Categories: Πολιτική

Αναγνωστοπούλου: «Η κ. Μενδώνη συνεχίζει με θράσος την καπηλεία των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων ψευδόμενη»

«Η Υπουργός του “αποδομημένου” Πολιτισμού κ. Μενδώνη, καπηλευόμενη ακόμα και την θεσμική συνάντηση εργασίας που είχε προ ημερών με την Υπουργό Πολιτισμού του Μεξικού κ. Alejandra Frausto Guerrero για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, είχε το θράσος να αναφερθεί και πάλι, στο μοναδικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, στην υπόθεση του δήθεν επαναπατρισμού των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων, παρουσιάζοντας τη ως επιτυχία!», αναφέρει σε δήλωσή της η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Είχε επίσης το θράσος να μιλήσει στο Μεξικό, το οποίο βρίσκεται στην πρωτοπορία των πραγματικών -και όχι ψευδεπίγραφων- επαναπατρισμών της κλεμμένης πολιτιστικής του κληρονομιάς, για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών ψηφισμάτων και συμβάσεων, την στιγμή που στην περίπτωση των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων η κ. Μενδώνη τις έχει παραβιάσει όλες, διασύροντας τη χώρα διεθνώς!», αναφέρει η κ. Αναγνωστοπούλου, και συνεχίζει:

«Επειδή προφανώς η κ. Μενδώνη δεν έχει επίγνωση ούτε του ρόλου της, ούτε της ζημιάς που προκαλεί στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, την ενημερώνουμε ότι:

-Το Μεξικό κυνηγάει τα κλεμμένα αντικείμενα της πολιτιστικής του κληρονομιάς και δεν τα χαρίζει σε οφ-σόρ εταιρείες γόνων αρχαιοκαπήλων, όπως κάνει η ίδια και ο κ. Μητσοτάκης.

-Το Μεξικό επιδίδεται σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για να πείσει τους ιδιοκτήτες κλεμμένων αντικειμένων του σε όλον τον κόσμο να τα επιστρέψουν και δεν συνάπτει μαζί τους μυστικές συμφωνίες νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας τους, όπως κάνει η κ. Μενδώνη.

-Το Μεξικό “τρέχει” διεθνώς την καμπάνια «η κληρονομιά μου δεν πωλείται» (#MiPatrimonioNoSeVende), ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλά την δική μας κληρονομιά με την πρώτη ευκαιρία σε ιδιωτικά συμφέροντα και πολυεθνικές, όταν δεν την καταστρέφει δια του ξηλώματος όπως στη Θεσσαλονίκη, δια της κατάρρευσης όπως στην Αμφίπολη και δια του τσιμεντώματος όπως στην Ακρόπολη.

-Στη διεθνή εκστρατεία του Μεξικού ηγούνται τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού με συνεχείς διεκδικήσεις, διαβήματα και ομάδες πίεσης και δεν μετατρέπουν τη Βουλή της χώρας τους σε πλυντήριο αρχαιοκαπηλίας όπως έκανε η κ. Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκης στην περίπτωση του “συλλέκτη” Λ. Στερν που κατείχε παρανόμως τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες στο σαλόνι του στη Ν. Υόρκη.

-Το Μεξικό με την πολιτική του έχει ανακτήσει από το 2018 σχεδόν 9.000 αντικείμενα, ενώ η κ. Μενδώνη κρατά σε ύπνωση τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για να μπορεί ανενόχλητη να τις παρακάμπτει, να “χειρίζεται προσωπικά” τις διεκδικήσεις των ελληνικών αρχαιοτήτων και να εκπατρίζει όσες άλλες μπορεί για μισό αιώνα σε μουσεία του εξωτερικού.

-Το Μεξικό αποδίδει άμεσα τα επαναπατρισθέντα αντικείμενα στα μουσεία του και δεν διαπραγματεύεται την κατοχή τους, όπως κάνει η κ. Μενδώνη που την εκχωρεί για πάντα σε ινστιτούτα του εξωτερικού και σε ιδρύματα του εσωτερικού.

-Το Μεξικό απευθύνεται επισήμως και με διαφάνεια σε ινστιτούτα και συλλέκτες σε όλο τον κόσμο, χωρίς να εκβιάζεται κάτω από το τραπέζι για να κυρώσει ντροπιαστικούς όρους παράνομων συλλεκτών και ιδρυμάτων σε ΦΕΚ, όπως έκανε η κ. Μενδώνη με τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες.

-Το Μεξικό συνεχίζει αδιάλειπτα να διεκδικεί τα πολιτιστικά του αντικείμενα και από δημοπρασίες με αρκετές επιτυχίες, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπεριφέρεται σαν εκπρόσωπος των οίκων δημοπρασιών. Κάπως έτσι εμφανίστηκε και η κ. Μενδώνη στη Βουλή, κρατώντας ανά χείρας και τους καταλόγους των “κλεμμένων”.

-Το Μεξικό κινείται εντός των διεθνών συνθηκών και της εθνικής του νομοθεσίας για την προστασία της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Δεν νομοθετεί η κυβέρνησή του επί τούτου για να την παρακάμψει. Βρείτε τις διαφορές με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την υπουργό, λεγόμενη και αρχαιολόγο, κυρία Μενδώνη».

Comments are closed.


Recent Posts

Γιάννης Σγουρός: Ο Πατούλης έχει εξαφανιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Δριμύ κατηγορώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη απηύθυνε ο Γιώργος Σγουρός. Ο άλλοτε περιφερειάρχης και γνώστης τοπικής αυτοδιοίκησης καταγγέλλει την…

3 λεπτά ago

ΕΕ: 363,7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της Αλιείας και της Υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα κονδύλια ύψους 363,7 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και…

4 λεπτά ago

Δ. Διονύσου: Εγκρίθηκε η σύμβαση για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης

Στην έγκριση κατακύρωσης της σύμβασης: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ», συνολικού συνολικού προϋπολογισμού 1.706.000…

15 λεπτά ago

Καταγγελία: Σκανδαλώδη ανάθεση Πατούλη -Πήρε πίσω το “1544” κόστους 224.000 ευρώ!

Σε υποχώρηση αναγκάστηκε χθες η Διοίκηση Πατούλη, μπροστά στην κατακραυγή της δημοκρατικής αντιπολίτευσης σχετικά με την προκλητική απόπειρα για έγκριση…

17 λεπτά ago

Προσλήψεις 6 ατόμων στην ΕΦΑ Αρκαδίας

Γνωστοποιείται η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και λοιπών ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την εκτέλεση των αρχαιολογικών…

17 λεπτά ago

ΗΠΑ: Προεδρικό γεύμα για τα ζεύγη Μπάιντεν και Μακρόν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μοιράστηκε μια φωτογραφία του ίδιου και του Εμανουέλ Μακρόν να τρώνε παγωτό κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης…

18 λεπτά ago