Τούρτα-καρτούν στα γενέθλια Μητσοτάκη – Ποιος ήταν ο ήρωας; (φωτο)

Τα γενέθλια του είχε χθες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και γιόρτασε στο σπίτι του μαζί με τα παιδιά του, τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του.

Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε τα 96 και η γενέθλια τούρτα του είχε πάνω τον… Μπαρμπαστρούμφ!

mitsotakis tourta

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ το 1918 (18 Οκτωβρίου) στην ιστορική περιοχή Χαλέπα στα Χανιά από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Σταυρούλα Πλουμιδάκη. Σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες, με κληροδότημα που είχε αφήσει για τις σπουδές του ο θείος του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου κατατάχθηκε και υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, ενώ κατά την διάρκεια της κατοχής συμμετείχε στις αντιστασιακές οργανώσεις της Κρήτης.

Το 1946 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων και το 1951, σε ηλικία μόλις 33 ετών, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών. Η στενή φιλία του με τον Γεώργιο Παπανδρέου τον οδήγησε στην Ένωση Κέντρου και μάλιστα το 1963 και το 1964 διατέλεσε  Υπουργός Οικονομικών.

Το 1965 πρωταγωνίστησε στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση Παπανδρέου και έμειναν στην ιστορία γνωστά ως «Ιουλιανά» ή ως «αποστασία». Για τον ρόλο του κ. Μητσοτάκη στην συγκεκριμένη περίοδο έχουν γραφεί και διατυπωθεί πολλές και διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις.

Στην περίοδο της χούντας συνελήφθη από την πρώτη στιγμή, φυλακίστηκε και στην συνέχεια τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 1968 διέφυγε από τη χώρα και μέσω Τουρκίας πήγε στο Παρίσι όπου έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Στην μεταπολίτευση ίδρυσε το κόμμα των Νεοφιλελευθέρων αλλά γνώρισε την εκλογική αποτυχία. Τον επόμενο χρόνο προσχώρησε στη Ν.Δ και διετέλεσε υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Η μεγάλη στιγμή για εκείνον όμως  ήρθε την 1η Σεπτεμβρίου του 1984 όταν η κοινοβουλευτική ομάδα τον εξέλεξε πρόεδρο του κόμματος.

Το ξεκίνημα του στην ηγεσία του κόμματος δεν στέθφηκε με επιτυχία καθώς την επόμενη χρονιά γνώρισε την εκλογική ήττα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το όνειρο του να γίνει πρωθυπουργός έπρεπε να περιμένει. Αυτό έγινε το 1990 μετά από τρεις εκλογικές νίκες στις οποίες όμως δεν κατάφερε να κερδίσει και την αυτοδυναμία και βέβαια την Οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

Η κυβέρνηση του δεν κατάφερε να εξαντλήσει την τετραετία καθώς τα γεγονότα με το θέμα των Σκοπίων κι η αποχώρηση του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Ν.Δ. οδήγησε σε πρόωρες εκλογές το 1993. Ο κ. Μητσοτάκης υπέστη ήττα και αυτό τον οδήγησε σε άμεση παραίτηση, ενώ την ίδια χρονιά του απενεμήθη ο τίτλος του επιτίμου προέδρου του κόμματος.

Συνέχισε να εκλέγεται βουλευτής έως το 2004 όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ, ΝΔ, ΓΕΝΕΘΛΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση