πανεπιστήμιο-queensland-σε-λίγα-χρόνια-θα-χαθο-432118

Πανεπιστήμιο Queensland: Σε λίγα χρόνια θα χαθούν τα άγρια οικοσυστήματα

Οι τελευταίες μεγάλες άγριες περιοχές του κόσμου συρρικνώνονται με ανησυχητικό ρυθμό και το μέλλον προμηνύεται ακόμη πιο δυσοίωνο. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το 10% αυτών των περιοχών χάθηκε λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, σύμφωνα με μια μελέτη χαρτογράφησης του Πανεπιστημίου του Queensland.

Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, έχει σημειωθεί σημαντική υποβάθμιση του 52% των οικοσυστημάτων της γης, ενώ το υπόλοιπο 48% επηρεάζεταιι όλο και περισσότερο. Από το 1992, όταν τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν τη Σύμβαση του Ρίο για τη βιοποικιλότητα, έχουν χαθεί τρία εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριων οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή James Watson, ο οποίος είναι και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, «αν αυτό το ποσοστό συνεχίσει, θα έχουμε χάσει όλες τις άγριες περιοχές μέσα στα επόμενα 50 χρόνια». Αυτή η υποβάθμιση της άγριας φύσης θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα, καθώς και τον κύκλο του νερού, τον κύκλο του αζώτου και την επικονίαση.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι περιοχές αυτές εξαφανίζονται για πάντα και δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα θα μπορούσαν ποτέ να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στις ερήμους της Κεντρικής Αυστραλίας, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Νότια Αμερική, την Αφρική, το οροπέδιο του Θιβέτ στην κεντρική Ασία και τα βόρεια δάση του Καναδά και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ μέσα σε 16 χρόνια, έχουμε χάσει περίπου τρία εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριων οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο. Κύριες αιτίες για την κατάσταση αυτή είναι η υλοτομία, η έρευνα για εύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα ορυχεία, τα οδικά δίκτυα και η γεωργία. Η μελέτη σημειώνει πως το ένα τρίτο της περιοχής άγριας φύσης του Αμαζονίου έχει χαθεί από το 1992.