μωβ-μέδουσες-οι-περιοχές-στην-ελλάδα-μ-1026415

Μωβ μέδουσες: Οι περιοχές στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη έξαρση (χάρτης)

Καλύτερη είναι η εικόνα στις ελληνικές θάλασσες σε ότι αφορά τις μωβ μέδουσες.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι άνεμοι της προηγούμενης εβδομάδας απομάκρυναν τις μέδουσες από τις περισσότερες παραλίες Αιγαίου και του Ιονίου και βλέπουμε σταθερή μείωση σε εμφανίσεις στις ελληνικές παραλίες.

Την εβδομάδα 18/7-24/7, με τους βοριάδες που αναμένονται υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε ακόμα μια μεγάλη και σημαντική μετακίνηση των μωβ μεδουσών προς το Νότο και απομάκρυνση από τις περισσότερες περιοχές.

Αυτή την περίοδο, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δεν είναι μόνο οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) που βλέπουμε στις θάλασσες μας, αλλά έχουμε ταυτόχρονα και τις άλλες εξάρσεις, όπως της γαλάζιας μέδουσας (Rhizostoma pulmo), Olindias muelleri, αλλά έχουμε ταυτόχρονα και τις πρώτες δειλές εμφανίσεις της Cotylorhiza tuberculata, που είναι ακίνδυνο είδος σε σύγκριση με τα άλλα και τις βλέπουμε σε μεγάλες εξάρσεις τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε και σημαντική πτώση της μωβ μέδουσας και ίσως είναι τα πρώτα στοιχεία ότι τελειώνει η έξαρση της. Ενώ οι ελάχιστες καταγραφές νεαρών μωβ μεδουσών ίσως να μας δώσουν ένα καθαρό καλοκαίρι του χρόνου από αυτό το είδος, αλλά αναμένουμε να δούμε και τις καταγραφές μέχρι το φθινόπωρο για να είμαστε σίγουροι τι θα γίνει του χρόνου, αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Δείτε το χάρτη των καταγραφών εδώ.

Η μέδουσα Olindias muelleri είναι μια μικροσκοπική μέδουσα η οποία δεν ξεπερνά τα 6 εκατοστά και η οποία μπορεί να δημιουργήσει μικρά και λίγα προβλήματα σε λουόμενους την περίοδο του Ιουλίου και Αυγούστου, σε πολύ λίγα μέρη στην Ελλάδα, αναφέρει επίσης το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Τρέφεται με πλαγκτόν και το τσίμπημα της είναι αρκετά τσουχτερό, αλλά περνάει γενικά εύκολα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξύδι, αλλά όχι αμμωνία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαγειρική σόδα και θαλασσινό νερό για τα πλοκάμια της και κορτιζονούχα κρέμα για το κάψιμο έπειτα.

Δεν είναι καινούριο είδος, ούτε χρειάζεται πανικός. Είναι ένα από τα πολλά είδη μεδουσών που έχουμε στις Ελληνικές θάλασσες και κολυμπάμε μαζί τους.

Κάθε καλοκαίρι μπορεί να κολυμπάμε με 2 έως 4 είδη μεδουσών ταυτόχρονα, χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουμε.