Categories: Πολιτική

Απολογία Ελένης Τουλουπάκη: Αρνήθηκε την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας

Για ανελέητο πόλεμο σε βάρος της μίλησε στην απολογία της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, η οποία αρνήθηκε την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας που αντιμετωπίζει.

Η κ. Τουλουπακη επέμεινε στη νομιμότητα των ενεργειών της ενώ υποστήριξε πως δεν είχε ενημερωθεί από την προκάτοχό της Ελένη Ράικου για τις αναφορές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

«Πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Έκτοτε ξεκίνησε, ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ».

Ενώ συνεχίζαμε την έρευνα μας κατά της Novartis και των πολιτικών προσώπων, μετατραπήκαμε ταυτόχρονα ερευνώμενοι και ελεγχόμενοι για την εισαγγελική μας έρευνα, από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα.
Δεν υπήρξε μέρα που να μην δίνουμε εξηγήσεις είτε στον Άρειο Πάγο είτε στη Βουλή.
Ταυτόχρονα, γίνονταν συστηματικές προσπάθειες να αφαιρεθεί η υπόθεση από την Εισαγγελία Διαφθοράς, το φυσικό της δικαστή και να περάσει σε άλλα χέρια.
Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος αυτού, ήταν μονόδρομος για την αφαίρεση της δικογραφίας η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η ίδρυση μιας νέας Υπηρεσίας, στην οποία περιήλθε η δικογραφία της Νοβαρτις «εν μια νυκτί».

Η κ. Τουλουπάκη αναφέρθηκε στην αρχειοθέτηση επί της θητείας της της υπόθεσης για τους επτά από τους δέκα εμπλεκόμενους πολιτικούς.

«Όσο λοιπόν είχαμε την δικογραφία και παρά τις καθημερινές απειλές και πιέσεις που δεχόμασταν, ολοκληρώσαμε την έρευνα για 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα κρίνοντας ότι έπρεπε να τεθούν στο Αρχείο. Για δύο από τα υπολειπόμενα πρόσωπα δεν ολοκληρώθηκε η ερευνά μας και συνεχίστηκε από τον κ. Μπαρδάκη ενώ για τον τρίτο κρίναμε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Η αμεροληψία μας και η απουσία οιασδήποτε παρέμβασης στο έργο μας, επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι αφενός οι 7 αρχειοθετήσεις έλαβαν χώρα προ των εκλογών του 2019 και αφετέρου η ποινική δίωξη σε βάρος του ενός πολιτικού προσώπου ασκήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών, κατόπιν αδείας της νέας Βουλής – νέας Κυβέρνησης.
Δηλαδή από το χειρισμό μας αποδεικνύεται,ότι δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης των ενεργειών μας».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που αντιμετωπίζει, ότι δηλαδή δεν έστειλε στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών καταγγελίας του ΚΙΝΑΛ για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, η εισαγγελέας απολογούμενη, την αρνήθηκε λέγοντας πως τα έστειλε, όταν έλαβε γνώση χωρίς να καθυστερήσει.
«Εν κατακλείδι, τόνισε, όταν εγώ λαμβάνω για πρώτη φορά γνώση των αναφορών αυτών αμελλητί τα στέλνω στη Βουλή».
«Σε κάθε δε περίπτωση, υπογράμμισε, τα έγγραφα αυτά ήδη από τους προκατατόχους μου δεν είχαν καν εκληφθεί ως μηνυτήριες αναφορές».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με το συγκατηγορούμενο της υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η κ. Τουλουπάκη, τόνισε πως ήταν τυπικές και αποκλειστικά υπηρεσιακές.
Ειδικότερα, αναφερόμενη στο ότι δεν δέχθηκε από κανένα υποδείξεις η προτροπές για τον χειρισμό υποθέσεων και από τον κ. Παπαγγελόπουλο, τόνισε.
«Ο κ. Παπαγγελόπουλος παρουσιάζεται ως ηθικός αυτουργός των πράξεων μου. Θέλω να σας δηλώσω ότι δεν είχα κανένα διάλογο με κανένα πολιτικό. Ήμουν όμως σε ένα διαρκή εσωτερικό διάλογο με την συνείδηση μου και με τον Θεό».

Η εισαγγελική λειτουργός κλείνοντας την απολογία της ειπε: «Σήμερα είναι η κορύφωση μιας ανηφορικής πορείας. Ενός προσωπικού Γολγοθά που ξεκίνησε 4 χρόνια πρίν. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν εμένα και τους συνεργάτες μου «εγκληματική συμμορία», «παραδικαστικό κύκλωμα», ενώ δεχόμουν καθημερινά απειλές του τύπου ότι θα «μπω φυλακή» και ότι θα με «γδάρουν.

