ΣΥΡΙΖΑ-υποκλοπές: Για ποιους θα ζητήσει ακόμη και «βίαιη» προσαγωγή για κατάθεση - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
17
Ιανουάριος
Back
ΣΥΡΙΖΑ για επίδομα τροφίμων: Ο πολιτικός απατεώνας Μητσοτάκης δίνει προεκλογικά 30 ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ-υποκλοπές: Για ποιους θα ζητήσει ακόμη και «βίαιη» προσαγωγή για κατάθεση

Δεν είναι διατεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει «κρυφτό» για τις υποκλοπές…

Και αυτό διότι θα ζητήσει ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή των τεσσάρων κομβικών προσώπων για το σκάνδαλο των υποκλοπών που καλούνται να προσέλθουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αν επιλέξουν να μην παραστούν αυτοβούλως.

Πρόκειται για τον ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γενικό του γραμματέα Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Ταλ Ντίλιαν, ιδρυτή της Intellexa που εμπορεύεται το Predator, και τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο που συνδέονται με τις εταιρείες Krikel και Intellexa.

Κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να είναι δημόσια η συνεδρίαση της Επιτροπής, , με το αιτιολογικό ότι τα τέσσερα πρόσωπα που έχουν κληθεί, δεν μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο, καθώς είναι ιδιώτες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να προσέλθουν υποχρεωτικώς στη συνεδρίαση και δεν μπορεί να γίνει δεκτή η δια υπομνήματος εξέτασή τους και ως εκ τούτου, στην περίπτωση που δεν προσέλθουν, θα ζητήσει από την Επιτροπή να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους.

Από την άλλη μεριά, κοινοβουλευτικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, να διατάξει την βίαιη προσαγωγή, καθώς δεν πρόκειται για διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, αλλά για διαδικασία ακρόασης.

Σύμφωνα με την Αυγή ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας φέρεται να διαφώνησε με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τη δυνατότητα βίαιης προσαγωγής.

Αποστάσεις απ’ το προεδρείο πήρε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Τζαβάρας, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» είπε ότι δεν τίθεται θέμα απορρήτου στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη Δευτέρα, γιατί δεν αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, με δεδομένο ότι δεν θα προσέλθουν ο πρωθυπουργός και κάποιος υπουργός, αλλά την εξέταση ζητημάτων που άπτονται διαφάνειας του δημόσιου βίου. Επίσης άφησε αιχμές για καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη και επισήμανε πως «το βάρος της απόδειξης προφανώς δεν το έχει ο δημοσιογράφος, το έχει ο εισαγγελέας και ο δικαστής» και πως «ο δημοσιογράφος έχει την υποχρέωση να διασταυρώνει τις πληροφορίες του».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι μπορεί να λάβουν χώρα ακροάσεις προσώπων, αν το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής.

Ο εν λόγω κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι μετά την ακρόαση η επιτροπή μπορεί να συντάξει έκθεση, στην οποία καταχωρίζονται και οι απόψεις της τυχόν μειοψηφίας. H έκθεση μπορεί να περιέχει συστάσεις προς οποιαδήποτε Αρχή, πλην της δικαστικής, καθώς και διαπιστώσεις ή κρίσεις για υπόθεση η οποία απασχόλησε την επιτροπή. H έκθεση υποβάλλεται στην Ολομέλεια και καταχωρίζεται στα πρακτικά της Βουλής. Ακολούθως και εφόσον ζητηθεί από τη μειοψηφία εγγράφεται σε ημερήσια διάταξη κοινοβουλευτικού ελέγχου και συζητείται κατά προτεραιότητα σε μία συνεδρίαση, χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!