Πολιτική

ΑΠΘ: Καθημερινή δημοσκόπηση από αναρτήσεις στο twitter μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Το «Πολιτικό Βαρόμετρο» θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023 και ώρα 13.30, σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα καθημερινής πρόβλεψης της κοινής γνώμης και των εκλογικών προτιμήσεων, το οποίο στηρίζεται σε μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης για ανάλυση πολιτικών tweets.

Στη Συνέντευξη Τύπου θα μιλήσει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Πήτας.

Η Συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στο πλαίσιο του «Συμποσίου Υπολογιστικής Πολιτικής» το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του ΑΠΘ, την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023 και ώρες 8.30 με 16.30. Στόχος του Συμποσίου είναι να ορίσει, για πρώτη φορά διεθνώς, την Υπολογιστική Πολιτική ως έναν νέο κλάδο που βρίσκεται στη διασταύρωση της Πολιτικής Επιστήμης και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Το Συμπόσιο Υπολογιστικής Πολιτικής θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και περιλαμβάνει 11 διαλέξεις από έγκυρους επιστήμονες και εξειδικευμένους νέους ερευνητές.

Το Συμπόσιο είναι η τρίτη έκδοση της σειράς «AI Mellontology Symposium» και διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Horizon2020 AI4media», υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (International AI Doctoral Academy, AIDA) και το ερευνητικό δίκτυο COST LITHME.

Υπολογιστική Πολιτική: ένας νέος κλάδος

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πολιτική αναφέρεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων από κοινωνικές ομάδες (συμπεριλαμβανομένων των κρατών), ή άλλες μορφές σχέσεων εξουσίας μεταξύ ατόμων ή/και κοινωνικών στρωμάτων. Είναι ουσιαστικά η τέχνη ή/και επιστήμη της διακυβέρνησης. Επομένως, η πολιτική απαιτεί τόσο την ανάλυση πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων, τη λήψη και την εκτέλεση/παρακολούθηση αποφάσεων. Καθώς όλες αυτές οι πολιτικές δραστηριότητες αφορούν τόσο την ανάλυση πληροφοριών όσο και τη διαχείριση των κοινωνικών διαδικασιών, μπορούν να βοηθηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής (Information Technologies, IT), ιδίως την Ανάλυση Δεδομένων, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Θεωρία Συστημάτων (Κυβερνητική). Η Υπολογιστική Πολιτική αναφέρεται ακριβώς στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Πληροφορικής στην Πολιτική και την Πολιτική Επιστήμη.

Πολιτικό Βαρόμετρο: ένα καινοτόμο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης

To «Πολιτικό Βαρόμετρο» είναι ένα εργαλείο Υπολογιστικής Πολιτικής για την πρόβλεψη εκλογικών αποτελεσμάτων και εκτίμηση της πολιτικής κοινής γνώμης, το οποίο αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του ΑΠΘ. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται η αυτόματη ανάλυση των tweets των πολιτών που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά. Η ανάλυση γίνεται με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης (συναισθηματική ανάλυση κειμένων).

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το εργαλείο μπορεί να υποκαταστήσει τις δημοσκοπήσεις, καθώς η ανάλυση της κοινής γνώμης είναι καθημερινή, με άμεση απόκριση στα πολιτικά γεγονότα. Το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό. Δεν υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναλύσεις (5/2022-2/2023). Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει καθημερινά στο «Πολιτικό Βαρόμετρο» για να δει την τρέχουσα πρόθεση ψήφου και τις τάσεις της για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα και το Συμπόσιο Υπολογιστικής Πολιτικής στην αγγλική.

Η συμμετοχή στη Συνέντευξη Τύπου και στις εργασίες του Συμποσίου θα γίνει, μέσω zoom (κωδικός πρόσβασης: 867064), από τον σύνδεσμο: https://icarus.csd.auth.gr/ai-mellontology-symposium-2023/ Δεν απαιτείται εγγραφή. Στον ίδιο σύνδεσμο δίνονται πληροφορίες για το πρόγραμμα του Συμποσίου.

newsroom

Recent Posts

Το μενού του γεύματος Μητσοτάκη – Ερντογάν

Παραδοσιακά πιάτα κρητικής και τουρκικής κουζίνας, θα περιλαμβάνει το μενού του γεύματος εργασίας της ολομέλειας…

12 δευτερόλεπτα ago

Ελληνοτουρκικά: Αυτή είναι η Διακήρυξη περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας (έγγραφο)

Το περιεχόμενο της Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν ο…

7 λεπτά ago

Ερντογάν: Το δώρο – «καρφί» στον Μητσοτάκη

Ένα ιδιαίτερα συμβολικό δώρο περίμενε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την υπογραφή της διακήρυξης φιλίας…

14 λεπτά ago

Ξάνθη: Νεκρός 20χρονος σε τροχαίο – Το ΙΧ του έπεσε σε χαράδρα

Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην επαρχιακή οδό Γλαύκης – Πάχνης, στην Ξάνθη. Όπως…

15 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Στη βουλή οι παραιτήσεις στην ΕΑΔ και οι καταγγελίες για μαφία εφοριακών

Ερώτηση για τις παραιτήσεις στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατέθεσαν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία…

17 λεπτά ago

Ελαιόλαδο: Πουλάνε νοθευμένο με 8 ευρώ το κιλό-Τί βάζουν μέσα

Σε μάστιγα εξελίσσεται η νοθεία στο ελαιόλαδο, με τον ΣΕΒΙΤΕΛ να κάνει λόγο για ανάμειξή…

20 λεπτά ago