Αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ θέλουν πρώην και νυν βουλευτές - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
1
Φεβρουάριος
Back

Αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ θέλουν πρώην και νυν βουλευτές

Tην ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις δραματικές συνέπειες της κρίσης, νυν, πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές αξιώνουν γενναιόδωρη αναδρομική αύξηση των αποδοχών τους. Οι προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών φτάνουν τις 250.

Τεράστια κονδύλια ύψους πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ διεκδικούν πρώην βουλευτές (και συνταξιούχοι) αυτές τις μέρες από το Δημόσιο, σε δίκες που αναβάλλονται για μερικούς μήνες, εν αναμονή της κρίσης ανώτερου δικαστηρίου. Από τη σχετική διαδικασία ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που οδήγησε σε πρώτη φάση σε αναβολή 21 δικών για την προσεχή άνοιξη, προέκυψε -κατά τις δηλώσεις του νομικού εκπροσώπου των πρώην βουλευτών- ότι εκκρεμούν τουλάχιστον 250 αγωγές που αφορούν την αναδρομική αύξηση των αποδοχών τους από το 2000 και μετά.

Περίπου 850 αντίστοιχες αγωγές εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) από συνταξιούχους βουλευτές, που διεκδικούν αναπροσαρμογή συντάξεων για διαφορετικά διαστήματα περίπου της τελευταίας δεκαετίας, με συνέπεια τα ίδια πρόσωπα να έχουν προσφύγει, συχνά δύο φορές, ενώ η δημοσιοποίηση κάποιων διεκδικήσεων πριν από πολλούς μήνες οδήγησε σε ορισμένες παραιτήσεις από οικονομικές διεκδικήσεις.

Οι τ. βουλευτές ζητούν περίπου τον διπλασιασμό των αποδοχών τους από το 2000 και μετά, στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Διεκδικούν να επεκταθούν και υπέρ τους οι αποφάσεις του «Μισθοδικείου», που το 2006 ικανοποίησε αντίστοιχο αίτημα των δικαστικών λειτουργών, αφού οι αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ έπρεπε να είναι το ανώτατο «πλαφόν» στο Δημόσιο, ήταν οι μισές του προέδρου ΕΕΤΤ, αλλά και διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών!

Πρώτες αποφάσεις

Ηδη εκδόθηκαν τρεις αποφάσεις του Δ. Πρωτοδικείου που δέχονται εν μέρει τα αιτήματα βουλευτών, επιδικάζοντας ποσά περίπου 50.000 ευρώ για 1 έτος διεκδικήσεων (14 μήνες) και αποζημίωση 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη στον καθένα. Παράλληλα εκδόθηκαν τέσσερις αποφάσεις που απορρίπτουν αγωγές και έχουν ασκηθεί εφέσεις που εκκρεμούν στο Δ. Εφετείο και γι’ αυτό το λόγο αναβλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες πολλές παρόμοιες δίκες για να αποφανθεί το ανώτερο δικαστήριο.

Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ
Πού στηρίζουν οι βουλευτές τις απαιτήσεις τους

Οι βουλευτές ζητούν να αυξηθούν αυτοδικαίως οι αποδοχές τους με βάση ψηφίσματα της Βουλής (του 1964 και του 1975) που προβλέπουν ίσες αποδοχές με τους δικαστές. Επικαλούνται τις αυξήσεις που αναγνώρισε για τους δικαστές το 2006 το «Μισθοδικείο», αλλά και τον μεταγενέστερο νόμο 3620/07 (και υπουργική απόφαση του 2008) που ενσωμάτωσε τις αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστών.

Το Δ. Πρωτοδικείο απέρριψε διεκδικήσεις των τ. βουλευτών που στηρίζονται στο επιχείρημα της επέκτασης υπέρ τους των αποφάσεων του «Μισθοδικείου», γιατί αυτές οι αποφάσεις αφορούν μόνο τους δικαιωμένους διαδίκους. Ωστόσο έκανε δεκτές αξιώσεις που στηρίζονται στις αυξήσεις που δόθηκαν με το ν. 3620/07, με βάση την πάγια νομολογία ότι «η αύξηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων επιφέρει αυτοδικαίως με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, αντίστοιχη αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης».

