοβολταϊκά που γίνεται σκανδαλωδώς παραβίαση των περιβαλλοντικών νόμων, έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς θαλάσσιο χωροταξικό, ακόμη και στις NATURA, έτσι όπως εμφανίζονται το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου -για αυτό καταθέσαμε και συγκεκριμένη τροπολογία για αυτό-, χωρίς να υπάρχουν εγκρίσεις, χωρίς να έχει λόγο ο ΟΦΥΠΕΚΑ, το ΕΛΚΕΘΕ. Εγώ θα έλεγα ότι ακόμα και το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να έχει λόγο στο συγκεκριμένο. Διότι και η θαλάσσια βιοποικιλότητα είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας συνολικά της βιοποικιλότητας. Και, αφού είμαστε ευρωπαϊστές και Ευρωπαίοι, πρέπει να ακολουθούμε και τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βιοποικιλότητα. Βιάζεστε. Θέλετε να τακτοποιήσετε πολλά και με τροπολογίες και με το εν λόγω σχέδιο νόμου, να ικανοποιήσετε συμφέροντα, πιθανές δεσμεύσεις, γιατί καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος είναι λίγος. Γρήγορα ο ελληνικός λαός θα επιβάλει την πολιτική αλλαγή. Ευχαριστώ.