Καταγγελία: Αναδύονται τοξικοί καπνοί στο ΧΥΤΑ Φυλής-Κωλυσιεργούν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος

Το Δυτικό Μέτωπο καταγγέλλει τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για κωλυσιεργία σε ότι αφορά τον έλεγχο του ΟΕΔΑ Φυλής, όταν διαπίστωσε πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του μαζί με τον βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένη.

Όπως καταγγέλλει μεταξύ άλλων “στην περιοχή της «αποκατεστημένης» χωματερής των Άνω Λιοσίων  και δίπλα στον κρατήρα που υπάρχουν χιλιάδες τόνοι ασκέπαστης λυμματολάσπης ,  αναδύονται τοξικοί καπνοί από το έδαφος που έχει σταματήσει να δέχεται σκουπίδια από τα τέλη του 1990 .”.

Αναλυτικά:

Στις 10/11/2021 αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ μαζί με τον κ. Κρίτωνα Αρσένη βουλευτή του ΜεΡΑ25 επισκεφτήκαμε την ΟΕΔΑ Φυλής προκειμένου να δούμε από κοντά την κατάσταση των εγκαταστάσεων.

Τα όσα είδαμε κατά την  επίσκεψη μας επιβεβαίωσαν τους φόβους μας πως η διάθεση  των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής  μόνο ασφαλής δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Η εναπόθεση των σκουπιδιών γίνεται  στο ενδιάμεσο κύτταρο  που βρίσκεται στην παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων και σε ένα ταμπάνι που βρίσκεται σε πολύ μεγάλο ύψος με έντονη κλίση.

Στην περιοχή της Β΄ Φάσης που έχει ήδη γεμίσει,  έχει σχηματιστεί ένα τεράστιο  βουνό που ξεπερνά σε ύψος το φυσικό ανάγλυφο  και υπάρχουν έντονες ρωγμές στο έδαφος  δημιουργώντας σοβαρό  κίνδυνο κατολισθήσεων .

Το ύψος του ταμπανιού αλλά και η έντονη κλίση κατά την εκτίμησή μας  δεν είναι σύμφωνα με τους όρους ασφαλείας  της ΑΕΠΟ  και πρέπει να ελεγχτούν άμεσα.

Στην περιοχή της «αποκατεστημένης» χωματερής των Άνω Λιοσίων  και δίπλα στον κρατήρα που υπάρχουν χιλιάδες τόνοι ασκέπαστης λυμματολάσπης ,  αναδύονται τοξικοί καπνοί από το έδαφος που έχει σταματήσει να δέχεται σκουπίδια από τα τέλη του 1990 .

Τα παραγόμενα προϊόντα του ΕΜΑΚ  Άνω Λιοσίων (SRF-RDF) και το CLO θάβονται στη χωματερή  την ώρα που πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία του ΕΜΑΚ.

Στις  18/11/2021 μαζί με τον κ. Κρίτωνα Αρσένη καταθέσαμε αίτημα αυτοψίας στην ΟΕΔΑ Φυλής προς τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος .

Η  Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών μεταβίβασε το αίτημα στην Διεύθυνση   Περιβάλλοντος& Κλιματικής Αλλαγής Τμήμα Ελέγχου Μετρήσεων & Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος Π.Ε Δυτικής Αττικής .

Στις 15/12/2021 ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ακρίβος  μας ενημέρωσε πως από τα τηρούμενα αρχεία της υπηρεσίας  προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος του ΟΕΔΑ Φυλής από το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος όπως αυτό προκύπτει από την ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/35123/2517/3-9-2021 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης της Προϊσταμένης του Σώματος Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος. (αρ πρ. 1076356 )

Επειδή από την απάντηση του κ. Ακρίβου προκύπτει πως το τμήμα Ελέγχου Μετρήσεων & Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος Π.Ε Δυτικής Αττικής δεν μπορεί να ενεργήσει καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος του ΟΕΔΑ Φυλής από το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, στις 28/12/2021 επανήλθαμε  με νεότερο αίτημα προς το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος  το οποίο κοινοποιήσαμε και στον υπουργό περιβάλλοντος .

Δηλαδή η  Γενική Διεύθυνση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος μεταβίβασε το αίτημα μας σε υπηρεσία που δεν μπορεί να διενεργήσει έλεγχο.