Ετσι, όσοι τ. βουλευτές στηρίζονται στο ν. 3620/07, κερδίζουν τις αγωγές, ενώ χάνουν όσοι ζητούν κατευθείαν επέκταση της αύξησης του Μισθοδικείου. Πρόβλημα δημιουργήθηκε με τις διεκδικήσεις συνταξιούχων στο ΕΣ, που ενώ δικαιώθηκαν αρχικά στο τμήμα για αναδρομικές αυξήσεις 130.000 – 250.000 ευρώ, η ολομέλεια ΕΣ «πάγωσε» ουσιαστικά τα αιτήματα για σημαντικό διάστημα, ζητώντας να ερευνηθεί από το αρμόδιο τμήμα προηγουμένως αν τις αυξήσεις έχουν πάρει οι εν ενεργεία βουλευτές, ώστε να τις πάρουν και οι συνταξιούχοι.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ
Ζητούν πάνω από 210 εκατ. ευρώ

Στις δικαστικές αποφάσεις επισημαίνεται ότι τ. βουλευτές δικαιούνται ως διαφορά αποδοχών από τον πρόεδρο ΕΕΤΤ 48.000 ευρώ για ένα έτος (το 2003).

Αντίστοιχα ποσά ζητούν οι αγωγές και για άλλα χρόνια, σημειώνοντας ότι οι αποδοχές του προέδρου ΕΕΤΤ ανέρχονταν σε 10.271 ευρώ ενώ την ίδια στιγμή οι αποδοχές του προέδρου ΑΠ και του βουλευτή ήταν μικρότερες κατά 5.070 – 5.745 ευρώ τον μήνα το διάστημα 2000-2004. Ετσι τ. βουλευτές ζητούν διαφορές 77.000 ευρώ για το 2001, επιπλέον των 65.000 ευρώ που εισέπραξαν με αντίστοιχες αξιώσεις για τα επόμενα έτη.

Για τη θητεία 2000-2004 (η Βουλή λειτούργησε 3 χρόνια και 2 μήνες) ζητούν 452.000 αντί των 212.000 ευρώ που εισέπραξαν, δηλαδή διαφορές 240.000 ευρώ συν 10.000-15.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Αρκετοί υπέβαλαν και για μεταγενέστερα διαστήματα (μέχρι 2007-08) με συνέπεια να μην μπορεί να υπολογιστεί το συνολικά διεκδικούμενο ποσό που πάντως ξεπερνά τα 210 εκατ. ευρώ αφού δεν είχαν όλοι την ίδια θητεία.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Η λίστα της ντροπής

Οι εν ενεργεία: Π. Αντωνακόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Θ. Λεονταρίδης (ΝΔ), Π. Μελάς (ΝΔ), Μ. Μπεκίρης (ΝΔ), Ν. Νικολόπουλος (ΝΔ), Ι. Πλακιωτάκης (ΝΔ), Α. Χρυσανθακόπουλος (πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν ΛΑΟΣ).

