ανδρουλάκης-στην-pega-επεισόδιο-με-ευρωβ-1054734
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.10.2022 | 14:51

Ανδρουλάκης στην PEGA: Επεισόδιο με Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ

Στην εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης το πρωί της Πέμπτης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρέθεσε τα γεγονότα της υπόθεσής του, επισημαίνοντας ότι η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ συμπίπτει με την απόπειρα παρακολούθησής του από το λογισμικό Predator.

«Πολιτικός ο λόγος της παρακολούθησής μου»

«Πρώτη διαβολική σύμπτωση είναι ότι ο Πρωθυπουργός μετέφερε την ΕΥΠ από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πρωθυπουργικό γραφείο. Δεύτερη διαβολική σύμπτωση είναι ότι η απόπειρα του Predator συμπίπτει με την παράνομη παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μου. Είναι ακριβώς το ίδιο διάστημα. Με διαφορά ελάχιστων ημερών τον Σεπτέμβριο του 2021. Άρα ουσιαστικά μιλάμε για δύο γεγονότα τα οποία συγχρονίζονται, παρόλο που η κυβέρνηση λέει ότι δεν χρησιμοποιεί το Predator αλλά δεν κάνει και τις κινήσεις που χρειάζονται για να μάθουμε επιτέλους ποιος το χρησιμοποιεί, γιατί δεν είμαι το μόνο κρούσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο χρόνος παρακολούθησης από την ΕΥΠ καλύπτει όλη την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη της ηγεσίας της παράταξής μας. Συνεπώς υπήρχε ισχυρό πολιτικό ενδιαφέρον. Από την αρχή αυτής της περιπέτειας υπήρξαν διάφορες διαρροές. Οι πρώτες υποστήριζαν ότι πρεσβείες τρίτων χωρών ζήτησαν από τη χώρα μου να με παρακολουθήσει και κατονόμαζαν την Ουκρανία και την Αρμενία. Μέσα σε λίγες ώρες απάντησαν οι πρεσβείες των δυο χωρών ότι όλα αυτά είναι fake news και ουδέποτε είχαν αιτηθεί κάτι τέτοιο από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Είναι προφανές για μένα ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί. Δε μπορεί να είμαι οκτώ χρόνια ευρωβουλευτής και ποτέ να μη μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είτε με το Predator είτε με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και ξαφνικά να με παρακολουθούν μόλις δήλωσα ότι θέλω να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

«Ζήτημα Δημοκρατίας»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως και στην Εξεταστική της Βουλής αναφέρθηκε στα ζητήματα Δημοκρατίας αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής PEGA ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Θέλουμε να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες; Θέλουμε να ζούμε σε μία Ευρώπη όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών θα καθορίσει το μέλλον της ή θέλουμε να ζούμε σε μία Ευρώπη που οι χειρότερες πρακτικές, που αξιοποιούν χώρες failed state, θα γίνουν κανονικότητα; Αυτό δεν το δέχομαι ως σοσιαλιστής και πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να κατοχυρώσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και να μην επιτρέψουμε τα παράνομα αυτά λογισμικά να χρησιμοποιούνται εις βάρος της Δημοκρατίας και εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση. Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Για μένα είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίσει ένα μέλλον φωτεινό και όχι ένα μέλλον σκοτεινό ενός μεσαίωνα όπου ολιγάρχες ή πολιτικοί θέλοντας να κρατήσουν την εξουσία με νύχια και με δόντια χρησιμοποιούν αυτές τις απαράδεκτες και σκοτεινές πρακτικές».

Επίθεση από Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ

Σε μία επιθετική ερώτηση που του έκανε ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Αλβάρες για τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της παρακολούθησης και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει ενημερωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «περιμένουν από το θύμα να πει γιατί τον παρακολουθούσαν». «Η Κυβέρνηση πρέπει να πει γιατί με παρακολουθούσε. Η Κυβέρνηση πρέπει να βρει ποιος έχει το Predator. Ακούω την επίκληση εθνικού λόγου. Ποιοι εθνικοί λόγοι είναι πίσω από ένα δημοσιογράφο που ερευνά ένα σκάνδαλο ή πίσω από έναν πολιτικό που δηλώνει υποψήφιος για την ηγεσία ενός κόμματος; Και να σας προβληματίζει κύριε Αλβάρες, διότι τα επιχειρήματα που είπατε, τα χρησιμοποιούν πολλές φορές ο Ορτέγκα και ο Μαδούρο. Να σας προβληματίζει πάρα πολύ. Τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε εις βάρος μου, χρησιμοποιούν τα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής. Να είστε σίγουρος ότι εγώ αγαπάω περισσότερο την Ελλάδα από αυτούς που σας έστειλαν αυτές τις ερωτήσεις, διότι ουδέποτε θα έκανα χρήση τέτοιων δόλιων πρακτικών εις βάρος της δημοκρατίας μας για να εκθέσω διεθνώς την Ελλάδα». «Από εσάς τι ζητάω; Όσους προστάτευσε η Νέα Δημοκρατία για να μείνουμε στο σκοτάδι και για να μη μάθουμε την αλήθεια, όταν θα έρθετε στην Αθήνα να ζητήσετε να τους δείτε για να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες».