αυγή-τι-απαντούν-από-το-συριζα-στο-ενδε-882386
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.01.2022 | 19:34

Αυγή: Τι απαντούν από το ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο κλεισίματος της εφημερίδας

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν σχετικά με το ενδεχόμενο κλείσιμο της εφημερίδας Αυγής.

«Επειδή αρκετά φιλοκυβερνητικά Μέσα, που ζουν από τις κάθε λογής λίστες Πέτσα, υπόγειες χρηματοδοτήσεις και θαλασσοδάνεια από τράπεζες, που ενίοτε σβήνονται με κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς και η ΝΔ της διαπλοκής, των «νταβατζήδων» και των 350 εκατ. ευρώ δανεικών και αγύριστων που φεσώνουν τους Έλληνες φορολογούμενους, πανηγυρίζουν για το οικονομικό αδιέξοδο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης της Αυγής, ξεκαθαρίζουμε:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάνοντας χρηστή διαχείριση των οικονομικών του δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ, ούτε στις τράπεζες ούτε πουθενά. Δεν έχει νταβαντζήδες να πληρώνουν με μαύρο χρήμα τα Μέσα του περιμένοντας «ανταλλάγματα» και προσπαθεί εδώ και χρόνια να εξυγιάνει την οικονομική κατάσταση της Αυγής, η οποία μαζί με το ρ/σ Στο Κόκκινο απορροφά το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

«Η Αυγή έχει οικονομικά χρεωκοπήσει»

Στη συνέχεια προσθέτουν ότι: «Ήδη από το 2018 οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών υπογραμμίζουν πως επί της ουσίας και δεδομένης τη κρίση του Τύπου, η Αυγή έχει οικονομικά χρεωκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αυγή συγκεκριμένα απορροφά 2 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα διαφημιστικά έσοδα διαρκώς μειώνονται, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Παράλληλα, οι μεγάλες ανατιμήσεις στο χαρτί που τίθενται σε ισχύ με το νέο έτος, επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση. Η πτώση των εσόδων του Μέσου και η αδυναμία περεταίρω χρηματοδότησης από το κομματικό ταμείο, εκ των πραγμάτων οδηγούν στην δύσκολη αλλά αδήριτη ανάγκη να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της Αυγής.

Διαβεβαιώνουμε λοιπόν τόσο τους πολιτικούς μας αντιπάλους που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όσο όμως -και κυρίως – τους Έλληνες φορολογούμενους, ότι για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων μας δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το δρόμο της ΝΔ.

Δε θα πάρουμε χρήμα «στην υγεία των κορόιδων». Ούτε θα πάρουμε θαλασσοδάνεια, ούτε θα φεσώσουμε τον ελληνικό λαό».

Για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

Σε σχέση με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι: «Στο πλαίσιο αυτό, πριν από έναν σχεδόν μήνα, θέσαμε σε ισχύ ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα Αυγή, το οποίο προέβλεπε για όσους ενταχθούν άμεση καταβολή 28 μισθών και πλήρη αποπληρωμή όλων των παλαιότερων οφειλών.

Ενημερώνουμε ότι παρόμοιο πρόγραμμα εθελούσιας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, όχι μόνο στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά ούτε από τράπεζες ή πολυεθνικούς κολοσσούς.

Στο πρόγραμμα αυτό δυστυχώς ζήτησαν να ενταχθούν μόλις 14 εργαζόμενοι, γεγονός που δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση.

Αν κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί άμεσα, τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος ολικού κλεισίματος της Αυγής, όχι μόνο του καθημερινού φύλλου. Και όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο.

Προς απογοήτευση όμως όσων πανηγυρίζουν, τις επόμενες ημέρες τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που αποτελεί το βασικό μέτοχο της εφημερίδας, όσο και το ΔΣ της εφημερίδας, θα κληθούν να εξετάσουν και να πάρουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, που θα διασφαλίσουν, ωστόσο, ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς όχι μόνο ΔΕΝ θα κλείσει, αλλά θα ενισχύσει την παρουσία της τόσο διαδικτυακά, όσο και στο Κυριακάτικο φύλλο της.

Γιατί η διατήρηση και ενίσχυση της φωνής της Αυγής, ιδίως μέσα στο σύνθετο και δυστοπικό μιντιακό περιβάλλον που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι μόνο ζήτημα ιστορικότητας, αλλά και Δημοκρατίας».