Δυο  μήνες μετά  και παρά την σοβαρότητα των καταγγελλομένων  δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση .

Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν .

Γιατί επί 16 χρόνια παραμένει ανοιχτός ο κρατήρας με την λυματολάσπη;

Τι επιπτώσεις έχει στη μόλυνση των υπόγειων υδάτων και της ατμόσφαιρας;

Πριν την απόθεση λυματολάσπης στον κρατήρα είχαν γίνει έργα στεγανοποίησης του πυθμένα;

Υπάρχουν στον κρατήρα εγκαταστάσεις συλλογής και επεξεργασίας των στραγγισμάτων;

Έχει ελεγχθεί ποτέ ο κρατήρας λυματολάσπης από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος;

Που οφείλεται το φαινόμενο των τοξικών καπνών σε χώρο που έχει πάψει να δέχεται σκουπίδια τα τελευταία 30 χρόνια ;

Απαντήσεις στα ερωτήματα δεν έχουμε πάρει ούτε εμείς , ούτε ο βουλευτής που έφερε το θέμα στην βουλή.

Η Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αρνείται πεισματικά να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα που αφορούν την δημόσια υγεία .

Η άρνηση της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να απαντήσει και να κάνει αυτοψία στον χώρο γεννά ερωτηματικά και κινεί υποψίες .

Η ανοχή μας εξαντλήθηκε .

Καλούμε την Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να απαντήσει άμεσα στα ερωτήματα που θέσαμε , να δώσει την σχετική αλληλογραφία με τον ΕΔΣΝΑ και αποτελέσματα το ελέγχου στην ΟΕΔΑ Φυλής όπως  προκύπτει από την ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/35123/2517/3-9-2021 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης της Προϊσταμένης του Σώματος Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος. (αρ πρ.1076356).

Πάγιο αίτημα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής  και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής .

Όμως  αυτή την ώρα λόγω της πολύ επικίνδυνης κατάστασης που υπάρχει,   χρειάζεται και η άμεση παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΧΥΤΑ  και πόσο ασφαλής είναι η διάθεση των απορριμμάτων στον χώρο.

Η Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι βαρύτατα εκτεθειμένη γιατί αντί να σπεύσει να διερευνήσει τις πολύ σοβαρές καταγγελίες φαίνεται πως επιχειρεί να συγκαλύψει ολοφάνερες και επικίνδυνες παρανομίες .

Υποχρεωνόμαστε πλέον να καταγγείλουμε δημοσίως την Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και να την καλέσουμε για άλλη μια φορά να διενεργήσει νεότερη αυτοψία στην ΟΕΔΑ Φυλής .

Δημοσιεύουμε ολόκληρη την αλληλογραφία με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την αρμόδια διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας Αττικής .

Comments are closed.


Recent Posts

Ελένη Τουλουπάκη: Κατέρρευσε το αφήγημα της δήθεν «σκευωρίας» Novartis

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μετά την γνωστοποίηση του περιεχομένου του βουλεύματος του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του…

3 λεπτά ago

Μύκονος: Μετέτρεψαν κυκλαδίτικο ξωκκλήσι σε σπίτι

Σε... σπίτι μετέτρεψε ένα κυκλαδίτικο ξωκκλήσι ο ιδιοκτήτης του στην περιοχή της Μαού, στη Μύκονο. Σύμφωνα με το mykonoslivetv.gr, η…

3 λεπτά ago

Πάρος: Εξαφάνιση γυναίκας – Άκαρπες μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό της

Σύμφωνα με πληροφορίες ηλικιωμένη γυναίκα ηλικίας περίπου 90 ετών εξαφανίστηκε από την ευρύτερη περιοχή της Αγκαιριάς – Αλυκής το πρωί…

19 λεπτά ago

Νέα voucher για ακόμα γρηγορότερο ίντερνετ

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει την ενίσχυση του προγράμματος για Υπερυψηλές Ταχύτητες Διαδικτύου, προκειμένου να εξασφαλισθεί πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό…

20 λεπτά ago

Την 4η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού έκανε πριν λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως αναφέρει ο…

31 λεπτά ago

Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Σόφια λέει ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία

Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βουλγαρία δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία της στη βαλκανική…

34 λεπτά ago