Αλ. Τσίπρα – Έ. Μοράλες: «Η ενίσχυση της εργασίας προϋπόθεση για την ανάπτυξη»

Την ανάγκη σήμερα οι προοδευτικές δυνάμεις, κυβερνήσεις, ηγεσίες, να βρίσκονται σε διάλογο, συντονισμό και συνεργασία, απέναντι στον κίνδυνο κυριαρχίας ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού στο οικονομικό πεδίο και ακραίων δεξιών δυνάμεων σε πολιτικό επίπεδο, υπογράμμισαν στη συνάντηση τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Κατά τις κοινές δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ενίσχυση της εργασίας είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, απορρίπτοντας το νεοφιλελεύθερο δόγμα που θέτει ως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τους πολύ χαμηλούς μισθούς, καθώς και την πολύ χαμηλή φορολογία για τα υψηλά εισοδήματα και της μεγάλες επιχειρήσεις. Εξήγησε ότι γι΄ αυτό έλαβε την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και πως παρά τις προβλέψεις, οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα στην αγορά, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο υπήρξαν 35.000 νέες θέσεις εργασίας. Σημείωσε δε ότι «όσο προχωράμε στην έξοδο από την κρίση τόσο θα ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων» και πως δεν αποτελεί προτεραιότητα η φορολογική ελάφρυνση των υψηλών εισοδημάτων, «διότι αν το κάνουμε δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδιανέμουμε πλούτο, να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος και τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Είπε ότι αυτή είναι τελικά και η διαφορά μιας αριστερής και προοδευτικής διακυβέρνησης από μια νεοφιλελεύθερη.

Με τον Έβο Μοράλες συζήτησαν και για τη Βενεζουέλα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλλει η Αθήνα στην ΕΕ εκκινούν από τη λογική ότι ο μόνος δρόμος για την εκτόνωση της κρίσης είναι μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη σύμπτωση ότι όπως και στη Βολιβία έτσι και εδώ η επόμενη εκλογική μάχη θα είναι τον Οκτώβριο. Ευχήθηκε στον Έβο Μοράλες κάθε επιτυχία στη διεκδίκηση της τέταρτης επανεκλογής του και του υποσχέθηκε ότι «μετά και τη δική μου επανεκλογή θα έχω τη δυνατότητα να επισκεφθώ τη Βολιβία, για να συνεχίσουμε την πολύ σημαντική προσπάθεια του διαλόγου και του κοινού αγώνα για την υπεράσπιση κοινών ιδανικών και αξιών».

Αναλυτικότερα,

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Βολιβίας με θερμά λόγια, μιλώντας για σημαντική προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία, που πριν από 13 χρόνια, κόντρα στις εκτιμήσεις, πήρε τη διακυβέρνηση τής χώρας του βγάζοντας στο προσκήνιο εκατομμύρια πολίτες της Βολιβίας που ήταν στο περιθώριο έως τότε. Αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας στη χώρα του, και ταυτόχρονα να τη σταθεροποιήσει οικονομικά, να δημιουργήσει προϋποθέσεις παραγωγής πλούτου και αναδιανομής του.

Συζήτησαν «την προοπτική των δυνάμεων που αγωνίζονται για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, για τις παγκόσμιες εξελίξεις, τις σχέσεις ΕΕ-Λ.Αμερικής και για τις διμερείς σχέσεις, παρότι οι χώρες μας βρίσκονται πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Επικέντρωσαν την ατζέντα και στις δυνατότητες συντονισμού των δύο χωρών σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, του οποίου η ιδρυτική συνάντηση έγινε στην Αθήνα και η δεύτερη στο Λα Παζ. Επικέντρωσαν σε θέματα που αφορούν στο διμερές εμπόριο, την πολιτιστική συνεργασία, τον τουρισμό, τη ναυτιλία αλλά και τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Βολιβία σε ζητήματα οργάνωσης αγροτικής παραγωγής.

