απαλλάχθηκε-από-την-κατηγορία-της-ψευ-43876
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 03.05.2017 | 18:20

Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της ψευδορκίας ο Ηλ. Πλασκοβίτης

Απαλλάχθηκε οριστικά από την κατηγορία της ψευδορκίας για την υπόθεση της λίστας Λανγκάρντ ο πρώην γενικός γραμματέας (σσ: επί υπουργίας του Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου) του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης.

Η παραπομπή του κ. Πλασκοβίτη σε δίκη προέκυψε μετά την κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, στην οποία υποστήριξε ότι η λίστα Λαγκάρντ έφθασε στην Ελλάδα ατύπως και ανεπισήμως. Ωστόσο, η κατάθεσή του άλλαξε μετά την αποκάλυψη εγγράφου μέσω του οποίου ζητούσε από τις γαλλικές αρχές να βοηθήσουν ώστε να φτάσει στην Ελλάδα η περιβόητη λίστα.
«Δεν τη λέγαμε ακόμη λίστα Λαγκάρντ, αλλά λίστα Φαλτσιανί. Με ενημέρωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη συνεννόηση που είχε γίνει με τη γαλλίδα ομόλογό του προκειμένου να έλθει στα χέρια μας η λίστα και να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος. Μου είπε να έλθω σε επαφή με αρμόδιο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, τον κ. Φενέ, και την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος για να σταλούν στα στοιχεία στην Ελλάδα. Στην εξεταστική επιτροπή δεν ανακάλεσα δυστυχώς ότι εστάλη και ένα φαξ από το γραφείο μου προς τον άμεσο προϊστάμενό του με το ίδιο αίτημα», είχε καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση.
Σε πρώτο βαθμό ο κ. Πλασκοβίτης αθωώθηκε από το δικαστήριο, όμως η ασκήθηκε έφεση από την εισαγγελέα. Ο ίδιος κάθισε σήμερα ξανά στο εδώλιο, με τον συνήγορό του να διατυπώνει πριν την έναρξη της διαδικασίας ένσταση κατά του παραδεκτού της εφέσεως. «Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε ομόφωνα για ψευδορκία. Ειδικά για το αδίκημα της ψευδορκίας, για να είναι αιτιολογημένη η έφεση, θα πρέπει να διαλαμβάνει πραγματικά περιστατικά από τα οποία να προκύπτει η ψευδορκία. Επιπλέον, η εισαγγελική έφεση λαμβάνει υπόψη της επιλεκτικά αποδεικτικά μέσα. Ο κ. Πλασκοβίτης είναι πανεπιστημιακός, κατείχε θέση γραμματέα στο ΥΠΟΙΚ χωρίς να έχει σχέσεις με τον εκάστοτε υπουργό», ανέφερε ο συνήγορός του.
Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί απαράδεκτη η έφεση, καθώς «δεν αναφέρει ποια αποδεικτικά μέσα δεν έλαβε υπόψη το δικαστήριο και έλαβε υπόψη η ίδια η εισαγγελέας, ενώ δεν υποδεικνύει τη λάθος εκτίμηση». Το δικαστήριο έκρινε την έφεση απαράδεκτη κατά πλειοψηφία, αφού ένα μέλος είχε την άποψη ότι πρέπει να γίνει τυπικά δεκτή.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