Bερναρδάκης κατά Μπουτάρη για την επίθεση στη Νοτοπούλου

Με σημερινή του δήλωση ο Υπ.Επικρατείας Χρ.Βερναρδάκης, αναφέρεται στην δήλωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη, ο οποίος έκανε αναφορά περί χρίσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου στον Δήμο. Αναλυτικά ανέφερε τα εξής:

«Όταν ο Πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας δήλωσε στον λόγο του της 14ης Δεκέμβρη στην Θεσσαλονίκη την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κατερίνα Νοτοπούλου για τη διεκδίκηση της Δημαρχίας της Πόλης, ο απερχόμενος Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης προέβη σε μία ατυχή δήλωση, περί «επιστροφής σε τακτικές του παρελθόντος» και επιμονής «σε χρίσματα». Η δήλωση αυτή προκαλεί έκπληξη για την πολιτική της αστοχία. Ο Πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει την στήριξή του στον κ. Μπουτάρη, τον οποίο προσκάλεσε να ηγηθεί ενός πλατιού δημοκρατικού μετώπου για τη διεκδίκηση της Δημαρχίας.

Η αμέριστη αυτή στήριξη δόθηκε γιατί ο κ. Μπουτάρης σηματοδότησε με την πολιτική του και τις πρωτοβουλίες του μια μεγάλη τομή στην υφιστάμενη μέχρι τότε δεξιά και ακροδεξιά πολιτική που ασκούσε σε όλους τους τομείς ο Δήμος. Στάθηκε με τόλμη απέναντι στο σύστημα κλεπτοκρατίας που είχαν εγκαθιδρύσει οι προκάτοχοί του και αντιμετώπισε θαρραλέα τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία. Εδωσε ένα δημιουργικό αέρα καινοτομίας στην πόλη, αντιστρατευόμενος φοβικές ιδέες και σύνδρομα. Για όλους αυτούς τους λόγους στοχοποιήθηκε από το σύστημα, το οποίο μάλιστα με αφορμή και πρόσχημα τη στάση του στο «Μακεδονικό», προχώρησε στους γνωστούς τραμπουκισμούς εις βάρος του.
Παρά την αρχική αποδοχή της στήριξης, ο κ. Μπουτάρης αποφάσισε τελικά να μην διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο. Η απόφασή του αυτή είναι απολύτως σεβαστή. Η επίκλησή του ωστόσο σε κομματοκρατία και χρίσματα, όχι μόνον δεν συνάδει με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των δημοτικών εκλογών στην Θεσσαλονίκη, αλλά γεννά ερωτήματα και συνειρμούς για το περιεχόμενό της. Αναρωτιόμαστε, ο κ. Μπουτάρης επιθυμεί να ορίσει «διάδοχο» για τη Δημαρχία; Έχει αυτός μόνος το δικαίωμα να κάνει υποδείξεις, ενώ αν ο Πρωθυπουργός προτείνει κάποιον, συνιστά κομματικοποίηση; Όταν του πρότεινε ο Πρωθυπουργός να αναλάβει την ηγεσία ενός προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου για το Δήμο, ήταν και τότε κομματική υποψηφιότητα ή έλαβε κάποιο είδος χρίσματος; Τα πολιτικά κόμματα δεν νομιμοποιούνται να προτείνουν υποψηφιότητες για τη Δημαρχία; Ο ίδιος δεν είχε κατά το παρελθόν επιδιώξει κομματική στήριξη στις δημοτικές εκλογές; Εάν το σκεπτικό του Δημάρχου πίσω από τις δηλώσεις του είναι να παραδώσει σε κάποιον εκλεκτό το δημαρχικό «δακτυλίδι του», αυτό δεν συνιστά χρίσμα και ευνοιοκρατία αλλά ακομμάτιστη επιλογή;

Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση στην Θεσσαλονίκη, να περιφρουρηθούν και να διευρυνθούν οι δημοκρατικές κατακτήσεις στον Δήμο και να διαφυλαχθεί η παρακαταθήκη Μπουτάρη.
Για τους λόγους αυτούς και μετά την υπαναχώρηση του κ. Μπουτάρη, προτάθηκε για τη Δημαρχία η Kα Κ.Νοτοπούλου, εκπρόσωπος της νέας γενιάς, ένα καθαρό πρόσωπο επικεφαλής ενός νέου ανοιχτού στην κοινωνία σχήματος, που μπορεί να γίνει πόλος συσπείρωσης των δημοκρατικών δυνάμεων για τη διεκδίκηση του Δήμου. Ενός προοδευτικού σχήματος που θα συνιστά εγγύηση για να κλείσει ο δρόμος σε παλαιοκομματικά σχήματα που βλέπουν την πόλη ως ευκαιρία πολιτικής καριέρας και οικονομικής εκμετάλλευσης και να αποτραπεί ενδεχόμενη επάνοδος του «συστήματος Παπαγεωργόπουλου» που καιροφυλακτεί για να λεηλατήσει πάλι τον Δήμο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσωπικά, εγγυώνται ότι το σχήμα αυτό θα διεκδικήσει την Δημαρχία της Θεσσαλονίκης με καθαρούς όρους, χωρίς υπαναχωρήσεις, χωρίς συνδιαλλαγή και συμψηφισμούς με τα κατεστημένα συμφέροντα και χωρίς χειραγώγηση των ψηφοφόρων. Με στόχο την ανάδειξη της πόλης σε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Στο προοδευτικό και δημοκρατικό αυτό σχήμα, ο κ. Μπουτάρης θα έχει πάντα τη θέση που του αρμόζει, γιατί αυτό που θα κερδηθεί θα είναι προς όφελος της Θεσσαλονίκης και των δημοτών της».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ, ΕΠΙΘΕΣΗ, ΜΠΟΥΤΑΡΗ, ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!