πως-η-περιβαλλοντική-καταστροφή-συνδ-457118

Πως η περιβαλλοντική καταστροφή συνδέεται με τις πανδημίες

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια «εποχή πανδημιών» και αν δε σταματήσει η καταστροφή του φυσικού κόσμου, θα εμφανίζονται πιο συχνά, θα εξαπλωθούν πιο γρήγορα, θα σκοτώσουν περισσότερους ανθρώπους και θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία με πιο καταστροφικές επιπτώσεις από ποτέ, σύμφωνα με μία έκθεση, από κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου.

 Η εμφάνιση ασθενειών όπως η Covid-19, η γρίπη των πτηνών και ο ιός HIV από ζώα οφείλεται εξ ολοκλήρου στην εξάλειψη άγριων τόπων για καλλιέργεια και στο εμπόριο άγριων ειδών, τα οποία έφεραν τους ανθρώπους σε επαφή με τα επικίνδυνα μικρόβια, ανέφεραν οι ειδικοί.

Τι αναφέρει η σχετική έκθεση;

«Ο κίνδυνος πανδημιών αυξάνεται ραγδαία, με περισσότερες από πέντε νέες ασθένειες να εμφανίζονται σε ανθρώπους κάθε χρόνο, κάθε μία από τις οποίες έχει τη δυνατότητα να γίνει πανδημία», αναφέρει η έκθεση.

Εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότεροι από 500.000 άγνωστοι ιοί σε θηλαστικά και πουλιά που θα μπορούσαν να μολύνουν τον άνθρωπο.

Η τρέχουσα προσέγγιση για τα κρούσματα ασθενειών προσπαθεί να τα συγκρατήσει και να αναπτύξει θεραπείες ή εμβόλια, τα οποία οι επιστήμονες λένε ότι είναι «αργή και αβέβαιη πορεία».

Αντίθετα, οι βασικές αιτίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της καταστροφής των δασών για την παραγωγή κρέατος, φοινικέλαιου, μετάλλων και άλλων προϊόντων για τις πλουσιότερες χώρες.

Το κόστος μιας τέτοιας μετασχηματιστικής αλλαγής θα ήταν «ασήμαντο», διαπίστωσαν οι ειδικοί, σε σύγκριση με τα τρισεκατομμύρια δολάρια ζημιών που προκλήθηκαν μόνο από την πανδημία του κοροναϊού.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος έχει κι άλλες επιπτώσεις

Οι προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνουν ένα παγκόσμιο δίκτυο επιτήρησης, φόρο εκεί που υπάρχει καταστροφική παραγωγή κρεάτων και τον τερματισμό των επιδοτήσεων των φορολογουμένων που καταστρέφουν τον φυσικό κόσμο.

«Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστήριο σχετικά με την αιτία της πανδημίας Covid-19 ή οποιασδήποτε σύγχρονης πανδημίας», δήλωσε ο Peter Daszak, πρόεδρος της ομάδας που συγκλήθηκε από τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος, (Ipbes) για τη σύνταξη της έκθεσης.

«Οι ίδιες ανθρώπινες δραστηριότητες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας οδηγούν επίσης σε κίνδυνο εμφάνισης πανδημίας λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον».

«Βλέπουμε πανδημίες κάθε 20-30 χρόνια», δήλωσε ο Daszak, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της EcoHealth Alliance, και γίνονταν πιο συχνές και καταστροφικές.

«Μπορούμε να ξεφύγουμε από την εποχή των πανδημιών, αλλά αυτό απαιτεί μεγαλύτερη εστίαση στην πρόληψη, πέρα από την αντίδραση».

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κοροναϊού, ο ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι προειδοποίησαν ότι ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει την αιτία αυτών των εστιών και όχι μόνο τα συμπτώματα τους στην υγεία και στην οικονομία.

πηγή: in.gr