καπέλο-σκυλακάκη-σε-θεοδωρικάκο-πή-855830
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 22.12.2020 | 00:17

“Καπέλο” Σκυλακάκη σε Θεοδωρικάκο -Πήρε πίσω τις 120 δόσεις στους δήμους

120 δόσεις  

Τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου για την καταβολή οφειλών προς τους δήμους σε  120 δόσεις πήρε πίσω ο Θ. Σκυλακάκης.

Με τη νέα προβλέπονται:

– Έως 100  δόσεις και

– Εξόφληση οφειλών που βεβαιώθηκαν μεταξύ 15/2/2020 μέχρι και 28/2/2021, δηλαδή, την περίοδο του κορωνοϊού

Συγκεκριμένα, η εν λόγω νομοτεχνική ρύθμιση αναφέρει:

«Η παράγραφος 1 του άρθρου 146 αναδιατυπώνεται ως εξής: «1. Οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από 15.2.2020 μέχρι 28.2.2021 όπως και οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων, από 15.2.2020, ως τη δημοσίευση του παρόντος, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, μπορεί να ρυθμίζονται και η καταβολή τους να πραγματοποιείται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωση ή λόγω μη καταβολής τέλους.

Το ποσοστό απαλλαγής των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής καθορίζεται στις παρ. α έως ε της παρ1 του άρθρου 100 του ν.4611/2019 (Α’73). Δικαιούχοι υπαγωγής στην ανωτέρω ρύθμιση είναι τα φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19. Mε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται ως τις 31.1.2021, καθορίζονται οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας των δικαιούμενων της ρύθμισης των νομικών προσώπων και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων».

Μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης αιτιολόγησε το “καπέλο” στον Τ. