«Αντι-ν/σ Ραγκούση» για ιθαγένεια: Αντιδράσεις για την πρωτοβουλία Σαμαρά

Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η αιφνιδιαστική κίνηση Σαμαρά να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να καταρτίσει εντός μιας εβδομάδας «αντι-νομοσχέδιο Ραγκούση» για την ιθαγένεια, μετά τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ.

«Είναι προφανές ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που τη στηρίζουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά. Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι μια ανοιχτή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή κοινωνία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπερασπίζεται ουσιαστικά και την εθνική ταυτότητα».

Μία άλλη διάσταση του θέματος έθεσε η εισηγήτρια του ΚΤΕ Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία χαρακτήρισε «σοβαρό ατόπημα», τη διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Δεν δικαιολογείται η σπουδή για ζητήματα του ν.3838/10 που έκρινε η μη δημοσιευθείσα απόφαση του Σ.τ.Ε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. Προσθέτει δε ότι  «δεν δικαιολογείται καμία ρύθμιση που υποχωρεί μπροστά στο ρατσισμό και την ξενοφοβία».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς υιοθετεί ατζέντα «Χρυσής Αυγής»

«Με προσωπική εντολή του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση σπεύδει να καταργήσει το Νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, πριν καν δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνει ότι έχει υιοθετήσει την ατζέντα του μίσους και του φόβου που ορίζει η Χρυσή Αυγή. Επιπλέον, για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι προτιμά να δημαγωγεί, και όχι να δίνει δίκαιες λύσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «παρά τις ελλείψεις και την προχειρότητα του, ο Νόμος Ραγκούση αποτελεί το μόνο σχετικά προοδευτικό νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων. Οι νέοι που, είτε έχουν γεννηθεί είτε έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από τη χώρα μας. Κατά συνέπεια, ο δεσμός τους με την Ελλάδα είναι προφανής σε βαθμό που ο όρος «μετανάστες δεύτερης γενιάς» να είναι εσφαλμένος, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για Έλληνες μεταναστευτικής καταγωγής».

Κυβερνητική αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις

Μετά τις αντιδράσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα αναληφθεί μετά από συνεννόηση με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.


Σχετικά

Ν/Σ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ – ΨΗΦΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!