αλαλούμ-με-τις-μάσκες-πρόβλημα-στις-σχ-832773
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.07.2021 | 15:58

Αλαλούμ με τις μάσκες -Πρόβλημα στις σχέσεις κυβέρνησης με λοιμωξιολόγους

Σοβαρό ρήγμα έχει προκληθεί στις σχέσεις κυβέρνησης – λοιμωξιολόγων, αφού σε ένα καίριο ζήτημα αυτό της χρήσης μάσκας από τους πολίτες υπήρξαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και «αδειάσματα».

Ο Νίκος Σύψας αποκάλυψε ότι η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε ποτέ να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης λίγες ώρες μετά τον διέψευσε. Κι αυτό ενώ διανύουμε μια περίοδο χαλάρωσης των μέτρων και ενώ το ιικό φορτίο είναι ήδη υψηλότερο έναντι της περασμένης χρονιάς.

Η δημόσια σοβαρή διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων καταγράφθηκε σήμερα μετά τις δηλώσεις του Νίκου Σύψα και τη διάψευσή του, λίγο αργότερα, από τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο μεν καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων διευκρίνισε σήμερα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ποτέ η Επιτροπή δεν άναψε το «πράσινο φως» για να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ο δε υπουργός Ανάπτυξης αντέτεινε ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν πήρε απόφαση υγειονομικού χαρακτήρα χωρίς προηγουμένως να έχει τη σχετική απόφαση της Επιτροπής.

Σύψας: Λάθος μήνυμα στην κοινωνία

«Μεταφέρθηκε εντελώς λάθος το μήνυμα στην κοινωνία. Τεράστιο λάθος. Η μετάλλαξη είναι εδώ. Ποτέ δεν το είπε η Επιτροπή, ποτέ! Το λέω με σαφήνεια. Η Επιτροπή έδωσε μια μικρή χαλάρωση όταν είσαι σε μια περιοχή χωρίς συγχρωτισμό τότε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Ο Νίκος Σύψας, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Έβαλε στο «στόχαστρό» του την κυβέρνηση και για τις τοποθετήσεις των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα δεν θα ξανακλείσει ποτέ. «Έχουν γίνει πολλές φορές τέτοιες δηλώσεις και τα είδαμε τα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν να μην γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Θα δούμε λοιπόν», δήλωσε στην κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προαναγγέλει μέτρα για τους ανεμβολίαστους, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από κόμματα, όσο κι από χρήστες στα social media, την οποία κατηγορούν για διχασμό κι απειλές ανοίγει και ένα «δεύτερο» μέτωπο με τους λοιμωξιολόγους.

Πελώνη: Δεν έχουμε απαλλαγή από την υποχρέωση χρήση μάσκας

Χαρακτηριστικά ήταν και τα όσα σχετικά είπε σήμερα η Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Δεν μπορεί η κοινωνία και η οικονομία να μείνει για πάντα κλειστή και δεν μπορεί ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με δυσπιστία το εμβόλιο παρότι βλέπει την αποτελεσματικότητά του και τα στοιχεία ως προς αυτό να κρατάει πίσω όλη την υπόλοιπη κοινωνία», είπε, ενώ για το αν εξετάζεται το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας, η ίδια υπενθύμισε ότι «δεν έχουμε απαλλαγεί από την υποχρέωση χρήσης μάσκας» εκτός από τα σημεία «όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός». «Όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα» σημείωσε, αναφέροντας επίσης πως «δεν έχω κάτι νεότερο αυτή τη στιγμή».

Διάψευση από τον Άδωνη Γεωργιάδη

Από την πλευρά ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως προαναφέρθηκε, διέψευσε τον Νίκο Σύψα, τονίζοντας πως «καμία απόφαση υγειονομικού χαρακτήρα δεν έχει ληφθεί χωρίς απόφαση της Επιτροπής».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης είναι αρχισαμποτέρ

Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αποκάλυψη Σύψα πως η κυβέρνηση αγνόησε την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και ζήτησε από τους πολίτες να βγάλουν τις μάσκες.

Η καταγγελία αυτή, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ όλος ο πλανήτης προειδοποιεί για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επιβεβαιώνει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μάθει τίποτα από τα εγκληματικά του λάθη.Εργαλειοποιεί τους επιστήμονες, στέλνει πάλι επικίνδυνα μηνύματα εφησυχασμού για να χτίσει ένα ψεύτικο success story και τώρα που ανεβαίνουν τα κρούσματα επενδύει στον πιο βαθύ διχασμό των πολιτών για να κρύψει την αποτυχία του. Και έχει από πάνω και το θράσος να μιλάει για υγειονομικό σαμποτάζ, ο αρχισαμποτερ που έκανε γλέντια στην Ικαρία και ποδηλατάδες στην Πάρνηθα όταν οι πολίτες τηρούσαν τα μέτρα που τους είχε επιβάλει» σημειώνεται.​

Στη συνέχεια, για το θέμα απάντησε η ΝΔ κάνοντας λόγο για fake news…του ΣΥΡΙΖΑ.