sos-για-τα-ρέματα-της-αττικής-413251

SOS για τα ρέματα της Αττικής

Εκδήλωση για την οικολογική διαχείριση των ρεμάτων οργάνωσαν σήμερα φορείς της Αττικής και η παράταξη “Οικολογική Συμμαχία για την περιφέρεια της Αττικής”. Όπως σημείωσαν οι ομιλητές, τα ρέματα αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια ως απλοί αγωγοί ομβρίων υδάτων και όχι ως μέρος του οικοσυστήματος.  Προειδοποίησαν μάλιστα ότι σήμερα που η κλιματική κρίση είναι δραματικά παρούσα, όπως φάνηκε και στη Μάνδρα, και στη Σητεία και τα Χανιά και στη Χαλκιδική, στις αρχές του Καλοκαιριού, αλλά βεβαίως και στο Μάτι, αυτό που χρειάζεται είναι η απελευθέρωση του φυσικού περιβάλλοντος κι όχι οι συνεχείς παρεμβάσεις που ασελγούν στη φύση και προκαλούν αλυσίδα προβλημάτων, τα οποία ευνοούν ποικιλοτρόπως την κλιματική αλλαγή. Όμως, υπενθύμισαν ότι η φύση είχε στείλει μηνύματα εδώ και 20-30 χρόνια με τις πλημμύρες στο Μετς, τον Κηφισσό, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Γλυφάδα και τον Αγιο Δημήτριο… Πλημμύρες που είχαν ως αιτία, οικιστικές και άλλες παρεμβάσεις σε ρέματα.

Η πρόεδρος του συλλόγου ΡΟΗ- Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Χριστίνα Φίλιππα, αποκάλυψε ότι έχουν κατατεθεί δυο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προστασία των εναπομεινάντων ρεμάτων της Αττικής:

-Για τον Ποδονίφτη και τον Ερασίνο στη Βραυρώνα, εκδικάστηκαν στις 2 Οκτωβρίου κι η απόφαση αναμένεται στις 2 Νοεμβρίου.

-Για το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας, θα εξεταστεί στις 30 Οκτωβρίου και

-Για την Πικροδάφνη στις 4 Δεκεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον Ποδονίφτη σχεδιάζεται τσιμεντοποίηση και των τελευταίων 771 μέτρων φυσικής κοίτης. Ενώ στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας, η καταστροφή της χλωρίδας -και μάλιστα σε σημεία εκτός αστικού ιστού- εκτείνεται σε 13,5 χιλιόμετρα και θα μείνουν σε φυσική ροή μόλις 200 μέτρα.

Ο βιολόγος-περιβαλλοντολόγος Μαρτίνος Γκαίτλιχ, σημείωσε το ρυθμιστικό ρόλο των ρεμάτων στο μικροκλίμα, τόσο στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, όσο και στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Οπως είπε χαρακτηριτικά, “δεν φταίνε τα ρέματα για τα σκουπίδια, αλλά οι άνθρωποι που τα πετούν, όπως δεν φταίνε και για τη ρύπανση, αλλά αυτοί που ρυπαίνουν”. Επισήμανε μάλιστα ότι σε όλο τον κόσμο, από την Απω Ανατολή ως την Τουρκία, γίνεται ανάδυση κι αποκατάσταση των ρεμάτων κι όχι καταστροφή τους.

Η γραμματέας της Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης Χριστίνα Δημητρίου, υπενθύμισε ότι η Αττική στις αρχές του 20ου αιώνα είχε 600 ρέματα, τα οποία έχουν μπαζωθεί ή έχουν μετατραπεί σε οχετούς. Προειδοποίησε για νέο πλημμυρικό κίνδυνο από το επόμενο διάστημα. Για να αποφύγουμε τις φυσικές καταστροφές, υπογράμμισε, πρέπει να δώσουμε χώρο στο νερό, τα ρέματα, τα ποτάμια, ώστε η ροή του νερού να γίνεται ελεύθερα και χωρίς προσκόμματα, τα οποία είναι αυτά που ευθύνονται για τις πλημμύρες, φονικές και μη. Σημείωσε ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για την αυθαίρετη δόμηση, ακόμη και μέσα στην κοίτη των ρεμάτων, ενώ τα έργα που γίνονται καταστρέφουν και τη χλωρίδα. Στην Πικροδάφνη θα κοπούν 3500 δέντρα και στον Ποδονίφτη 150. Οι επιτπώσεις στην υγεία των κατοίκων της Αττικής είναι έτσι κι αλλιώς, τεράστιες, κατέληξε.

Ο πολιτικός επιστήμονας Βαγγέλης Σπινθάκης κατηγόρησε τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ότι συνεχίζει την πολιτική τσιμεντοποίησης της Ρένας Δούρου και του Γιάννη Σγουρού που ευθύνεται, όπως υποστήριξε, για την κλιματική αλλαγή.

Ο νομικός περιβάλλοντος Κώστας Διάκος υπογράμμισε ότι εκτός από τα ρέματα της Αττικής, έχουν μπαζωθεί με καταστροφικές συνέπειες για το κλίμα, και τα τρία ποτάμια της Αττικής: Κηφισσός, Ιλισσός κι Ηριδανός.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της “Οικολογικής Συμμαχίας για την Αττική” Γιώργος Δημητρίου, είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής παίρνει δάνειο 150 εκατομμυρίων ευρώ για να θωρακιστεί από την κλιματική αλλαγή συν 12,3 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα, ποσά που θα μπορούσε να αποφύγει, αν διαχρονικά ακολουθούσε πολιτική οικολογικής αποκατάστασης των οικοτόωπν και των οικοσυστημάτων, με βάση τις αρχές της φυσικής μηχανικής. Μίλησε για λόμπυ εργολάβων και για επιδότηση της ίδιας της κλιματικής αλλαγής, κάτι που διευκολύνει -όπως υποστήριξε- όσους ορέγονται μίζες.