Ανασχηματισμός: Τέλος Ιανουαρίου με το βλέμμα και στο δήμο Αθηναίων

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμμένο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες που γνωρίζουν καλά τον κ. Τσίπρα, δεν πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς τα πρόσωπα, προκειμένου να υπάρχει κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού, σε μία κίνηση που έχει προεξοφληθεί πολιτικά και επικοινωνιακά. Ενα ερώτημα, για παράδειγμα, είναι αν ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να υπουργοποιήσει στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης ή αν ο κ. Καμμένος θα διατηρήσει για τους ΑΝ.ΕΛ. τον ίδιο αριθμό υπουργών με τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες για την απόφαση του πρωθυπουργού να ξαναμοιράσει την τράπουλα αλλάζοντας πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα,  έχει οδηγήσει πολλά κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται σε συνεχείς συνεντεύξεις στις οποίες μιλούν για τα πεπραγμένα τους, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουν ότι παρήγαγαν έργο στο πόστο που ο Αλέξης Τσίπρας τους τοποθέτησε.

Την ίδια ώρα, στο μέγαρο Μαξίμου έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου και ακολούθως την έξοδο στις αγορές (πιθανόν με 7ετούς διάρκειας ομόλογο) αμέσως μετά.

Αφού αυτά ολοκληρωθούν, θα ανοίξει η συζήτηση για αλλαγές οι οποίες στα βασικά τους εχουν αποφασιστεί.

Πέντως, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, έξι υπουργεία αναμένεται να αλλάξουν πολιτικό προιστάμενο, δύο ακόμα έχουν αρκετές πιθανότητες, και ένα είναι πιθανό να διευρύνει τις αρμοδιότητές του, αποσπώντάς τις από άλλα υπουργεία.

Στα σίγουρα του ανασχηματισμού, είναι η διατήρηση του οικονομικού επιτελείου που έχι πολλή δουλειά ακόμα έως και τον ερχόμενο Αύγουστο.

Τουλάχιστον για  δύο από τα πρόσωπα που μετέχουν στην κυβέρνηση, έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο καθόδου τους στις δημοτικές εκλογές για το Δήμο Αθηναίων. Οι μετρήσεις τρέχουν, ωστόσο αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, Υπουργοί, βουλευτές ή ευρωβουλευτές θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμα αφού πάντα μια τέτοια επιλογή συναρτάται και από το τι σκέφτεται η ΝΔ να κατεβάσει ως υποψήφιο για το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.

Βαρειά ονόματα υπουργών δεν αναμένεται να τεθούν εκτός κυβέρνησης αλλά πιθανότατα θα σαλπάρουν για άλλες θάλασσες σε άλλα γραφεία, ενώ για τα νέα πρόσωπα που εμπιστεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αισθάνεται μάλλον δικαιωμένος.

Παράμετρος αναμφίβολα των αλλαγών, είναι και η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Ως προς το χρόνο των αλλαγών, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα είναι το τέλος Ιανουαρίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΣΩΠΑ, ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ, ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