αλεξιάδης-πάρτε-πίσω-τις-διατάξεις-πο-726042
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.10.2020 | 12:30

Αλεξιάδης: Πάρτε πίσω τις διατάξεις που ευνοούν οικονομικούς εγκληματίες

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και πολύ ισχυρό το αντιφασιστικό μήνυμα που εξέπεμψε η Βουλή, στην αρχή της συνεδρίασης, για την αυριανή απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη της Χ.Α.

Ο Τρ. Αλεξιάδης, ως εισηγητής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο, ξεκίνησε την ομιλία του στηλιτεύοντας την επιλεκτική ευαισθησία ορισμένων από τα έδρανα, που θεώρησαν ως άσκηση πίεσης στη δικαιοσύνη την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και την ακτιβιστική παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε την αντίδραση «περίεργη», υπενθυμίζοντας την ανυπαρξία αντίδρασής τους στις δημοσιοποιημένες πιέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς και στους εκφοβισμούς μαρτύρων σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς πολιτικών προσώπων, στο πρόσφατο παρελθόν.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί τροποποίηση βασικού νομοθετήματος του 2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησε σημαντική την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, αλλά μίλησε για τεράστια καθυστέρηση, στον εκσυγχρονισμό και στην εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, της λειτουργίας των μηχανισμών και των εποπτικών αρχών για το κυνήγι των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης, οι ερωτήσεις που τέθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δεν απαντήθηκαν ποτέ, τόνισε ο βουλευτής. Ερωτήσεις που αφορούσαν είτε την αποτελεσματικότητα της Αρχής νομιμοποίησης εσόδων στην προσπάθεια καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, είτε την, παρά τη σαφή οδηγία της ειδικής ομάδας του Συμβουλίου της Ευρώπης “Greco”, «πονηρή» διάταξη για την  αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων ελεγχόμενων για οικονομικά εγκλήματα. Η κυβερνητική απάθεια όμως φαίνεται, όπως τόνισε, ακόμη και από τα απλά τεχνικά θέματα, όπως οι διορθώσεις που δεν έχουν γίνει στο κείμενο του  νομοσχεδίου, παρά τις συστάσεις  που έχει κάνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

 Ιδιαίτερα προβληματική όμως χαρακτήρισε την στάση της κυβέρνησης με την έλλειψη απαντήσεων στα κορυφαία ερωτήματα που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερωτήματα όπως για την αποτελεσματικότητα των κανόνων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της διαφάνειας όσον αφορά την ιδιοκτησία των ΜΜΕ ή στην διαπίστωση ότι στη χώρα ομάδες συμφερόντων ασκούν πιέσεις, με το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων να είναι ελλιπές.

«Η ΝΔ απειλεί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, μέσω συγκεκριμένων στελεχών της και υπουργών της, απειλεί δικαστικούς λειτουργούς, απειλεί ελεγκτικούς μηχανισμούς» είπε ο βουλευτής και κάλεσε την κυβέρνηση να διαλέξει πλευρά, θέτοντας τα ερωτήματα: «Είστε με αυτούς που αποφασίζουν να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν το μαύρο χρήμα και τη διαφθορά ή με τους οικονομικούς εγκληματίες, τους λαθρέμπορους και τους φοροφυγάδες; Είστε υπέρ της ενίσχυσης ή της αποδυνάμωσης του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων;»

Ο βουλευτής στη συνέχεια αποκάλυψε την πρωτοφανή ενέργεια της εξαφάνισης διάταξης  του νομοσχεδίου, η οποία αναφερόταν στη διαδικασία κάλυψης και προστασίας στελεχών που αποφάσιζαν να αποκαλύψουν ή να καταγγείλουν στοιχεία οικονομικού εγκλήματος. Η διάταξη παρέμεινε αναρτημένη κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, ενώ έχει αφαιρεθεί στο κατατεθέν νομοσχέδιο κατήγγειλε ο Τρ. Αλεξιάδης. Ζήτησε να μάθει ποιος και γιατί αφαίρεσε τη διάταξη και χαρακτήρισε την παρέμβαση «κορυφαίο πολιτικό ζήτημα».

Η συζήτηση περί οικονομικού εγκλήματος όμως είναι αδύνατον να μην περιστραφεί και στις προθέσεις του καθενός, έτσι η κυβερνητική θητεία της ΝΔ αποκαλύπτει και τις προθέσεις της. Οι καίριες ερωτήσεις του Τρ. Αλεξιάδη «για ποιο λόγο απαλλάξατε τραπεζικά στελέχη που ήταν στην έρευνα της δικαιοσύνης για οικονομικά εγκλήματα;» και «για ποιο λόγο φέρατε διάταξη αποδέσμευσης στο 18μηνο, των περιουσιακών στοιχείων ελεγχόμενων για οικονομικό έγκλημα;» αναδεικνύουν την κυβερνητική πρόθεση παραγραφής αδικημάτων και απαλλαγής τραπεζικών στελεχών που σχετίζονται με «φίλια» δάνεια, καθώς και την διευκόλυνση που παρέχουν στους οικονομικούς παραβάτες, δυσκολεύοντας και εμποδίζοντας τον έλεγχο και την απονομή δικαιοσύνης.