σε-έξαρση-ο-ιός-των-καταπατήσεων-877613

Σε έξαρση ο ιός των… καταπατήσεων

Σε έξαρση ο ιός των… καταπατήσεων

Να μετατρέψουν τον κορονοϊό σε ευκαιρία ασυλίας για τις παρανομίες ετών εις βάρος του δημόσιου χώρου επιχειρούν ξενοδόχοι στην Κρήτη. Αφορμή για τον ξεσηκωμό τους αποτελεί η έναρξη υλοποίησης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αυθαίρετες κατασκευές από τα συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Ηδη απομακρύνθηκαν οι πρώτες παράνομες κατασκευές στην Ελούντα, ενώ συνολικά για την Κρήτη έχουν εκδοθεί πάνω από 400 οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Σε κοινή επιστολή που υπογράφουν οι Ενώσεις Ξενοδόχων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου Αγίου Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας αλλά και ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης μαζί με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων, ζητούν αναστολή των κατεδαφίσεων και… οικονομική εξαγορά των καταπατήσεων του δημόσιου χώρου.

Αφού θυμίζουν πως πολλά από τα ξενοδοχεία που έχουν παρανομήσει είναι «ιστορικά και διεθνώς προβεβλημένα, με αδιαμφισβήτητη συμβολή στην εθνική οικονομία» (sic) ζητούν την αναβολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης επειδή αυτή γίνεται εν μέσω της πανδημίας. Οπως ισχυρίζονται, οι κατεδαφίσεις θα καταστήσουν πλήρως αδύνατη τη λειτουργία των επιχειρήσεων στο μέλλον και θα οδηγηθούν σε λουκέτα με άμεση συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Τον ισχυρισμό αυτό αντικρούει με επιχειρήματα στην «Εφ.Συν.» η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση τα πρωτόκολλα δεν αφορούν κύρια κτίσματα ώστε να βάζουν σε κίνδυνο την επιβίωση των επιχειρήσεων, παρά μόνο αυθαίρετες εξέδρες, τοιχία, σκάλες και πέργκολες που έχουν κατασκευαστεί ως προεκτάσεις νόμιμων οικημάτων σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η συναλλαγή

Οι ξενοδόχοι μάλιστα προτείνουν ευθέως συναλλαγή με το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω της παραπομπής των κατεδαφίσεων σε μια «ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων» η οποία σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς θα μελετήσει την κάθε μία περίπτωση για την οποία υφίσταται σε ισχύ πρωτόκολλο κατεδάφισης και θα βρει «τη βέλτιστη, διάφορη της κατεδάφισης, εναλλακτική λύση επίλυσης της διαφοράς».

Εξειδικεύουν μάλιστα τον τρόπο της συναλλαγής, προτείνοντας η εν λόγω επιτροπή να εξετάζει τις εκάστοτε συνθήκες ανέγερσης των… «φερόμενων» (sic) ως αυθαιρέτων κατασκευών, να τις κατατάσσει με βάση τη βαρύτητά τους, να εξετάζει την τυχόν υπαγωγή τους σε διαδικασία νομιμοποίησης – τακτοποίησης μετά χρηματικού αντιτίμου, ή διατήρησή τους κατόπιν επιβολής διοικητικού προστίμου, με σκοπό αφενός την είσπραξη εσόδων για το ελληνικό κράτος και αφετέρου τη διάσωση και συνέχιση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων».

Και πάλι η κ. Κοζυράκη ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα «εξαγοράς» των καταπατήσεων και θυμίζει πως αντίστοιχες νομοθετικές προβλέψεις που υιοθετήθηκαν για καταπάτηση δασικών εκτάσεων κατέπεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Δεν μιλάμε μόνο για πολεοδομικές παραβάσεις, πρόκειται για καταπατήσεις δημόσιου χώρου και δεν υφίσταται κανένα περιθώριο υπαναχώρησης καθώς η προστασία του ορίζεται από το ίδιο το Σύνταγμα», λέει στην «Εφ.Συν.».

Δυστυχώς, στο πλευρό των παρανομούντων ξενοδόχων και καταστηματαρχών τάσσονται, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους, δήμαρχοι από περιοχές της Κρήτης. Στην Ελούντα ο Αντώνης Ζερβός ζήτησε την αναστολή των κατεδαφίσεων ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη… νομιμοποίηση των παρανομιών, ενώ στην Ιεράπετρα ο Θεοδόσης Καλαντζάκης επικαλέστηκε και αυτός την πανδημία και ζήτησε να δοθεί στους παρανομούντες καταστηματάρχες η ευκαιρία να ανακάμψουν οικονομικά.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι εργασίες αποξήλωσης συνεχίζονται και δεν έχουν υπάρξει «άνωθεν» πιέσεις για αναστολή τους. Το ζητούμενο είναι αν αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί ο νόμος ή αν η κυβέρνηση θα υποχωρήσει, όπως έγινε και το 2013, με παρέμβαση τότε της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, δίνοντας άφεση αμαρτιών σε βάρος του δημόσιου χώρου ώστε «να μην πληγεί το τουριστικό προϊόν της χώρας».

Πηγή: efsyn.gr – του Μάριου Διονέλλη