Ερωτηθείς μεταξύ άλλων σχετικά με πρότζεκτ που ξεκινά η Βολιβία που θα ενώσει λιμάνι του Περού με το λιμάνι Σάντος στη Βραζιλία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα στηρίξουμε τη φίλη χώρα της Βολιβίας στα διεθνή φόρουμ και τους διεθνείς θεσμούς για τη διευθέτηση του ζητήματος της πρόσβασης στη θάλασσα γιατί έτσι ορίζει το διεθνές δίκαιο και η Ελλάδα είναι χώρα που υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο σε κάθε εκδοχή. «Και στον τομέα αυτό μπορούμε, καθώς η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη στη ναυτιλία, να προχωρήσουμε σε εμβάθυνση της συνεργασίας μας προκειμένου να δώσουμε διεξόδους στην αντιμετώπιση προβλημάτων, στην ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Επιπλέον συζήτησαν τη δυνατότητα να δεχτεί η Ελλάδα σπουδαστές από τη Βολιβία στις ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού, λέγοντας ότι είναι καλοδεχούμενοι.

Συζήτησαν, επίσης, για την ανάγκη να προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τη CELAC (Community of Latin American and Caribbean States- Κοινότητα κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής), τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα -μιας και η Βολιβία αυτή την περίοδο έχει την προεδρία της CELAC- να υπάρξει η επόμενη σύνοδος με την ΕΕ στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας, «πρωτοβουλία που θα στηρίξουμε ένθερμα στο επίπεδο τη ΕΕ».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «είμαστε δυνάμεις του διεθνισμού και του πατριωτισμού, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διαχειριστούμε την παγκοσμιοποίηση προς όφελος των λαών μας, στηρίζουμε τις πολυμερείς πρωτοβουλίες για μια δίκαιη συμφωνία ΕΕ-CELAC και ΕΕ-Βολιβίας, αλλά και την πατριωτική λογική της προάσπισης των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων, της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, απέναντι στην προσπάθεια επιβολής κυρίαρχων προτύπων και τάσεων από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς».

Βενεζουέλα

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα που συζήτησαν, ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε την ευκαιρία να εκφράσει «την έντονη ανησυχία μας για την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα». «Από πλευράς μας τονίσαμε τις προσπάθειες που καταβάλαμε και που συνεχίζουμε να καταβάλουμε σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να υπάρξει μια διπλωματική διέξοδος και πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την εκτόνωση της κρίσης, μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών», τόνισε προσθέτοντας: «Και νομίζω, συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Έβο ότι η μόνη προοπτική τις επόμενες μέρες είναι ο διάλογος ανάμεσα σε όλες τις πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης και ενδεχομένως μια αιματηρή εμφύλια σύγκρουση». Επισήμανε ότι «αυτό προϋποθέτει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε εκλογές ελεύθερες και δημοκρατικές, γιατί βασική αρχή μας πρέπει να είναι ότι οι λαοί πρέπει κυρίαρχα να αποφασίζουν το μέλλον τους χωρίς ξένες επιβολές, χωρίς την προσπάθεια ξένων δυνάμεων να τους δείξουν τον δρόμο». Και προανήγγειλε ότι σε αυτό το πλαίσιο «θα δραστηριοποιηθούμε κι εμείς την επόμενη περίοδο», για να υπογραμμίσει ότι «είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα στρατιωτικής επέμβασης ή στρατιωτικής λύσης, διότι πιστεύουμε ότι η μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η δημοκρατία και η κυριαρχία τους».

Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεργαστούν απέναντι στους κοινούς κινδύνους

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συζήτησαν και θέματα που αφορούν στην ανάγκη σήμερα οι προοδευτικές δυνάμεις του πλανήτη, κυβερνήσεις και ηγεσίες, να βρίσκονται πιο κοντά και να συντονίζονται. «Εκφράσαμε την ίδια ανησυχία για την κυριαρχία ενός ακραίου Νεοφιλελευθερισμού στο πεδίο της οικονομίας και την κυριαρχία ακραίων δεξιών δυνάμεων στο πολιτικό επίπεδο, δυνάμεων που εκμεταλλεύονται τη φτώχια, την κοινωνική αδικία για να προωθήσουν ένα μοντέλο αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού και στην αμερικανική ήπειρο, αλλά και στην Ευρώπη».

