Περιβάλλον – Υποδομές

Έρευνα βόμβα: Πιο τοξικές οι βιοδιασπώμενες σακούλες από τις πλαστικές

Τα πάνω-κάτω για όσα γνωρίζαμε αναφορικά  με τις πλαστικές σακούλες, φέρνει νέα ισπανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι βιοδιασπώμενες σακούλες μεταφοράς είναι πιο τοξικές από τις συμβατικές πλαστικές.

Για να καταλήγουν στο παραπάνω συμπέρασμα, επέλεξαν οκτώ πλαστικά καταναλωτικά προϊόντα μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων 4 βιοδιασπώμενων σακουλών για ψώνια και τεσσάρων συμβατικών πλαστικών προϊόντων, όπως μπουκάλια νερού, σακούλες μεταφοράς και σακούλες σκουπιδιών και διερεύνησαν εάν η φωτοαποικοδόμηση και η κομποστοποίηση τους μπορεί να επηρεάσει τις τοξικές αποκρίσεις σε κύτταρα ψαριού.

Ένα «υψηλό επίπεδο τοξικότητας» παρήχθη από τις βιοαποικοδομήσιμες σακούλες, βλάπτοντας τα κύτταρα των ψαριών, σύμφωνα με τους συγγραφείς του Ισπανικού Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου (CSIC).

Η Cinta Porte, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hazardous Materials, δήλωσε: «Μας εξέπληξε το γεγονός ότι τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε συμβατικές πλαστικές σακούλες δεν έδειξαν ίχνος τοξικότητας. Ωστόσο, την εντοπίσαμε σε βιοαποικοδομήσιμα υλικά, γεγονός που μείωσε τη βιωσιμότητα των κυττάρων. Η υπόθεσή μας είναι ότι οι κατασκευαστές προσθέτουν χημικά πρόσθετα για να φτιάξουν βιοδιασπώμενες σακούλες που θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα τοξικές».

Ο Amparo Lopez Rubio, συν-συγγραφέας, δήλωσε: «Η τοξικότητα που παρατηρείται μπορεί να προέρχεται τόσο από τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία όσο και από τα θραύσματα βιοαποδομήσιμων πλαστικών που παράγονται κατά την κομποστοποίηση. Είναι απαραίτητο να διερευνηθεί διεξοδικά η οικοτοξικότητα αυτών των νέων υλικών και να δημιουργηθεί ένα καλό ρυθμιστικό πλαίσιο, βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία, για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους πριν φτάσουν στην αγορά. Χρειαζόμαστε μια ανοιχτή και διαφανή αλληλεπίδραση με τις εταιρείες που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη υλικών που, εκτός από πιο βιώσιμα, είναι και ασφαλή».

Οι συγγραφείς είπαν ότι οι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που προστέθηκαν σε αυτές τις κομποστοποιήσιμες σακούλες δεν μπορούσαν να εντοπιστούν στη μελέτη, καθώς πολλά πρόσθετα προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Αλλά είναι πιθανό να είναι πλαστικοποιητές – ενώσεις που προστίθενται στο πλαστικό για να το κάνουν πιο εύκαμπτο.

Ο Tiantian Wang, πρώτος συγγραφέας της μελέτης είπε: «Αν και κάθε κατασκευαστής μπορεί να προσθέσει διαφορετικά πρόσθετα στα προϊόντα του, έχουμε παρατηρήσει ότι όλες οι βιοδιασπώμενες σακούλες έχουν παρόμοια επίπεδα τοξικότητας».

Πέρυσι, ερευνητές στο Μάντσεστερ ανέφεραν ότι οι κομποστοποιήσιμες σακούλες έχουν σχεδόν διπλάσιο αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη από το παραδοσιακό πλαστικό και τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό του χαρτιού.

Ενώ οι κομποστοποιήσιμες σακούλες μπορούν να αποικοδομηθούν σωστά μόνο σε υψηλές θερμοκρασίες σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας, απορρίπτονται ως επί το πλείστον σε γενικά απόβλητα πριν σταλούν σε χώρους υγειονομικής ταφής όπου απελευθερώνουν μεθάνιο, πρόσθεσαν οι ειδικοί.

 

Νικόλ Βούζα

Recent Posts

Αρχι-«Τσατσά» με οίκους ανοχής έπαιρνε κρατικό επίδομα

«Τσατσά» με... κρατικό επίδομα   Η αρχηγός του κυκλώματος trafficking, η 43χρονη Don Κατερίνα που…

3 λεπτά ago

ΙΝΚΑ: Συλλαλητήριο για την ακρίβεια στις 17/1 την πλατεία Κάνιγγος

Συλλαλητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας, ανακοίνωσε το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, στις 17…

10 λεπτά ago

Χατζηθεοδοσίου: «Χάρισαν 500 εκατομμύρια σε εταιρία και βάζουν κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες»

Για την επιβολή ενός “κεφαλικού φόρου επί δικαίων και αδίκων” έκανε λόγο ο Πρόεδρος του…

12 λεπτά ago

Ο δήμαρχος με το αμετάβλητο Πόθεν Έσχες

Χωρίς αλλαγές είναι το Πόθεν Έσχες του απερχόμενου δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός. Ο…

13 λεπτά ago

Αθήνα: Ποιοι δρόμοι κλείνουν λόγω Ερντογάν

"Αστακός" θα είναι σήμερα το κέντρο της Αθήνας λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου. Ήδη…

18 λεπτά ago

ΔΕΔΔΗΕ: Οι διακοπές ρεύματος σήμερα στην Αττική (περιοχές)

Διακοπή ρεύματος έχει προγραμματιστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ για σήμερα, 7 Δεκεμβρίου.   Οι περιοχές της…

25 λεπτά ago