Σεισμικά γραφήματα: Ένα «κρυφό» στρώμα ανακαλύφθηκε κάτω από τις τεκτονικές πλάκες της Γης

Οι ερευνητές μελετούσαν σεισμικά γραφήματα για το τμήμα του μανδύα της Γης που βρίσκεται κάτω από την Τουρκία, όταν εντόπισαν τα πρώτα ίχνη.

Ερευνητές εντόπισαν ένα άγνωστο, μέχρι σήμερα, στρώμα μερικώς λιωμένων πετρωμάτων, κάτω από τον φλοιό της Γης.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών, που είναι υπεύθυνες για τους σεισμούς στον πλανήτη, τον σχηματισμό των βουνών και τη διαμόρφωση των χημικών και φυσικών ιδιοτήτων του περιβάλλοντος.

Το εξώτερο στρώμα του πλανήτη είναι ο φλοιός – πάνω στον οποίο ζούμε. Κάτω από αυτόν βρίσκεται ο μανδύας, ο εξωτερικός πυρήνας και ο εσωτερικός πυρήνας της Γης. Οι ωκεανοί και οι ήπειροι βρίσκονται πάνω στις 15 μεγάλες τεκτονικές πλάκες, που απλώνονται στον κατώτερο φλοιό και τον ανώτερο μανδύα.

Το νέο στρώμα, που ανακαλύφθηκε από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Τζούνλιν Χουά, της Σχολής Γεωεπιστημών στο πανεπιστήμιο του Τέξας, βρίσκεται 161 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Ο Χουά μελετούσε σεισμικά γραφήματα για το τμήμα του μανδύα της Γης που βρίσκεται κάτω από την Τουρκία, όταν εντόπισε τα πρώτα ίχνη. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει τμήματα αυτού του βραχώδους στρώματος, θεωρώντας πως πρόκειται για τοπική ανωμαλία, αλλά ο Χούα και η ομάδα του απέδειξαν πως το στρώμα ήταν εκτεταμένο.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως η ασθενόσφαιρα της Γης (η ζώνη της γήινης σφαίρας σε βάθος 30 χλμ. έως 700 χλμ.) αποτελείται τόσο από στέρεα όσο και από λιωμένα πετρώματα. Το τμήμα των λιωμένων πετρωμάτων δεν επηρεάζει την κίνηση των τεκτονικών πλακών. «Η επίδρασή του στη ροή του μανδύα είναι πολύ μικρή» εξηγεί ο Χούα.

Ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας

Η μεγαλύτερη δυσκολία στη μελέτη των εσωτερικών στρωμάτων της Γης είναι η συλλογή των δεδομένων, επειδή τα περισσότερα στοιχεία μπορούν να συλλεχθούν μόνο από την επιφάνεια, με έμμεσο τρόπο. Η συλλογή δειγμάτων από το εσωτερικό του πλανήτη είναι δύσκολη, προσθέτει ο Χούα.

«Για αυτό τον λόγο, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τα σεισμικά κύματα που προκαλούνται από τους σεισμούς και ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Γης, μελετώντας την ταχύτητα διάδοσης στα εσωτερικά στρώματα». Η διαδικασία θυμίζει «αξονικές τομογραφίες στο νοσοκομείο» σχολιάζει ο Χούα.

Η ομάδα του συγκέντρωσε πάνω από 700 εικόνες που ελήφθησαν από σεισμογράφους σε όλο τον κόσμο και δημιούργησε έναν παγκόσμιο χάρτη της ασθενόσφαιρας. Αναλύοντας τα δεδομένα, εξέτασε πώς τα σεισμικά κύματα κινούνται μέσα από τα διάφορα υλικά κάτω από τον φλοιό της Γης και μέτρησε τις αλλαγές στην ταχύτητα, την κατεύθυνση και τον χρόνο ανίχνευσης.

Στο μερικώς λιωμένο στρώμα, τα σεισμικά κύματα κινούνταν πιο αργά. Το λιωμένο πέτρωμα εντοπίστηκε στις σεισμικές μετρήσεις, σε περιοχές όπου η ασθενόσφαιρα άγγιζε τις υψηλότερες θερμοκρασίες της, περίπου 1.450 βαθμούς Κελσίου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Geoscience.

Comments are closed.


Recent Posts

Ανακάλυψε μοναδικό χρυσό θησαυρό χιλίων ετών με ανιχνευτή μετάλλων

Ένα μοναδικό μεσαιωνικό χρυσό θησαυρό ανακάλυψε ένας Ολλανδός ιστορικός χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων. Συγκεκριμένα, βρήκε τέσσερα χρυσά σκουλαρίκια, δύο λωρίδες από…

3 λεπτά ago

ΠΑΣΟΚ: Πρωταθλητής του καθεστωτισμού ο Μητσοτάκης

«Η προστασία της ζωής των πολιτών είναι υπέρτατο χρέος και δεν μπορεί να λογίζεται ως «θυσία» για να κάνουν οι…

7 λεπτά ago

Survivor: Αυτή η ομάδα κερδίζει την πρώτη ασυλία

Για ακόμα μια εβδομάδα ξεκινάνε οι αγώνες ασυλίας με στόχο οι ομάδες να κερδίσουν και το έπαθλο φαγητού και να…

11 λεπτά ago

Μαχαίρωσαν 15χρονο στον Άγιο Παντελεήμονα

Στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία κατέληξε χθες βράδυ (17.03.2023) ένας 15χρονος, μετά από επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε από ληστές…

25 λεπτά ago

Τσαπανίδου κατά Μητσοτάκη: Η απώλεια 57 νέων ανθρώπων στα Τέμπη δεν είναι θυσία, αλλά έγκλημα

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του στο Μαρούσι εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη…

26 λεπτά ago

ΝΔ: Ο «πολακισμός» είναι ταυτισμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα

Αιχμηρή και άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας μετά τη δημοσιοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ…

36 λεπτά ago