αχτσιόγλου-αντί-για-όλα-στο-φως-ο-κ-μ-1063433
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.09.2022 | 12:10

Αχτσιόγλου: Αντί για «όλα στο φως» ο κ. Μητσοτάκης κλείνει τον γενικό

«Το ζήτημα της δημοκρατίας είναι ζήτημα της κοινωνίας», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “ΑΝΤ1” για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε “όλα στο φως” αλλά στην πραγματικότητα με το που ξεκίνησε η εξεταστική επιτροπή κλείνει τον γενικό και ρίχνει σκοτάδι παντού. Αρνείται να κληθούν τα κρίσιμα πολιτικά πρόσωπα. Πώς όμως θα ελεγχθούν οι πολιτικές ευθύνες αν δεν κληθούν πολιτικά πρόσωπα;», σημείωσε.

Για το ζήτημα της ακρίβειας τόνισε ότι «η κυβέρνηση επί έναν χρόνο δεν κάνει απολύτως τίποτα από όσα θα έπρεπε να γίνουν για να προστατευθούν στοιχειωδώς οι πολίτες. Τα κρατικά χρήματα που δίνονται προέρχονται από υπερφορολόγηση των πολιτών λόγω της ακρίβειας και κατευθύνονται πάλι στους παραγωγούς ενέργειας, τροφοδοτούν δηλαδή έναν μηχανισμό αισχροκέρδειας που λειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό στην αγορά ενέργειας».

Οι πολίτες, πρόσθεσε, «πληρώνουν από την τσέπη τους αυξημένους λογαριασμούς που συνεχίζουν να αυξάνονται και η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα φορολογικά έσοδα για να επιδοτεί τους παραγωγούς ενέργειας που συνεχίζουν να πολλαπλασιάζουν τα υπερκέρδη τους».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα, «ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας για να μειωθούν και να ελεγχθούν οι τιμές, με πλαφόν και με αναστολή του μοντέλου λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας, το οποίο είναι στρεβλό και μεταφέρει σχεδόν το σύνολο των αυξήσεων στους καταναλωτές» και «δημοσιονομική παρέμβαση με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα».

Επισήμανε, τέλος, ότι «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας διότι δεν θέλει να συγκρουστεί με συγκεκριμένα ολιγοπωλιακά συμφέροντα. Αυτό επιβεβαιώνεται και με τα υπερκέρδη που δεν έπρεπε να έχουν σωρευθεί και ακόμα δεν έχουν φορολογηθεί».