απαντήσεις-χουλιαράκη-για-τα-δικαστι-23316
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.07.2017 | 20:43

Απαντήσεις Χουλιαράκη για τα δικαστικά έξοδα του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Με το επιχείρημα ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ θα επιστρέψει την αποζημίωση που θα λάβει για τα δικαστικά έξοδα στην περίπτωση που καταδικαστεί αμετάκλητα, επιχειρεί η κυβέρνηση να κατευνάσει τις «διαμαρτυρίες» βουλευτών της συμπολίτευσης για την νέα αυτή υποχώρηση έπειτα από τις εντολές των δανειστών.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναφερόμενος στην σχετική διάταξη του νόμου σύμφωνα με την οποία το δημόσιο επιστρέφει στον πρώην επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής Ανδρέα Γεωργίου τα δικαστικά έξοδα που ο ίδιος έχει καταβάλει.

Ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι ανάλογη διάταξη υπήρχε και στο παρελθόν και όπως εξήγησε σε αντίθεση με τη νέα ρύθμιση δεν όριζε πλαφόν.

Τώρα αντίθετα όπως είπε υπάρχει πλαφόν το οποίο είναι χαμηλό και ορίζει επιστροφή ποσού που είναι έξι φορές πάνω από την τιμή αναφοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι αν ο κ. Γεωργίου καταδικαστεί αμετάκλητα τα χρήματα θα επιστραφούν στο Δημόσιο και ανέφερε ότι οι πρόνοιες της διάταξης αφορούν μόνο ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Δίνουμε τη δυνατότητα στον πρόεδρο της αρχής και στα μέλη της να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μην φοβούνται ότι μετά από χρόνια θα βρεθούν χρεωμένοι. Έτσι ενισχύουμε την ανεξαρτησία των αρχών» δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης.

Νωρίτερα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος εξέφρασε την δυσφορία του για την διάταξη.

«Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου δεν λέω βέβαια ότι δεν την ψηφίζω» ανέφερε και ζήτησε διευκρινίσεις αν η ρύθμιση θα αποτελέσει  προηγούμενο και για το ΤΑΙΠΕΔ ή το υπερταμείο.

«Πως θα κάνει αγωγή ένας πολίτης όταν γνωρίζει ότι τελικά τα έξοδα θα καταβληθούν από τους φορολογούμενους, δηλαδή από τον ίδιο» είπε.