Υπογράμμισε ότι «απέναντι σε αυτούς τους δυο κινδύνους, αλλά και του εθνικισμού και του ρατσισμού, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν, να αγωνιστούν από κοινού εμπνέοντας τις πλατιές κοινωνικές μάζες σε μια προοπτική υπεράσπισης της ειρήνης και της δημοκρατίας, σε μια προοπτική διεθνιστικής αλληλεγγύης».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Έβο Μοράλες μετέφερε στον πρωθυπουργό τη σκέψη του να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση προσωπικοτήτων, ηγετών, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική στη Βολιβία, για τη δημιουργία ενός διεθνούς φόρουμ διαλόγου επικοινωνίας και συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Έβο Μοράλες ως παράδειγμα που αποδεικνύει ότι όταν είσαι πιστός στις αρχές και τις αξίες σου, όταν είσαι έντιμος και αγωνίζεσαι με μοναδικό στόχο τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, μπορείς να είσαι και αποτελεσματικός και να πετυχαίνεις σημαντικές νίκες.

Η ενίσχυση της εργασίας, προϋπόθεση για την ανάπτυξη

Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει πώς αντιπαρατίθεται έμπρακτα σε μια αυξανόμενη τάση, ένα δόγμα στην Ευρώπη ότι η ανάκαμψη περνά μέσα από χαμηλούς μισθούς, απορρύθμιση εργασίας και πολύ χαμηλή φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη οπτική στην οικονομία είναι αυτή που θέλει να μας πείσει πως το χαμηλό εργασιακό κόστος, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, είναι προϋπόθεση για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της ανάπτυξης», είπε, σχολιάζοντας πως όμως αυτό δεν επαληθεύεται πουθενά, σε καμία οικονομία, σε καμία χώρα, ούτε και έχει επαληθευτεί επίσης ότι και το χαμηλό φορολογικό κόστος μεγάλων επιχειρήσεων είναι προϋπόθεση για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αν και είναι προϋπόθεση για την υψηλή κερδοφορία. Σχολίασε ότι αν αυτό συνέβαινε, τότε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες θα ήταν των πρώην ανατολικών κρατών όπου το εργασιακό κόστος είναι εξαιρετικά χαμηλό, όμως δεν είναι έτσι, ούτε επίσης έχουν πιο ανταγωνιστικές οικονομίες χώρες με πολύ χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων.

Είπε ότι ο ίδιος προτιμά να μιλά με όρους παραγωγικότητας παρά ανταγωνιστικότητας, γιατί «παραγωγή του πλούτου πρέπει να είναι το μέλημα μας, που φέρνει και την ανάπτυξη, και κυρίως η αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου είναι το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης». Υπογράμμισε ότι όχι μόνο η μείωση του εργασιακού κόστους δεν είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, αλλά το αντίθετο: η ενίσχυση της εργασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας.

«Γιατί αύξησα τον κατώτατο μισθό κατά 11%»

Ανέφερε ότι πριν από λίγες μέρες στην Ελλάδα «βρεθήκαμε σε ένα δίλημμα, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό μετά από 7 χρόνια που είχε μειωθεί με μια υπουργική απόφαση μέσα σε μια νύχτα κατά 22% και από τότε για σχεδόν 7 χρόνια δεν είχε ποτέ αυξηθεί. Τώρα που βγήκαμε από τα προγράμματα στήριξης, από τη σκληρή μνημονιακή επιτροπεία ήταν στο δικό μας χέρι αν θα το κάναμε». Είπε ότι συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο αφού έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, ότι την ίδια μέρα το οικονομικό επιτελείο είχε καθορίσει μια διαδικασία εξόδου στις αγορές, και πολλοί έλεγαν ότι η ανακοίνωση του μισθού θα είναι καταστροφική και του πρότειναν να πάμε σε μια επιλογή μιας πολύ μικρής αύξησης.

