Τα πλαστικά σκοτώνουν τα δελφίνια – Ευρήματα που θλίβουν

Βρόμικες παραλίες, γεμάτες πλαστικά που καταλήγουν στα στομάχια άτυχων, ανυπεράσπιστων δελφινιών. Προκαλούν φρίκη οι διαπιστώσεις των ερευνητών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για τους θανάτους δελφινιών στα ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι γεμάτα με κάθε είδους πλαστικό τα στομάχια των νεκρών δελφινιών που ανέλυσαν, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά, τις τεράστιες διαστάσεις, που έχει λάβει η ανεξέλεγκτη ρίψη πλαστικού στο περιβάλλον.
α δελφίνια πεθαίνουν στις ελληνικές παραλίες, γεμάτα πλαστικό στο στομάχι τους
Η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου, Αναστασία Μήλιου, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι αναλύοντας ένα μέρος του πεπτικού συστήματος από επτά δελφίνια, έχουν ήδη εντοπιστεί περισσότερα από 700 μικροσκοπικά σωματίδια και ίνες πλαστικού. «Στο στομάχι των δελφινιών, η διαδικασία της ανάλυσης είναι σύνθετη και πολύ χρονοβόρος διαδικασία.  Μέχρι στιγμής αναλύσαμε 200 ml του πεπτικού συστήματος από το κάθε δελφίνι (το σύνολο του στομάχου είναι κατά μέσο όρο 900 ml – άρα έχουμε αναλύσει περίπου το 22%) και εντοπίσαμε 700 μικροσκοπικές ίνες πλαστικού», εξηγεί η κυρία Μήλιου.

Το πλαστικό συνήθως δεν είναι ορατό, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις όπου εντοπίζονται σε στομάχια δελφινιών και σε χελώνες, κομμάτι από αλιευτικά εργαλεία στα οποία μπλέκονται τα ζώα προσπαθώντας να κλέψουν τις ψαριές.
α δελφίνια πεθαίνουν στις ελληνικές παραλίες, γεμάτα πλαστικό στο στομάχι τους
Το ζήτημα είναι ότι βρέθηκε μεγάλος αριθμός από πλαστικές ίνες οι οποίες είναι ορατές μόνο από το μικροσκόπιο και προέρχονται από την κατάληξη των πλαστικών απορριμμάτων, συμπληρώνει. Τα πλαστικά απορρίμματα στο περιβάλλον και στη ζωή μας, αντί να λιγοστεύουν, δυστυχώς πληθαίνουν, ποιοτικά και ποσοτικά.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΔΕΛΦΙΝΙΑ, ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!