ανδρέας-ξάνθος-δεν-συνιστά-πραγματικ-73634
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.10.2020 | 18:40

Ανδρέας Ξάνθος: Δεν συνιστά πραγματικότητα ο «διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ»

Στην κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Βασίλη Σκουρή και το ieidiseis.gr.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξάνθος υπογράμμισε ότι με βάση την εικόνα του ιού στη χώρα, μόνο από άγνοια κινδύνου μπορεί να μην ανησυχεί κανείς, τονίζοντας ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν, όσο προχωράμε στο «βαθύ φθινόπωρο» και στο χειμώνα, όπως έχει συμβεί και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης με χαμηλές θερμοκρασίες.

Διευκρίνισε, αναφερόμενος στις ΜΕΘ, ότι δεν συνιστά πραγματικότητα ο «διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ», καθώς οι 940 ΜΕΘ που επικαλείται το Υπουργείο Υγείας προκύπτουν μαζί με τις 180 κλίνες του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων προϋπήρχαν και δεν τις άνοιξε η κυβέρνηση.

Υποστήριξε ότι αν είχαν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ, δεν θα ζορίζονταν τα νοσοκομεία με maximum 100 διασωληνωμένους και δεν θα διοχέτευαν περιστατικά μη covid σε ιδιωτικές κλινικές.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ότι δεν άνοιξε ούτε ένα νέο κρεβάτι εντατικής μέχρι την έναρξη της πανδημίας, διότι δεν είχε σχέδιο να ενισχύσει τις δημόσιες ΜΕΘ αλλά να ευνοήσει τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα υγείας.

Οι ιδιωτικές κλινικές

Μιλώντας για τις ιδιωτικές κλινικές, ανέφερε ότι ευνοούνται σκανδαλωδώς μέσα στην πανδημία με διπλασιασμό του ημερήσιου νοσηλείου, έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργούν εντελώς εκτός προδιαγραφών ασφαλείας αφού πρόσφατη ΚΥΑ τους δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουν έως 40% τις κλίνες ΜΕΘ με το ίδιο προσωπικό.

Τι πλάνο χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Μέσα στο πλαίσιο της δέσμης των μέτρων που χρειάζεται η Ελλάδα, για να αντεπεξέλθει έναντι της πανδημίας είναι μεταξύ άλλων, η πρόσληψη 15.000 ατόμων σε βάθος 3-4 χρόνων, με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων συμβασιούχων (επικουρικοί γιατροί, λοιπό επικουρικό προσωπικό, εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ), η αναβάθμιση του μισθολογίου των υγειονομικών, τα ειδικά κίνητρα για τις άγονες-νησιωτικές περιοχές και για τις άγονες ειδικότητες (αναισθησιολογία, εντατικολογία κλπ) και, ταυτόχρονα, η θεσμοθέτηση της αυτόματης προκήρυξης (χωρίς ΠΥΣ, δηλαδή έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία) όλων των κενούμενων θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης ή αποχώρησης προσωπικού.

Παράλληλα, επιζήτησε στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους σε δομές και πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, αύξηση της δυναμικότητας των δημόσιων εργαστηρίων, διαφάνεια στη συνεργασία με ιδιωτικά εργαστήρια και όχι προκλητική εύνοια συγκεκριμένων συμφερόντων.

Καταληκτικά, υπογράμμισε  ότι δεν μπορεί το 1/3 των δειγμάτων για SARS-CoV-2 που διενεργούνται καθημερινά στη χώρα να τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να «κρυφτεί» πίσω από τις ευθύνες των ειδικών, αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στους πολίτες και την ατομική ευθύνη.