Σκρέκας: Οι ΑΠΕ θα εισφέρουν το 70% στην ηλεκτρική κατανάλωση - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
29
Μάρτιος
Back

Σκρέκας: Οι ΑΠΕ θα εισφέρουν το 70% στην ηλεκτρική κατανάλωση

«Η κρίση γίνεται ευκαιρία, μόνο εάν μας ωθεί να αλλάξουμε και δεν μας παραλύει» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την ενημέρωση της Επιτρόπου για θέματα ενέργειας Kadri Simson των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής – Εμπορίου και Περιβάλλοντος.

Σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση ορθώνει μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και διλήμματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ως προς τις επιλογές, τις λύσεις του χρόνου και τις επιπτώσεις για να προστατεύσουμε τις εθνικές οικονομίες, τις επιχειρήσεις και πρωτίστως τους πολίτες μας».

Ο υπουργός, ανάφερε στην Επίτροπο πως εάν και η χώρα μας «κινήθηκε μέχρι τώρα με άμεσα αντανακλαστικά, αξιολογώντας πολυδιάστατες λύσεις μέσα σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικά ασαφές διεθνές περιβάλλον, εάν και η κυβέρνηση από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη έχει διαθέσει μέχρι τώρα 2,5 δισ. ευρώ και η ΔΕΗ επιπλέον 800 εκατ. ευρώ για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αυτό δεν είναι αρκετό. Το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των χωρών – μελών της ΕΕ και απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να συμβαδίσουμε με τον χρόνο των εξελίξεων, τώρα, πριν να είναι αργά».

Χρειάζεται, είπε ο κ. Σκρέκας «να αθροίσουμε τώρα δυνάμεις και ιδέες, να εμπεδώσουμε αίσθημα ασφάλειας και να διασφαλίσουμε συνθήκες προόδου στους πολίτες μας». Πρόσθεσε πως «κανείς δεν αμφισβητεί πως το REPowerEU για την απεξάρτηση από τα ορυκτά ρωσικά καύσιμα είναι ένα δυναμικό και φιλόδοξο σχέδιο και οι αλλαγές είναι σημαντικές, αλλά είναι χρήσιμο η ΕΕ να δημιουργήσει χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και εργαλεία ώστε εκτός των άλλων να περιορίσει τα κόστη που απορρέουν, όπως τις επιπρόσθετες υποδομές LNG που απαιτούνται, την υποχρέωση της αποθήκευσης του φυσικού αερίου, την ανάπτυξη υποδομών υπόγειας αποθήκευσης».

Ο κ. Σκρέκας, ανέφερε ότι η χώρα μας έχει «ένα συγκροτημένο σχέδιο για την εδραίωση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ελλάδα, ακόμα και εάν γίνουν πραγματικότητα και τα πιο δυσμενή σενάρια σε βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα», ενώ παράλληλα «μετασχηματίζουμε την χώρα μας σε κόμβο πράσινης ενέργειας».

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε πως δρομολογούμε άμεσα την προσθήκη μιας επιπλέον αποθήκης στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, μέσω πλωτής υποδομής αποθήκευσης αερίου, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή τροφοδοσία αερίου ακόμα και σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού φορτίων και πιθανότατα υψηλών τιμών. Εκκινούμε την επαύξηση της αεροποίησης του σταθμού κατά 12% για υψηλότερη κάλυψη στην αιχμή της ζήτησης.

Επιπρόσθετα, έχουμε την δυνατότητα να λειτουργήσουμε με ντίζελ -1,7 GWatt εγκατεστημένης μετάβασης μονάδων φυσικού αερίου, διπλού καυσίμου-. Διερευνούμε την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία και την εφαρμογή εικονικής αντίστροφης ροής μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Σημαντικά εργαλεία, επίσης είναι και η αύξηση ροών από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του ΤΑΡ, αλλά και η ετοιμότητα της ΔΕΠΑ για πρόσθετα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σε δεύτερο χρόνο, κομβικής σημασίας είναι η υλοποίηση του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη που θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023, αλλά και η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5». Δύο ακόμα έργα ένα στην Κόρινθο που είναι απόλυτα ώριμο και θα ενταχθεί και στις επενδύσεις που μπορεί να είναι επιλέξιμες μέσα από το REPowerEU, αλλά και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της χώρας μας αλλά και γενικότερα της ΝΑ Ευρώπης.
Μετάβαση σε πράσινο μείγμα.

Στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα πράσινο μίγμα, τις ΑΠΕ να εισφέρουν το 70% στο σύνολο της ηλεκτρικής μας κατανάλωσης έως το 2030. Στην κατεύθυνση αυτή το επόμενο διάστημα καταθέτουμε το νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλοποίηση της δανειοδότησης των ΑΠΕ, ώστε από 5 χρόνια που απαιτούνται σήμερα αυτή να γίνεται σε 14 μήνες. Αποκρυσταλλώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας που θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των τιμών και θα ενισχύει την επάρκεια των δικτύων μας.

Το φθινόπωρο σκοπεύουμε να διεξάγουμε τους πρώτους διαγωνισμούς για έργα εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Παράλληλα επενδύουμε ενεργά στα δίκτυά μας, δημιουργώντας έναν επιπλέον ηλεκτρικό χώρο των 5 GWatt την επόμενη 5ετία. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς και ολοκληρώνουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ. Εισάγουμε έως τον Ιούνιο, το νομοθετικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά.

Διαθέτουμε πάνω από 4 δισ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωριμάζουμε τη συνεργασία με τους δήμους που θα εξασφαλίσουν πράσινη ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διπλασιάζουμε τις ενεργειακές μας διασυνδέσεις όπως με την Αίγυπτο, την Ιταλία, τους βόρειους γείτονές μας, την Κύπρο και το Ισραήλ. Μεταρρυθμίζουμε και την χονδρεμπορική αγορά. Για τα νησιά επεξεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδότηση για την πράσινη ενέργεια και υποδομές. Στηρίζουμε τους πολίτες μας σε όλη την χώρα με έναν εξειδικευμένο στρατηγικό σχεδιασμό.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!