«Επιλέξαμε να πάμε σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού που θα είναι ικανοποιητική για τους ανθρώπους της εργασίας, της τάξης του 11% και ταυτόχρονα να καταργήσουμε την απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση που έδινε μια αρνητική εξαίρεση για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών που είχαν τον «υποκατώτατο» και εξισώσαμε τον κατώτατο μισθό για όλες τις ηλικίες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι την επόμενη μέρα «όχι μόνο δεν υπήρξε καμία επιπλοκή στην προσπάθεια της χώρας να βγει στις αγορές, πολύ γρήγορα βγήκαμε ξανά και με 10ετές ομόλογο με επιτόκιο συγκρίσιμο με αυτά που είχε η Ελλάδα πολύ πριν από την κρίση, το κυριότερο όμως ότι διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι η αύξηση του μισθού κατά 11% θα δημιουργήσει πολύ σοβαρές επιπλοκές στην αγορά εργασίας και θα μειώσει την ανοδική τάση που έχει η εργασία, δηλαδή την αποκλιμάκωση της ανεργίας». Αντίθετα τόνισε ότι το αποτέλεσμα ήταν πως τον Φεβρουάριο όχι μόνο δεν είχαμε μείωση του ρυθμού αποκλιμάκωσης της ανεργίας αλλά είχαμε πάνω από 35.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Όλα αυτά αποδεικνύουν», σημείωσε, «ότι είναι ένας νεοφιλελεύθερος μύθος ότι η ενίσχυση της εργασίας είναι η απειλή για την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να έχει αποτελέσματα».

«Όσο προχωράμε στην έξοδο από την κρίση τόσο θα ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων»

Αναφορικά με τη φορολογία είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΄15 μια χρεοκοπημένη χώρα και έπρεπε να προτεραιοποιήσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξισορρόπησης, να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά, να ανακτήσει την αξιοπιστία της οικονομίας στις παγκόσμιες αγορές, «αλλά το κάναμε με τρόπο που κατανέμει δίκαια τα βάρη και τώρα κατανέμει δίκαια τα οφέλη».

«Ήμασταν λοιπόν υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια φορολογική πολιτική που εφόσον στόχος μας ήταν να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, ήμασταν υποχρεωμένοι να επιβαρύνουμε περισσότερο τους πλουσιότερους αλλά και τα μεσαία στρώματα». «Όσο προχωράμε στην έξοδο από την κρίση τόσο θα ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων», υπογράμμισε. Προσέθεσε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των υψηλών εισοδημάτων, των πλουσίων δηλαδή, «διότι αν το κάνουμε δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδιανέμουμε πλούτο, να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος και τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία».

«Αυτή είναι η διαφορά μιας αριστερής και προοδευτικής διακυβέρνησης από μια νεοφιλελεύθερη»

Κατόπιν αυτών ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτή είναι η διαφορά μιας αριστερής και προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ως πρόσημο τη στήριξη της κοινωνίας, από μια νεοφιλελεύθερη». «Διότι η δεύτερη προκειμένου να εξυπηρετήσεις τις ελίτ, να μειώσει τη φορολογία των πλουσίων, όχι των μεσαίων στρωμάτων, προχωρά σε μια καταστροφική πολιτική για τις πλατιές μάζες, καταστρέφοντας την κοινωνική πολιτική και το κοινωνικό κράτος και που στο τέλος της ημέρας είναι αναποτελεσματική γιατί βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και δίνει στο μέλλον πολύ περισσότερα βάρη ακόμα και στη μεσαία τάξη», τόνισε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΟΡΑΛΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!