αλεξανδρούπολη-ξεκινά-η-κατασκευή-τη-278882

Αλεξανδρούπολη: Ξεκινά η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής

Tο Σάββατο 14 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης υλοποίησης της επένδυσης «Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης» που διοργανώνει ο Όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της Damco Energy για την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας, αποτελεί έναν ακόμα ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών που κάνουμε για να θωρακίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Με γρήγορα αλλά σταθερά βήματα, μετατρέπουμε την Ελλάδα σε βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συγχαίρω όλους όσοι συνετέλεσαν στο να ευοδωθεί αυτή η συνεργασία», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Η ΔΕΗ θα κατέχει το 51% της εταιρείας Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 29% και ο Όμιλος Κοπελούζου το 20%. Η νέα μονάδα, ισχύος 840 MW, θα εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης με στόχο να λειτουργήσει στο τέλος του 2025. Θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από τον πλωτό τερματικό σταθμό (FSRU) Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού. Παράλληλα, βρίσκεται κοντά στους βόρειους γείτονές μας και μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια.

Στη γειτονική Κομοτηνή είναι ήδη υπό κατασκευή η μονάδα των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, ισχύος 877 MW, με αντίστοιχες φιλοδοξίες εξαγωγικής παρουσίας, ενώ σύντομα θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία και η μονάδα που κατασκεύασε η Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 876,6 MW. Οι τρεις νέες επενδύσεις, συνολικής ισχύος 2,7 GW, μαζί με την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, την Πτολεμαΐδα 5, που τίθεται αυτές τις ημέρες σε εμπορική λειτουργία, αναμένεται να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, μαζί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τα συστήματα αποθήκευσης. Ειδικά η Πτολεμαΐδα 5 αναμένεται να μετατραπεί και να λειτουργεί από το 2031 με φυσικό αέριο (με δυνατότητες χρήσης υδρογόνου) και συνολική ισχύ 1.000 MW.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για μια μονάδα που θα συνδέεται απευθείας με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται μια αναπνοή από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB ενώ παράλληλα θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης.

Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 m2, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού.

Η νέα μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους στα προσεχή έτη.