αιχμές-δένδια-για-τους-χειρισμούς-παν-555201
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.02.2020 | 09:34

Αιχμές Δένδια για τους χειρισμούς Παναγιωτόπουλου

Να ξεδιαλύνει την κατάσταση που έχει προκύψει με τη δήλωση του Ερντογάν για συνεννόηση σχετικά με την επέτειο των Ιμίων, επιχείρησε ο Ν. Δένδιας ώρες μετά το νέο φιάσκο του Νίκου Παναγιωτόπουλου που διέψευσε τελικά τον εαυτό του και ενώ επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.

Καλεσμένος στην εκπομπή της Όλγας Τρέμη στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, σημειώνοντας ότι «εκφεύγουν της τρέχουσας ανταλλαγής απόψεων».

«Καμία ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο η δική μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δε μπορεί να αποδεχτεί τη γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Δε μπορεί να το αποδεχτεί. Δεν είναι θέμα αν έχουμε διακριτική ευχέρεια, αν διατυπώσαμε σωστά τη σκέψη μας, αν μας αρέσει. Δε γίνεται», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

 Με αυτές του τις δηλώσεις, όμως, ουσιαστικά άφησε εκτεθειμένο τον υπουργό Άμυνας, που νωρίτερα διέψευσε δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε επί του θέματος στον δημοσιογράφο Τάκη Χάτζη στον Alpha.

Ο Ν. Δένδιας άφησε αιχμές κατά του συναδέλφου του και για το θέμα του Oruc Reis λέγοντας πως «δεν ήταν τεστ των δικών μας αντανακλαστικών» και ότι «δε νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα».

Ειδικά για τον συνάδελφό του είπε: «Θεωρώ ότι είναι ένας πάρα πολύ ικανός πολιτικός ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι ένας ευσυνείδητος υπουργός που ειλικρινά παλεύει για να προσπαθήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι στο επίπεδο που τους πρέπει στο τομέα της ετοιμότητας», για να προσθέσει: «Από εκεί και πέρα δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «δεν υπήρξε επεισόδιο γύρω από τον συγκεκριμένο πλου, του συγκεκριμένου πλοίου».

«Ευελπιστώ ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδιάσει θερμό επεισόδιο», τόνισε επίσης ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Δουλειά μας είναι να ενεργήσουμε έτσι ώστε το θερμό επεισόδιο να αποτραπεί… Θα μου πείτε εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα βεβαίως δεν εξαρτάται μόνο από μένα όμως εμείς μπορούμε να επιδιώξουμε το καλύτερο που μπορούμε και να ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί» είπε ακόμα, ενώ λίγο πριν είχε επισημάνει: «Δεν έχω καμία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ευνοούν την πολιτική της Τουρκίας».

«Θα εισηγούμουν στην Τουρκία να μην επιχειρήσει γεωτρήσεις στη ζώνη του συμφώνου με την Λιβύη»,είπε εξάλλου στον απόηχο νέων δηλώσεων από την Άγκυρα.

Η δήλωση και η διάψευση

«Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό. Άλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γινόντουσαν θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Στη συνέχεια και αφού υπήρξε σύγχυση, το υπουργείο Άμυνας έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία «αδειάζει» τον δημοσιογράφο, αναφέροντας: «Σχετικώς με πληροφορίες που αναπαράγονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας περί δηλώσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, διευκρινίζεται ότι ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση. Όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών».

Η ανακοίνωση αυτή έτυχε άμεσης απάντησης από τον Τάκη Χατζή, ο οποίος, με ανάρτηση στο ειδησεογραφικό site newpost.gr, αναφέρει:  «Εμείς κάναμε τη δουλειά μας επί 40 χρόνια και ουδέποτε έχουμε διαψευστεί. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε διασφαλίσει στον απόλυτο βαθμό όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνομιλία και το περιεχόμενο αυτής με τον Υπουργό. Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και εθνικά ευαίσθητο επιφυλασσόμαστε για τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων».

Νέα προκλητική δήλωση από Άγκυρα

Στο μεταξύ, η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνές της για υδρογονάνθρακες τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην περιοχή μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, που καλύπτει η συμφωνία που υπέγραψε με την Τρίπολη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Σε δηλώσεις του, έπειτα από τη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Καλίν ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε χωρίς να σταματήσουμε τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις τόσο στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Η εφημερίδα των συντακτών

πηγή: efsyn.gr