Οι πρώην του ΠΑΣΟΚ: Α. Ακριβάκης, Ι. Ανθόπουλος, Ε. Ανουσάκη, Γ. Ανωμερίτης, M. Αρσένη, Ι. Βαθειάς, Ι. Βαϊνάς, Β. Βασιλακάκης, Η. Βλαχόπουλος, Χ. Βοσνάκης, Α. Βούλγαρης, Δ. Γεωργακόπουλος, Ι. Γιαννακόπουλος, Μ. Γικόνογλου, Γκ. Γκαλήπ, Γ. Δασκαλάκης, Κ. Διαμαντής, Γ. Δρυς, Μ. Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χ. Θεοδώρου, Ι. Θωμόπουλος, Λ. Κανελλόπουλος, Θ. Κατσανέβας, Ν. Κατσέλη, Ι. Καψής, Θ. Κολιοπάνος, Ε. Κοντομάρης, Β. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Δ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Σ. Κοσμίδης, Θ. Κοτσώνης, Φ. Κωνσταντίνου, Ε. Λουκάκης, Α. Μαντέλης, Α. Μπαλτάς, Α. Μπάτσος, Φ. Παπαδέλλης, Ε. Παπαζώη, Η. Παπαηλίας, Β. Παπανικόλας, Χ. Σμυρλής – Λιακατάς, Ι. Σουλαδάκης, Σ. Στολίδης, Ι. Τσακλίδης, Π. Τσερτικίδης, Β. Τσιλίκας, Α. Τσοχατζόπουλος, Π. Φωτιάδης και Α. Χωρέμης.

Οι πρώην της ΝΔ: Ν. Αγγελόπουλος, Π. Αδρακτάς, Θ. Αναγνωστόπουλος, Α. Ανδρεουλάκος, Ι. Βαληνάκης, Δ. Γαλαμάτης, Σ. Δαϊλάκης, Γ. Δεικτάκης, Θ. Δημοσχάκης, Π. Δούκας, Ε. Ζαγορίτης, Σ. Καλαντζάκου, Η. Καλλιώρας, Γ. Καλός, Κ. Κανελλοπούλου, Α. Καραμάριος, Α. Καρπούζας, Θ. Κασίμης, Ν. Κατσαρός, Θ. Κατσίκης, Σ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Α. Κόρκα – Κώνστα, Β. Κορκολόπουλος, Ι. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Α. Κουτσούμπας, Γ. Κωνσταντόπουλος, Α. Λιάσκος, Λ. Λυμπερακίδης, Α. Μανούσου-Μπινοπούλου, Π. Μαντούβαλος, Α. Μπέζας, Γ. Ορφανός, Β. Παππάς, Α. Παυλίδης, Α. Ρεγκούζας, Γ. Σαλαγκούδης, Δ. Σαμπαζιώτης, Π. Σκανδαλάκης, Θ. Σολδάτος, Σ. Σπηλιωτόπουλος, Α. Σταθάκης, Ν. Σταυρογιάννης, Α. Σταύρου, Π. Τατούλης, Ι. Τζαμτζής, Ν. Τσιαρτσιώνης, Κ. Τσιπλάκης, Α. Τσιπλάκος, Σ. Τσιτουρίδης, Γ. Τσούρνος, Π. Φουντουκίδου, Α. Φούσας, Χ. Φώλιας, Η. Φωτιάδης, Ε. Χαϊτίδης.

Στη λίστα υπάρχει επίσης ο Ε. Μπακόπουλος (ευρωβουλευτής ΔΗΚΚΙ) καθώς και ο Γ. Παπαγεωργίου (αδιευκρίνιστο αν ανήκει σε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, καθώς το ίδιο όνομα υπήρξε και στα δύο κόμματα).

Παραιτήθηκαν των αξιώσεών τους: Μ. Λιάπης (ΝΔ), Λ. Τζανής (ΠΑΣΟΚ), η χήρα του Π. Κοσιώνη (ΚΚΕ), η χήρα του Σ. Πλασκοβίτη και ο Σ. Παναγούλης.

Έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο: Α. Αγγελούσης, Β. Μπρακατσούλας, Μ. Θεοδωράκης, κληρονόμοι Σκουλαρίκη κ.ά.

– Με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Ι. Καψής τονίζει ότι «σε ανύποπτο χρόνο και αφού είχαν δικαιωθεί οι δύο προσφυγές μου για τα αναδρομικά, με εξώδικο προς τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και τον πρόεδρο της Βουλής εξεχώρησα κάθε αναδρομική αποζημίωσή μου στο Ταμείο Καταπολέμησης Δημοσίου Χρέους». «Συνεπώς» -καταλήγει ο υπουργός- «οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος δεν με αφορά».»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!