αχτσιόγλου-η-δήλωση-πέτσα-είναι-το-πν-983390
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.09.2022 | 12:29

Αχτσιόγλου: «Η δήλωση Πέτσα είναι το πνεύμα της πολιτικής Μητσοτάκη»

«Το πνεύμα των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ συμπυκνώνεται στη δήλωση του κ. Πέτσα πως “όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει”», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στην “ΕΡΤ1”.

«Στο μείζον θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά είπε ότι θα έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν, αλλά αυτός δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από την πολιτική που ήδη ασκεί. Γι’ αυτό το πνεύμα της δήλωσης του κ. Πέτσα αντανακλά την κυβερνητική πολιτική», πρόσθεσε.

«Ο ρόλος της πολιτικής δεν είναι να τρομάζει τους πολίτες. Πρέπει να ασκεί παρεμβάσεις για να προστατεύσει την κοινωνία», η κυβέρνηση όμως «αφήνει τον μηχανισμό αισχροκέρδειας να λειτουργεί ανενόχλητος στην αγορά ενέργειας» και «με χρήματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση των πολιτών -διότι δεν χτυπάει την ακρίβεια στη ρίζα της και υπάρχουν πάρα πολύ αυξημένα φορολογικά έσοδα ειδικά από τον ΦΠΑ- επιδοτεί τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας», σημείωσε.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τόνισε, μεταξύ άλλων, χρειάζεται «ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και αποσύνδεσή της από το φυσικό αέριο, με ΔΕΗ η οποία θα έχει δημόσιο χαρακτήρα» και «δημοσιονομική παρέμβαση με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσβάλει τη λαϊκή βούληση χαρακτηρίζοντας “τερατογένεση” οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα στο οποίο δεν θα μετέχει ο ίδιος». Επιπρόσθετα, σχολίασε, «το Σύνταγμα προβλέπει διερευνητικές εντολές και για επόμενα κόμματα πέραν του πρώτου για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μία με το σκάνδαλο των υποκλοπών, μία με τον ισχυρισμό ότι οι συνταγματικές διαδικασίες οδηγούν σε “τερατογενέσεις”, ο κ. Μητσοτάκης τα έχει βάλει με το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές αρχές».

Τέλος, υπογράμμισε πως «καταλύτης για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές» και επισήμανε ότι «έχουμε απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα, πρόσκληση χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς προνομιακούς συνομιλητές, στις δυνάμεις που αυτοχαρακτηρίζονται ως προοδευτικές, με συγκεκριμένη πλατφόρμα και προγραμματικό πλαίσιο».