Αβραμόπουλος σε Τουσκ: Aντι-ευρωπαϊκή η κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό

«Όχι στην αλληλεγγύη αλά καρτ», δήλωσε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιδρώντας στην επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που ζητά την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό ζήτημα. Ο αρμόδιος Επίτροπος για την μετανάστευση χαρακτήρισε το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian «απαράδεκτο», «αντι-ευρωπαϊκό» και «αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί».

«Ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές. Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών», τόνισε ο Ελληνας Επίτροπος και συμπλήρωσε: «Το προσφυγικό δεν μπορεί να είναι θέμα μεμονωμένων κρατών-μελών. Είναι ευρωπαϊκό θέμα. Και όσα έχουμε κάνει είναι αποτέλεσμα κοινής δράσης και κοινών προσπαθειών της Κομισιόν, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών. Επίσης, δεν πρέπει να αντιπαραθέτουμε την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων με την προστασία των προσφύγων. Η προστασία των προσφύγων αποτελεί νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο», είπε.

Τέλος, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος διαφώνησε με την παρατήρηση του Προέδρου Τουσκ σχετικά με την μετεγκατάσταση. «Διαφωνώ ότι η μετεγκατάσταση δεν είναι αποτελεσματική. Ανω 32.000 ατόμων έχουν μετεγκατασταθεί. Πάνω από το 90% των επιλέξιμων. Δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ», είπε.

«Χαίρομαι πολύ που η συμβολή της Επιτροπής στην συνάντηση του Συμβουλίου έγινε θετικά αποδεκτή από τα κράτη-μέλη την περασμένη εβδομάδα και θεωρούν ότι η συνολική πολιτική για τη μετανάστευση της Κομισιόν είναι ενωσιακή πολιτική. Χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις», κατέληξε ο Επίτροπος Αβραμόπουλος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, TΟΥΣΚ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!