φάλαινα-φυσητήρας-έκανε-την-εμφάνισή-1608794

Φάλαινα φυσητήρας έκανε την εμφάνισή της στη Χαλκιδική 

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μία φάλαινα φυσητήρα κατέγραψε στη Χαλκιδική ο ψαράς Σταύρος Φιλιππίδης κατά τη διάρκεια εξόρμησής του στα ανοιχτά του Παλιουρίου.

Ο ψαράς κατέγραψε τη μοναδική αυτή στιγμή με το κινητό του τηλέφωνα και τη δημοσίευε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγο πριν ο φυσητήρας πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή κατάδυση και χαθεί στα βαθιά νερά.

Οι φυσητήρες (Physeter macrocephalus) αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των θαλασσών μας. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα οδοντοφόρα κητώδη στον κόσμο, με τα αρσενικά να μπορούν να φτάσουν σε μήκος ακόμη και τα 18 μέτρα, ενώ το βάρος τους συχνά ξεπερνά τους 40 τόνους.

Τρέφονται κυρίως με μεγάλα καλαμάρια και χταπόδια στα μεγάλα βάθη. Είναι παγκοσμίως γνωστοί για τις κορυφαίες καταδυτικές τους ικανότητες, καθώς μπορούν να βουτήξουν σε βάθη που ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο, παραμένοντας κάτω από την επιφάνεια του νερού για περισσότερο από μία ώρα.

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση ότι οι φάλαινες ζουν αποκλειστικά στους ανοιχτούς ωκεανούς, οι φυσητήρες αποτελούν μόνιμους και σταθερούς κατοίκους της Μεσογείου. Μάλιστα, η Ελλάδα φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους πληθυσμούς του είδους διεθνώς.

Ο κύριος όγκος του πληθυσμού τους εντοπίζεται στο Ιόνιο Πέλαγος και κυρίως κατά μήκος της λεγόμενης «Ελληνικής Τάφρου», μιας θαλάσσιας ζώνης με τεράστια βάθη που εκτείνεται από τα Ιόνια νησιά έως νότια της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Στο βόρειο Αιγαίο και τη Χαλκιδική οι εμφανίσεις τους θεωρούνται αρκετά πιο σπάνιες, γεγονός που καθιστά την πρόσφατη καταγραφή στο Παλιούρι ιδιαίτερα πολύτιμη για τους ερευνητές.

Νικολέτα Αρκολάκη

Η Νικολέτα Αρκολάκη έχει μεγάλη εμπειρία στη ροή ειδήσεων και ασχολείται εργασιακά και θέματα προσλήψεων. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.