σαμαράς-νέο-χτύπημα-στον-μητσοτάκη-906428
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 20.06.2022 | 17:01

Σαμαράς: Νέο «χτύπημα» στον Μητσοτάκη μέσω φυσικού αερίου

Την ενεργειακή πολιτική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αμφισβήτησε ο Αντώνης Σαμαράς σε νέα παρέμβαση του, στέλνοντας ένα «ηχηρό» μήνυμα στην ηγεσία της ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς κάρφωσε λοιπόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εγκατέλειψε την πολιτική ερευνών για φυσικό αέριο και υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να πιέσει για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, θέτοντας όμως ως όρο για συμμετοχή της Τουρκίας στη “μοιρασιά” να εγκαταλείψει η Άγκυρα τα σχέδια της “γαλάζιας πατρίδας”.

“Μπορεί η Τουρκία να μπει κι αυτή – έστω κι από δω και στο εξής – στο μεγάλο σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου όχι! Όσο παραμένει ποικιλοτρόπως εξαρτημένη από εξω-ευρωπαίκά και αντιδυτικά συμφέροντα: Από τη Ρωσία, από την Κίνα, από το Κατάρ, από το Ιράν, από τους τζιχαντιστές στον μουσουλμανικό κόσμο. Προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να “τα βρει” και με το Ισραήλ, και με την Αίγυπτο και με τη Σαουδική Αραβία. Δεν τα κατάφερε. Όλοι τη βλέπουν ως κράτος “ταραξία” – ως «χώρα Πειρατή»”, υποστήριξε ειδικότερα ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

“Ο μόνος τρόπος να “ενσωματωθεί” η Τουρκία σε μια νέα δυτική πολιτική ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή είναι αν αλλάξει στρατηγική, αν εγκαταλείψει την “Γαλάζια πατρίδα”, αν εγκαταλείψει τα όνειρα παλινόρθωσης της Οθωμανικής επιρροής, αν αποδεχθεί τα δικαιώματα των γειτόνων της. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Ούτε φαίνεται πιθανό να συμβεί στην μετά Ερντογάν εποχή.”

Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβήτησε και την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαφωνώντας με κάτι που ο κ.Μητσοτάκης έχει πολλάκις υποστηρίξει, ότι δηλαδή οι ΑΠΕ αποτελούν τη φθηνότερη μορφή ενέργειας.

Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως αυτή τη φορά ήταν πιο ήπιος στις εκφράσεις του, μη θέλοντας να εμφανιστεί ότι βρίσκεται σε κόντρα με το Μαξίμου. Οι σχέσεις του πάντως με τον κ. Μητσοτάκη παραμένουν ψυχρές. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αν. Σαμαράς δεν παρευρέθηκε στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα… Μια «απουσία» με πολλαπλά μηνύματα.