ΚΥΑ για Κέντρα Περίθαλψης και Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών Ειδών της Άγριας Πανίδας

Μετά από δεκαετίες δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περίθαλψη και τη φροντίδα ειδών άγριας πανίδας. Βρίσκονταν σε καθεστώς «γκρίζων ζωνών», αλλά τώρα πια έχουν τη δυνατότητα να αδειοδοτηθούν, για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον αγώνα για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία αναγνώρισης και εποπτείας Κέντρων Περίθαλψης (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.) και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών Ειδών της Άγριας Πανίδας (Σ.Π.Β.Ε.Α.Π.).

Με την ΚΥΑ ορίζεται ως περίθαλψη και επανένταξη των άγριων ζώων η παροχή πρώτων βοηθειών, η κτηνιατρική περίθαλψη και η προσωρινή φροντίδα σε συνθήκες αιχμαλωσίας με επιστημονικές μεθόδους ειδών της άγριας πανίδας που δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, όπως τραυματισμένων, ορφανών, ασθενών, εξαντλημένων, αποπροσανατολισμένων με πρώτιστο στόχο την επανένταξή τους σε κατάλληλο βιότοπο.

Για πρώτη φορά καθορίζονται τα τεχνικά κτηνιατρικά, περιβαλλοντικά κριτήρια για τη λειτουργία Κέντρων Περίθαλψης και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών της Άγριας Πανίδας και των εγκαταστάσεων προσωρινής ή μόνιμης φιλοξενίας των ειδών.

Παράλληλα, δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία Δικτύου Άμεσης Επέμβασης με σκοπό τον εντοπισμό τραυματισμένων ατόμων, τη μεταφορά τους σε ασφαλή χώρο και την παροχή περίθαλψης.

Εποπτεύουσα αρχή ορίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ συγκροτείται Κεντρική Γνωμοδοτική Αρχή για την ίδρυση και λειτουργία τους και καθορίζονται οι αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και χωροθέτησης για τα  ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. και τα Σ.Π.Β.Ε.Α.Π., τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για τους ενδιαφερόμενους.

Τέλος, δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο ελέγχων, ενώ καθορίζονται τα πρόστιμα σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται παράβαση των διατάξεων.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Ύστερα από πολύμηνες και εντατικές διαβουλεύσεις με επιστήμονες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο διασώζοντας και περιθάλποντας άγρια ζώα, καταλήξαμε σε ένα αυστηρό πλαίσιο για την ίδρυση, λειτουργία και εποπτεία αυτών των φορέων. Επί δεκαετίες όλα βρίσκονταν στον αέρα. Από εδώ και πέρα θα μπορούμε να περιθάλπουμε και να φροντίζουμε τα άτομα άγριας πανίδας που το έχουν ανάγκη. Και δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Σχεδιάζουμε την ίδρυση των δύο πρώτων Νοσοκομείων Άγριας Ζωής στην Πεντέλη και τη Θεσσαλονίκη».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε: «Η ανάγκη για την επανεξέταση και επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου έγκρισης λειτουργίας των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας, κρίθηκε επιβεβλημένη και αποτελεί σημαντική υπόθεση για τη προστασία της άγριας πανίδας στη χώρα μας. Με την ασφαλή επανένταξη των άγριων ζώων, αποκαθίσταται η εύθραυστη ισορροπία του περιβάλλοντος καθώς ζούμε σε μια δραματική εποχή που αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις που συνολικά απειλούν την ευημερία μας. Με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολύτιμο συνεργάτη και παράγοντα καταλυτικής σημασίας, έχουμε εκκινήσει μια συνολική προσπάθεια για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, στοίχημα για την αύξηση της βιωσιμότητας των άγριων ζώων, αποκατάσταση της υγείας τους, ευαισθητοποίηση του κοινού για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα άγρια είδη και τη συμβολή τους στην επιστημονική έρευνα. Με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, κάνουμε ένα καίριο βήμα στην κατεύθυνση αυτή, δίνοντας νέες προοπτικές για ένα βιώσιμο, υγιές περιβάλλον».

Comments are closed.


Recent Posts

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για τα επεισόδια

Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 19 προσαγωγές για τα επεισόδια που έγιναν μετά το τέλος της πορείας για τα 14 χρόνια…

7 λεπτά ago

Ηράκλειο: Θανατηφόρο τροχαίο με παράσυρση πεζού

Ακόμη μια τραγωδία στους δρόμους της Κρήτης και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο με έναν άνδρα να χάνει τη ζωή του σε…

2 ώρες ago

Μουντιάλ 2022: Αυτά είναι τα ζευγάρια των προημιτελικών

Μετά τις εντυπωσιακές αναμετρήσεις της φάσης των «16», το Μουντιάλ 2022 του Κατάρ συνεχίζεται με τα προημιτελικά όπου οι 8…

2 ώρες ago

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «δεν ενθαρρύνουν» τα ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα (6.12.2022) ότι «δεν ενθαρρύνουν» τα πλήγματα της Ουκρανίας στη Ρωσία, μετά τις επιθέσεις drones σε δύο…

2 ώρες ago

Aστυνομικό τμήμα ζητά από τους γονείς να μην τρομάζουν τα παιδιά ότι θα τα «συλλάβουν»

Η αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας από την περιοχή του Ντόρσετ, προειδοποίησε τους γονείς να μην λένε στα παιδιά τους ότι…

2 ώρες ago

Κατάρ: Θέλει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036

Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχει τελειώσει ακόμα και το Κατάρ κοιτάζει ήδη στο μέλλον, αφού όπως αναφέρει το «Reuters» και…

2 ώρες ago