πακοε-τα-ψάρια-πεθαίνουν-απόασφυξία-368251

ΠΑΚΟΕ: Τα ψάρια πεθαίνουν από…ασφυξία-Η περιφέρεια τι κάνει; (φωτο)

Το ΠΑΚΟΕ χρόνια έχει εντοπίσει τέτοια φαινόμενα και όλοι οι …παράγοντες επικαλούνται την έλλειψη οξυγόνου για τον θάνατο χιλιάδων ψαριών. Το ότι σε λίμνες πέφτουν τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων από διάφορες δραστηριότητες (κτηνοτροφεία, χοιροστάσια και άλλα) δεν μιλάει κανένας, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. Άραγε εισαγγελέας δεν υπάρχει; Η Περιφέρεια τι κάνει; Το ΠΑΚΟΕ θα παρέμβει νομικά και ουσιαστικά.

Σοκ προκάλεσαν οι εικόνες από τον μεγάλο αριθμό νεκρών ψαριών που εντοπίστηκαν στις λίμνες Βιστωνίδας και Ισμαρίδας, αλλά και στον ποταμό Κομψάτο το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας Γιώργο Γκίλη. «Ήταν θλιβερό το θέαμα, η περιοχή είχε γεμίσει με νεκρά ψάρια, τσιπούρα και λαβράκι» είπε στη συνομιλία του με το ΠΑΚΟΕ ο κ. Γκίλης. «Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο θάνατος των ψαριών οφείλεται σε έλλειψη οξυγόνου στο νερό. Πήραν δείγματα από ζωντανά και νεκρά ψάρια, όπως και από το νερό και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Ευελπιστώ πως δεν θα προκύψει θέμα τοξικότητας» μας είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εξωτερικεύοντας την αγωνία του.

Η Διεύθυνση Αλιείας Ξάνθης προέβη στις απαραίτητες μετρήσεις παραλαμβάνοντας δείγματα των νεκρών ψαριών για εξέταση και όπως τονίστηκε στην επικοινωνία που είχε το ΠΑΚΟΕ μαζί τους, τελούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων. «Περιμένουμε τα αποτελέσματα, αλλά είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου και παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο. Δυστυχώς η ολοένα αυξανόμενη άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί την έλλειψη οξυγόνου, αποκλείω πως η αιτία θανάτου των ψαριών είναι η τοξικότητα του νερού» τόνισε στο ΠΑΚΟΕ ο κύριος Θανάσης Πεχλιβάνης από τη Διεύθυνση Αλιείας Ξάνθης θεωρώντας πως η ύπαρξη χοιροστασίων στην περιοχή δεν μολύνει το νερό….

«Στο συγκεκριμένο χειμαδιό, έκτασης 250Χ100 μέτρων βρίσκονταν ελάχιστα ψάρια ήτοι πέντε τόνοι ενώ η χωρητικότητά του επιτρέπει να συντηρούνται εξήντα τόνοι. Σταμάτησε ξαφνικά το οξυγόνο, ενδεχομένως να ψόφησε φυτοπλαγκτόν» είπε στο ΠΑΚΟΕ ο κ. Γκίλης, που μας μετέφερε και τον έντονο προβληματισμό του αφού τίθεται θέμα παραγωγής καθώς ψόφησε γόνος και το συγκεκριμένο είναι το καλό χειμαδιό: «Εκεί βάζουμε τα ψάρια για να ξεχειμωνιάσουν και να μπορέσουμε να τα πουλήσουμε. Είχαμε το πλεονέκτημα των χειμαδιών έναντι των άλλων συνεταιρισμών που μας επέτρεπε να κρατάμε τοις τιμές σε ένα επίπεδο. Τώρα όμως με τα νεκρά ψάρια χάνουμε το πλεονέκτημα».

Σύμφωνα με το πόρισμα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, οι παρατεταμένα αυξημένες θερμοκρασίες στο νερό προκαλούν μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ασφυκτικά φαινόμενα για τους υδρόβιους οργανισμούς.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κακή ανανέωση του νερού στο υδάτινο σύστημα, λόγω μειωμένης εισροής νέων υδάτων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν νεκρά χέλια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου. Ειδικά, για τη λίμνη Ισμαρίδα το σύνολο των ευρημάτων παραπέμπει σε περιβαλλοντικά αίτια για τον θάνατο των ψαριών και ειδικότερα σε θάνατο από ασφυξία.

Από την άλλη, η παρατεταμένη ανομβρία και η πτώση της στάθμης του νερού στον ποταμό Κομψάτο, σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο, προκάλεσαν στα ψάρια ασφυκτικά φαινόμενα. Ενδεχομένως, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής η εισροή υφάλμυρων υδάτων από το νότιο τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας να προκάλεσε αύξηση της αλατότητας. Τα κυπρινοειδή είναι γνωστό ότι είναι πολύ ευαίσθητα σε αλατότητες πάνω από 1%.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ζήτησε τη συνδρομή των Συνεταιρισμών για αποκομιδή των νεκρών ψαριών με βάρκες και τον κατάλληλο εξοπλισμό (δίχτυα, απόχες), ώστε να απομακρυνθούν όσο είναι δυνατό ταχύτερα τα νεκρά ψάρια από το νερό. Στη συνέχεια τα νεκρά ψάρια αναμένεται να οδηγηθούν σε μία από τις μονάδες αδρανοποίησης της Περιφέρειας (Ξάνθη-Καβάλα). Εναλλακτικά θα διενεργηθεί και υγειονομική ταφή κατά τα πρότυπα ταφής των επιζωοτιών, δηλαδή των ζώων που προσβάλλονται από ευλογιά και οζώδη δερματίτιδα κι επιβάλλεται η θανάτωσή τους και η υγειονομική ταφή τους.