άρση-lockdown-τα-οκτώ-μέτρα-που-θέλει-το-μαξίμ-886258
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.03.2021 | 08:01

Άρση lockdown: Τα οκτώ μέτρα που θέλει το Μαξίμου & η διαφωνία Κικίλια

Άρση lockdown: Τα οκτώ μέτρα που θέλει το Μαξίμου & η διαφωνία Κικίλια

Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο CNN και προανήγγειλε ότι «αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες 48 ώρες» για χαλάρωση των μέτρων. Παράλληλα, πρόβλεψε ότι «η επιδημιολογική καμπύλη αυτού του κύματος θα επιπεδωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή τις 10 επόμενες ημέρες, και μετά θα αρχίσει να κινείται καθοδικά». Ενώ μίλησε εκτενώς για το άνοιγμα του τουρισμού και το Πράσινο Ψηφιακό Διαβατήριο.

Δύο ώρες αργότερα με τα κρούσματα στα 3.465 και τους διασωληνωμένους στους 630, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, βρίσκεται στο στόχαστρο του Μαξίμου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου δεν είπε τίποτε απ’ όλα αυτά. Ούτε για ανοίγματα δραστηριοτήτων ούτε για επιπεδοποιήσεις καμπυλών. Τουναντίον, υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στην δυσκολότερη καμπή της πανδημίας», μίλησε για δεύτερη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης στην Αττική και για επίταξη γιατρών!

Ξανθός “καρφώνει” Μητσοτάκη μέσω Κικίλια

Το γεγονός παρατήρησε και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον διάδοχό του, τονίζοντας ότι (σ.σ. πολλοί, μάλιστα, αναρωτιούνται αν μίλησε εξ ονόματος του Β. Κικίλια): «στη «δυσκολότερη καμπή της πανδημίας», όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας και την ώρα που ο ίδιος κάνει ύστατη έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς για συστράτευση στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ και απειλεί με επίταξη τους γιατρούς, ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι αλλού! Προαναγγέλλει στο CNN άνοιγμα της αγοράς, «έξυπνες στρατηγικές» και «πράσινα» πιστοποιητικά εμβολιασμού! Αν αυτό είναι σοβαρή και υπεύθυνη στάση τότε, με την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημα τους», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Απάντηση ΝΔ αντί Κικίλια, και η “μπάλα στην εξέδρα”

Αν και τον επικαλέστηκε, την απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης στον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν την έδωσε ο Β. Κικίλιας αλλά το… κόμμα της ΝΔ. Με ανακοίνωσή του πετάει την «μπάλα στην εξέδρα», υποστηρίζοντας ότι: «Ο συνήθως μετρημένος στα λόγια του κ. Ξανθός, στη σημερινή ανακοίνωσή του, ανάμεσα σε διάφορα ασυνάρτητα, δεν κρύβει την ενόχλησή του για την υιοθέτηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό. Tη στιγμή που γινόταν επίμονη προσπάθεια για την υλοποίηση της πρότασης, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας». Σήμερα που έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις, με σημαντικά οφέλη για τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται ξανά. Αν η εξέλιξη ήταν αρνητική οι καταγγελίες της Κουμουνδούρου θα διαδέχονταν η μία την άλλη. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν», καταλήγει η ΝΔ αλλά δεν λέει λέξη για την ταμπακέρα. Πώς, δηλαδή, είναι δυνατόν τον Νοέμβριο με 179 διασωληνωμένους και 2.600 κρούσματα να οδηγείται η χώρα σε καθολικό lockdown και τον Μάρτιο με 630 διασωληνωμένους και 3.400 κρούσματα να ανοίγουν δραστηριότητες.

Τα οκτώ «θέλω» της κυβέρνησης για άνοιγμα δραστηριοτήτων

Κι όμως είναι δυνατόν. Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση πιέζει την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων προαναγγέλλοντας «μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στο CNN, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελών να μιλά σήμερα για  “βαλβίδες αποσυμπίεσης όχι άνοιγμα”. 

Συγκεκριμένα, πιέζει:

– Η απαγόρευση κυκλοφορίας στα σαββατοκύριακα να ξεκινάει, όπως και τις καθημερινές, στις 9 μμ και όχι στις 7 μμ, που ισχύει σήμερα. Κάτι που είναι πιθανό να ξεκινήσει ακόμη και το σαββατοκύριακο 20, 21/3 ή το πολύ 27, 28/3.

-Η άρση της απαγόρευσης από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 και με αυτοκίνητο, καθώς σήμερα επιτρέπεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο.

-Για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των Κέντρων Αισθητικής από την Δευτέρα 22 Μαρτίου.

-Για το άνοιγμα των Δικαστηρίων και των ανοικτών Αρχαιολογικών χώρων από τη Δευτέρα 22/3.

-Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 29 Μαρτίου.

-Για το άνοιγμα των σχολείων στις αρχές Απριλίου.

-Για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στα μέσα Απριλίου.

-Για την άρση απαγόρευσης από νομό σε νομό ακόμη και πριν το Πάσχα.