στριμώχτηκε-ο-κυριάκος-μητσοτάκης-κα-1006101

Στριμώχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε… προσωρινή επιστροφή του λιγνίτη

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χτες  συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων έως το 2028 και αύξηση της παραγωγής του κατά 50%.

Ακόμα μία μεγάλη υποχώρηση  από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε χθες από την Κοζάνη, όπου βρέθηκε για να εγκαινιάσει το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛ.ΠΕ., τη συνέχιση της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τουλάχιστον μέχρι το 2028.

Παράλληλα με τη συνέχιση λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» έως το 2028, ανακοίνωσε αύξηση κατά 50% της παραγωγής λιγνίτη προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, και παράταση ζωής στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μελίτη και Άγιο Δημήτριο, εφόσον χρειαστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης δικαιολόγησε τη νέα υποχώρηση του στο γεγονός της νέας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ είναι γνωστό ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες την (πρόωρη) απολιγνιτοποίηση, παρότι, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε κανένα εναλλακτικό σχέδιο, εκτός από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που όμως κι αυτές δεν στηρίζονταν σε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός βάφτισε την «προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου», λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας. «Στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ “Πτολεμαΐδα 5” θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο Αγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου. Οι όποιες μικρές παρεμβάσεις δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη μετάβαση στην απογλινιτοποίηση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι μύθος η δήθεν βίαιη απολιγνιτοποίηση και ο διαθέσιμος φθηνός λιγνίτης, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για κροκοδείλια δάκρυα για τις περιοχές που είναι υπό απολιγνιτοποίηση, σημειώνοντας ότι όσα χρόνια κυβερνούσε μείωσε τη χρήση του λιγνίτη στο 50%.

Όσον αφορά το φωτοβολταϊκό πάρκο που εγκαινίασε χθες, είπε ότι είναι ξεχωριστή ημέρα για τη δυτική Μακεδονία και για έργο-ορόσημο για τη χώρα, που συμβολίζει τη συνολική αλλαγή στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας. «Εδώ αποτυπώνονται οι εθνικοί στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές» υπογράμμισε.