Ξυπνήσαμε κάποια μέρα για να μάθουμε ότι όλοι στην εισαγγελία είχαμε παρατσούκλια κυρα Φρόσω, γόβας, νεκροθάφτης, ταξιδιάρα, Ρασπούτιν κλπ, που δεν είχαμε ακούσει ποτέ γιατί δεν είχαν ειπωθεί ποτέ παρουσιάζοντας μία παρακμιακή εικόνα του δικαστικού σώματος, η οποία όπως αποδείχθηκε υφίστατο μόνο στην αντίληψη εκείνων που τα επινόησαν…
Χαρακτηριστικό της προσωπικής μου στοχοποίησης καθ΄ όλο αυτό το διάστημα είναι ότι άγνωστοι διέρρηξαν δύο φορές την κατοικία μου, αφαιρώντας μόνο αρχεία και σημειώσεις από το γραφείο μου, στέλνοντας μου σαφές μήνυμα του κινδύνου που διατρέχω για τις έρευνές μου, ως Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Εγώ πρωτίστως και οι συνεργάτες μου δευτερευόντως δεχτήκαμε την μεγαλύτερη δυνατή διαπόμπευση. Διερωτώμαι αν υπάρχουν πιο απαξιωτικές κατηγορίες από αυτές που μου αποδόθηκαν. Εμφανιστήκαμε να εκβιάζουμε μάρτυρες, να υποβάλουμε σε αυτούς το περιεχόμενο των καταθέσεων τους, να κατασκευάζουμε αποδείξεις και να εκθέτουμε σε δίωξη 10 πολιτικά πρόσωπα.

Ας μου επιτραπεί να πω επίσης πως η πορεία αυτής της υπόθεσης αποδεικνύει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Ότι δικαστές δεν υπάρχουν μόνο στο Βερολίνο , αλλά και εις τα Αθήνας.
Είναι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που παρά τα τύμπανα της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας αποφάσισαν , περνώντας σε σας την τελική σκυτάλη για την οριστική κάθαρση αυτής της τραγωδίας, όχι μόνο για μένα και τους συναδέλφους μου που κατηγορηθήκαμε αδίκως αλλά και για την ελληνική δικαιοσύνη στο σύνολο της, που τραυματίστηκε βαρύτατα από την αληθινή σκευωρία».

Η κυρία Τουλουπάκη αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στη δικαστική διαδρομή και τα πόστα που κατά καιρούς υπηρέτησε, όπως επίσης, πως επιλέχθηκε ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Πριν την απολογία της ο συνήγορος της Γιάννης Μαντζουράνης κατήγγειλε ότι κατά την ημέρα της απολογίας της, κοινοποιήθηκε πειθαρχική αγωγή, τονίζοντας πως «κάποιοι δεν σέβονται ούτε την απολογία της, την κυνηγούν ακόμα» συμπληρώνοντας πως «ότι αυτά πλήττουν το κύρος της δικαιοσύνης».

Comments are closed.


Recent Posts

Έφιππη πρόβα στο Σύνταγμα για την 25η Μαρτίου

Έφιππη πρόβα στο Σύνταγμα για την 25η Μαρτίου Την πρώτη τους πρόβα παρέλασης στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί έκανε η…

4 λεπτά ago

Μεσογείων: ΙΧ παρέσυρε και σκότωσε πεζό

Άνδρας 73 ετών έχασε τη ζωή του το βράδυ της Κυριακής, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη λεωφόρο Μεσογείων. Ειδικότερα, σύμφωνα…

11 λεπτά ago

Δίκη Άλκη Καμπανού – Καταθέτει σήμερα η ιατροδικαστής

Με μία από τις πιο κρίσιμες μαρτυρικές καταθέσεις συνεχίζεται για 15η μέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη για…

11 λεπτά ago

Πόθεν Έσχες: Ο Δήμαρχος με τα 46 ακίνητα και τις οφειλές

Εισόδημα ύψους 43.771,75 ευρώ από κάθε δραστηριότητα δήλωσε το έτος 2021 (χρήση 2020) ο Αντώνης Ζερβός. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου…

14 λεπτά ago

ΗΠΑ: Χιονοθύελλα προκάλεσε καραμπόλα με πάνω από 50 οχήματα-Απίστευτες εικόνες

Χιονοθύελλα προκάλεσε καραμπόλα με πάνω από 50 αυτοκίνητα στον αυτοκινητόδρομο I-96 στο δυτικό Μίσιγκαν των ΗΠΑ το Σάββατο 18/3. Αναφορές…

15 λεπτά ago

Χαμός στη Φλωρεντία: Ο δήμαρχος ορμά σε ακτιβιστή που ρίχνει μπογιά στο Παλάτσο Βέκιο

Viral έχει γίνει στα ιταλικά ΜΜΕ και όχι μόνο ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής του…

19 λεπτά ago