ιούλιος-2022-ο-πιο-ξηρός-μήνας-στην-ιστορί-1009577

Ιούλιος 2022: Ο πιο ξηρός μήνας στην ιστορία της Ευρώπης

Ο Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός μήνας στην ιστορία της Ευρώπης με τρία κύματα καύσωνα, ενώ έχουν καεί μέχρι στιγμής 6 εκατομμύρια στρέμματα – διπλάσια έκταση από ότι το χειρότερο καλοκαίρι της ιστορίας.

Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από 12 ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καταστροφικές πυρκαγιές.

Έτσι, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ μέχρι τώρα οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει έχουν καταστρέψει πάνω από 6 εκατομμύρια στρέμματα.

Είναι ενδεικτικό ότι, το 2017, στο σύνολο της περιόδου οι καταστροφές άγγιξαν τα 10 εκατομμύρια. Έως σήμερα, εκείνη ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει καταγραφεί από το 2006.

Το φετινό καλοκαίρι ο πλανήτης αντιμετωπίζει και ξηρασία άνευ προηγουμένου, με τον Ιούλιο να είναι ο πιο ξηρός στα χρονικά με ελάχιστες βροχές σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 44% των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η Βρετανία βρίσκονται σε επίπεδα συναγερμού ξηρασίας.

Στη Γαλλία τον Ιούλιο έπεσαν μόλις 9,7 χιλιοστά βροχής. Πρόκειται για πτώση στο 84%, συγκριτικά με το μέσο όρο από το 1991 έως και το 2021.

Αναφορικά με την υπερθέρμανση των θαλασσών, ενώ ο μέσος όρος ανόδου της θερμοκρασίας είναι στο 24% – 26% τους καλοκαιρινούς μήνες, φέτος έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη και κυρίως στα ανοικτά της ιβηρικής αύξηση του μέσου όρου ακόμη και κατά 5%.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν δε, ότι οι θαλάσσιοι καύσωνες θα είναι όλο και πιο συχνοί λόγω της κλιματικής αλλαγής.