απίστευτο-ο-μάξιμος-σαράφης-έταξε-δ-1134819
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.02.2023 | 23:07

Απίστευτο: Ο «Μάξιμος Σαράφης» έταξε δάνειο ακόμη και σε… νεκρό

Δάνεια εκατομμυρίων ευρώ ακόμη και στο όνομα νεκρών συγγενών τους υποσχόταν στα θύματά του ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στη φυλακή προσωρινά κρατούμενος ως εγκέφαλος της μεγάλης απάτης με τις δήθεν χρηματοδοτήσεις επιχειρηματιών από την ανύπαρκτη, κατά τη δικογραφία, «Zahrat».

Οπως προκύπτει από την ογκώδη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι Αρχές, ο κατηγορούμενος, ο οποίος αποτέλεσε έναν εκ των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», έταζε σε κόρη επιχειρηματία που είχε αποβιώσει ότι το δάνειο ύψους 8 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί στον πατέρα της μπορεί να εκταμιευθεί στο όνομά του, παρά το γεγονός ότι εκείνος είχε φύγει από τη ζωή.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε η ίδια η κόρη του θύματος καταθέτοντας προανακριτικά στις 12 Ιανουαρίου, όταν πια είχαν ενημερωθεί ότι είχαν πέσει θύματα απάτης και πως η εταιρεία που δήθεν θα εκταμίευε το δάνειο, με έδρα το Αμπου Ντάμπι, ήταν ανύπαρκτη.

Από την πλευρά του ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης αρνείται τις κατηγορίες και, βγάζοντας την «κουκούλα» του προστατευόμενου μάρτυρα, έχει αποδώσει την εμπλοκή του στην υπόθεση «σε άθλια και ρεβανσιστική» στοχοποίησή του, από το 2018, «από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα».

Το περασμένο Σάββατο, οπότε και κλήθηκε σε απολογία, παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο ελάχιστα λεπτά και αμέσως μετά του ανακοινώθηκε η απόφαση για την προφυλάκισή του. Πλέον αναμένεται να μεταχθεί, το επόμενο διάστημα, εκ νέου στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων για συμπληρωματική απολογία. Αντίθετα, οι δύο εκ των συγκατηγορουμένων του αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.