αυτές-είναι-οι-κρίσιμες-εκλογικές-περ-1181732
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 20.05.2023 | 14:39

Αυτές είναι οι κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες 

Η μάχη των κομμάτων αύριο Κυριακή θα είναι ασφαλώς ψήφο με ψήφο σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν όμως μερικές περιφέρειες που τα κομματικά επιτελεία κοιτάζουν λίγο ή πολύ περισσότερο από τις άλλες, ειδικά αν υπάρχει και αύξηση εδρών με βάση την απογραφή του 2021. Πρόκειται γι’ αυτές στις οποίες τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αλλά και το κλίμα που μεταφέρουν οι τοπικές οργανώσεις, δείχνουν ότι οι ισορροπίες αλλάζουν σε σχέση με το 2019, αλλά και για άλλες που το αποτέλεσμά τους, έχει συμβολικό χαρακτήρα. Αυτές τις κρίσιμες για τα κόμματα εκλογικές περιφέρειες καταγράφει η «Κυριακάτικη Δημοκρατία»:

*Πρώτη και σημαντικότερη, η Ανατολική Αττική, η οποία είναι η μοναδική περιφέρεια που στην απογραφή του 2021 κερδίζει δύο έδρες (από 10 σε 12), καθώς ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά 16.407 άτομα  (502.348 στην απογραφή του 2011, 518.755 στην απογραφή του 2021). Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε κερδίσει 4 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 3 και από 1 το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ25. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παρότι ήταν τρίτο κόμμα με 5%, λόγω του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, είχε μείνει χωρίς έδρα. Με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αλλά και το κλίμα στην περιοχή:

-Η ΝΔ, λόγω και της αποχώρησης της, πρώτης σε σταυρούς βουλευτή το 2019, Γ. Μαρτίνου, βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το 43% των προηγούμενων εκλογών (σ.σ. από 34 έως 36%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις), με αποτέλεσμα, λόγω και της απλής αναλογικής, απλώς να διατηρεί τις 4 έδρες που είχε κερδίσει

-Ο ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει σταθερός στα ποσοστά του 2019 (29,6%) φαίνεται να κερδίζει μία έδρα (από τρεις σε τέσσερις)

-Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που λόγω και της νέας πληθυσμιακής σύστασης με την είσοδο νέων ψηφοφόρων, κυρίως από μεσοαστικά στρώματα, φαίνεται να αυξάνει θεαματικά τη δύναμή του από το 5% του 2019 σε διψήφιο, μοιάζει να κερδίζει σίγουρα μία έδρα και υπό προϋποθέσεις και δεύτερη.

-ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και, εφόσον το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καταλάβει μία έδρα τελικά, και ΜΕΡΑ25 κερδίζουν από μία έδρα.

Αυτοδιοίκηση – νέος εκλογικός νόμος: Η «κρυφή» αλλαγή που ευνοεί νυν δημάρχους & περιφερειάρχες

*Δεύτερη είναι η Θεσπρωτία (του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που πρόσφατα μίλησε για τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας, Α. Παπαδόπουλου) η οποία αφενός έχασε μία έδρα και πλέον «εκπροσωπεί» τις εννέα κρίσιμες μονοεδρικές και αφετέρου παραμένει η εκλογική περιφέρεια που από τη  μεταπολίτευση και μετά, με εξαίρεση το 2015, δείχνει το νικητή. Δηλαδή, όποιος κερδίζει την Θεσπρωτία, κερδίζει και τις εθνικές εκλογές!  Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε επικρατήσει με διαφορά περίπου 10 μονάδων (41,1 έναντι 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ), η οποία ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει να περιορίζεται στο 3%, μια διαφορά που καθιστά αμφίρροπη την εξέλιξη της αναμέτρησης στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Αναφορικά με τις υπόλοιπες οκτώ μονοεδρικές, οι διαφορές του 2019 ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ήταν τέτοιες και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παραμένουν και σήμερα)στις έξι από αυτές (Καστοριά, Ευρυτανία, Φωκίδα, Γρεβενά, Λευκάδα και Ζάκυνθο), που δεν τίθεται ερώτημα για το νικητή. Αντιθέτως σε Σάμο και Κεφαλονιά το προβάδισμα της ΝΔ ήταν μικρότερο (5% στη Σάμο -34,1 έναντι 29,1% και 5,5% στην Κεφαλονιά -37,9 έναντι 32,4%) και φαίνεται ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δίνεται μάχη για το ποιος θα επικρατήσει την 21η Μαΐου. Σημειώνεται ότι ανεξαρτήτως της τελικής κατανομής των δυνάμεων των κομμάτων στην επικράτεια, στις μονοεδρικές περιφέρειες η έδρα κερδίζεται από το κόμμα που πρωτεύει στο τοπικό επίπεδο της περιφέρειας.

*Τρίτη είναι η Κρήτη (αποτελείται από τέσσερις εκλογικές περιφέρειες), στις οποίες, λόγω της καταγωγής των δύο εκ των τριών πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων (Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης) και του ροζ χρώματος στο χάρτη, παρά την εκλογική νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019, θα δοθεί σκληρή μάχη, σε τουλάχιστον τρεις από αυτές.  Κι αυτό γιατί δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική πτώση τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω διαρροών των δύο κομμάτων προς το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Μάχη για την επικράτηση δίνεται μεταξύ των δύο κομμάτων σε Ρέθυμνο (36,99 έναντι 36,55% το 2019) και Λασίθι (34,57 έναντι 34,32% το 2019) αλλά και στα Χανιά (37,3 έναντι 34% το 2019), τόπο καταγωγής του Κυρ. Μητσοτάκη και υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη. Αντιθέτως στο Ηράκλειο, τόπο καταγωγής του Ν. Ανδρουλάκη, η διαφορά των 13 μονάδων του 2019 (43,2  έναντι 30,1%) δεν φαίνεται να μπορεί να ανατραπεί. Να σημειωθεί ότι στην Κρήτη δεν είχαμε αλλαγές στον αριθμό εδρών με βάση τη νέα απογραφή, κάτι που σημαίνει ότι θα εκλέξει και στις εκλογές της 21ης Μαΐου συνολικά 16 βουλευτές (8 στο Ηράκλειο, 4 στα Χανιά και από δύο σε Ρέθυμνο και Λασίθι).

Τέλος, αναφορικά με την μάχη της Αττικής (πλην Ανατολικής) και Θεσσαλονίκης που συγκεντρώνουν μαζί σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας (4.388.228 άτομα ή 41,8% ) και κερδίζουν συνολικά μία (συν μία σε Βόρειο, Νότιο και Δυτικό, μείον μία σε Α΄ Αθήνας και Α΄ Πειραιά)  και μία έδρα (συν μια στην Α΄ Θεσσαλονίκης) αντίστοιχα, δεν φαίνεται να υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τον πρώτο -δεύτερο του 2019, με εξαίρεση ίσως την Β΄ Πειραιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποσυσπειρωμένος με διαρροές προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα η διαφορά των οκτώ μονάδων (38,2 έναντι 30,2%) του 2019 να μειώνεται σημαντικά, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν συσπείρωση 70 με 75% και διαρροές προς τα μικρότερα και την αδιευκρίνιστη ψήφο.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