σπόντες-κατά-θ-σκυλακάκη-για-το-πρόγρα-1097007
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 06.04.2023 | 10:06

Σπόντες κατά Θ. Σκυλακάκη για το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής πρότασης από δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για κάτι που ρυθμίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, δείχνοντας προς την πλευρά του συναδέλφου του στην κυβέρνηση, με τρόπο όχι και τόσο κομψό. «Το Ταμείο είναι συγκεκριμένο, έχει ονοματεπώνυμο και άνθρωπο, ο οποίος τα χειρίζεται αυτά. Είναι ο κ. Σκυλακάκης. που έχει δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους μας με βάση τις έχει σαν οδηγό επιλεξιμότητας συμφωνήσει με τους εταίρους μας. Δεν ήταν επιλογή του Υπουργείου Εσωτερικών. Εμείς θέλαμε να μπουν όλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Άφησε, ωστόσο, μια χαραμάδα να προκύψει δυνατότητα χρηματοδότησης και για τους μικρούς δήμους στην πρώτη αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπενθυμίζοντας ότι αρχικά δεν υπήρχε πρόβλεψη για χρηματοδότηση έργων οδικής ασφάλειας από το Ταμείο Ανάκαμψης ούτε για τους δήμους.

Το θέμα αυτό τέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών σε σύσκεψη με τους δημάρχους της Ηπείρου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου. Ένα δεύτερο θέμα αφορούσε την υλοποίηση του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», καθώς υπάρχουν ακόμη δήμοι, για τους οποίους δεν έχει εγκριθεί ούτε το πλαφόν των προτάσεων που προβλέπονται.

Ο κ. Πέτσας αναγνώρισε το πρόβλημα, παραδεχόμενος ότι και στην Ήπειρο υπάρχουν ορισμένοι δήμοι, που έχουν ποσοστά που υπολείπονται του 70% σε σχέση με το πλαφόν. «Δεν είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ονοματίζοντας τους δήμους Πρέβεζας, Πάργας και Ζαγορίου, για να υποσχεθεί στη συνέχεια την ένταξη έργων στην επόμενη συνεδρίαση του προγράμματος.

Ωστόσο, δε δέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε εντάξει 3,6 δισ. ευρώ στο “Αντ. Τρίτσης”. Τα 2,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες. Έχουμε 2,2 δισ. έργα δημοπρατημένα και 1,2 δισ. συμβασιοποιημένα και 429 εκατ. ευρώ εκταμιεύσεις. Για το πρόγραμμα της οδικής ασφάλειας, έχουν ενταχθεί 612 εκατ. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ είναι δημοπρατημένα. Δε βλέπω καμία καθυστέρηση», υπογράμμισε.

Μιλώντας γενικότερα, τόνισε ότι η Ήπειρος είναι μια περιοχή που αξίζει της προσοχής της κυβέρνησης και δήλωσε πως το Υπουργείο Εσωτερικών είναι εδώ, με τα αναπτυξιακά του εργαλεία, για να συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.

«Έχουμε επενδύσει ήδη 149 εκατ. από το “Αντ. Τρίτσης” στους δήμους, επενδύουμε άλλα 37 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος οδικής ασφάλειας από το Ταμείο Ανάκαμψης και συνδράμουμε με άλλα 50 εκατ. ευρώ μέσα από την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, είτε για το ενεργειακό κόστος, είτε για την πανδημία και το προσφυγικό. Πιστεύουμε ότι η Ήπειρος γυρίζει σελίδα για ένα πιο ισχυρό μέλλον», ανέφερε.

Πηγή: agon