νέες-τεχνολογίες-για-τις-καμένες-εκτά-1029769

Νέες τεχνολογίες για τις καμένες εκτάσεις

Ενα εργαλείο που δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή στην Εύβοια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων πυρκαγιών σε προστατευόμενες περιοχές θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά για πρώτη φορά στην καμένη (προστατευόμενη) έκταση στον Υμηττό. Πρόκειται για ένα υπολογιστικό πρόγραμμα που συλλέγει δεδομένα για την πυρκαγιά από τον δορυφόρο Copernicus και τα συνδυάζει με τα στοιχεία που διαθέτει η χώρα για το προστατευτικό αντικείμενο, με σκοπό να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στην πληγείσα περιοχή Natura και να προτείνει μέτρα αποκατάστασής της.

Η δημιουργία του εργαλείου αυτού προτάθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το ενέκρινε και ανέθεσε την υλοποίησή του στο τμήμα τοπογράφων μηχανικών του ΑΠΘ. Το υπολογιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στον ΟΦΥΠΕΚΑ. «Επειτα από κάθε πυρκαγιά, ο κόμβος επεξεργάζεται όλα τα δορυφορικά δεδομένα, όπως την έκταση της περιοχής που κάηκε, τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς αλλά και στοιχεία για το οικοσύστημα και τα προστατευόμενα είδη που πρoϋπήρχαν εκεί», εξηγεί ο Γιάννης Μητσόπουλος, γενικός διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ. «Συνδυάζοντας τα στοιχεία αυτά με την επιστημονική γνώση που ήδη υπάρχει για τις προστατευόμενες περιοχές, ο κόμβος εκτιμά τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην εκάστοτε περίπτωση (λ.χ. ανά είδος χλωρίδας ή πανίδας). Και στη συνέχεια προτείνει στη διοίκηση μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αποκατάσταση της περιοχής, δηλαδή την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας και φυσικού κεφαλαίου.

Τέτοια εργαλεία κερδίζουν έδαφος στην Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, καθώς η αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσυστημάτων είναι από τους βασικούς στόχους της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα». Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. (D.G. Reform).