συριζα-θα-ακυρώσουμε-τη-μπίζνα-των-σκο-269228
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.01.2013 | 14:35

ΣΥΡΙΖΑ: Θα ακυρώσουμε τη μπίζνα των σκουπιδιών & την αύξηση τελών

Κατά των ιδιωτών στα σκουπίδια τάχθηκε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στελέχη του για το ζήτημα, μία ημέρα πριν από τον πρώτο διαγωνισμό από τον ΕΔΣΝΑ για το εργοστάσιο σκουπιδιών μέσω ΣΔΙΤ στο Γραμματικό.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, τέως δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας ήταν σαφής ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται με τους ιδιώτες στα σκουπίδια: «Αυτά που δρομολογουνται τώρα δε θα ισχύσουν με κυβέρνηση Αριστεράς», είπε και συμπλήρωσε: «Η πρόταση αυτή είναι συγκεντρωτική, εμείς θέλουμε αποκέντρωση με μικρές μονάδες. Αυτοί αποθαρρύνουν τη συμμετοχή, εμείς την ενθαρρύνουμε. Αυτοί θέλουν ιδιωτικοποίηση, εμείς θέλουμε διατήρηση δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως επικεφαλής της παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής Νίκος Βούτσης μίλησε για «μπίζνα των απορριμμάτων», η οποία «είναι μια κερδοφόρα δουλειά και ως συνήθως εμπλέκονται μεγάλοι όμιλοι και υπάρχει πάντα διαπλοκή». Σχολιάζοντας τους διαγωνισμούς του ΕΔΣΝΑ για τις ΣΔΙΤ στα σκουπίδια, σημείωσε πως οι προτάσεις αυτές έχουν «ένα επιπλέον αρνητικό διότι ο ιδιώτης από τη στιγμή που θα αμοίβεται με τον τόνο, έχει συμφέρον να παραμείνει μεγάλος όγκος, και ως εκ τούτου δε θα γίνει στρατηγική μείωση των απορριμμάτων»

Αύξηση στα δημοτικά τέλη

Για αύξηση στα δημοτικά τέλη μίλησαν οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και Χαρά Καφαντάρη.

«Η ιδιωτικοποίηση θα γέρει μείωση των θέσεων εργασίας και εκτίναξη των ανταποδοτικών τελών», υπογράμμισε η Χ. Καφαντάρη, θέτοντας παράλληλα και ζήτημα νομιμότητας: «Δε νομιμοποιούνται οι αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ διότι αυτές πάρθηκαν από την εκτελεστική επιτροπή και όχι και από τη γενική συνέλευση», είπε.

Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα, υπεύθυνη του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το ΥΠΕΣ, επισήμανε ότι δημιουργούνται «τεράστιες μονάδες στην Αττική, που θα διαχειρίζονται 1,350 εκατ. τόνους σκουπιδιών το χρόνο», ενώ έκανε λόγο «για αύξηση των δημοτικών τελών». Τέλος, τόνισε ότι και παραπάνω ο Ν. Βούτσης: πως «το ρίσκο του ιδιώτη ελάχιστο, διότι το Δημόσιο εγγυάται την ποσότητα και τη χρηματοδότηση».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα σκουπίδια

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη δική του πρόταση κάνει λόγο «για μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση ενάντια στην κατεύθυνση που η τρικομματική συγκυβέρνηση προωθεί, υιοθετώντας παρωχημένους σχεδιασμούς προηγούμενων ετών και προτάσσοντας σε εθνικό επίπεδο τις ΣΔΙΤ με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την εγκατάσταση εισαγόμενης τεχνολογίας μονάδων μεγάλης κλίμακας, για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην καύση. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα αποδεχθεί τις όποιες συμβάσεις γίνουν στην παραπάνω κατεύθυνση».

Η πρότασή του στηρίζεται: α) στην αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, β) στη μικρή κλίμακα, γ) στην ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, δ) στην αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και ε) στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Διαβάστε επίσης:
Διαχείριση απορριμμάτων: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την εναλλακτική του πρόταση
ΣΥΡΙΖΑ κατά «φαραωνικών» εργοστάσιων σκουπιδιών Αττικής μέσω ΣΔΙΤ
ΣΥΡΙΖΑ: Οι ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια «ταφόπλακα» για ανακύκλωση περιβάλλον
ΣΥΡΙΖΑ: «Διαπλοκή» πίσω από την απόφαση του ΕΔΣΝΑ για τα σκουπίδια της Αττικής
ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση νόμου για Ελληνικό, μικρές μονάδες για σκουπίδια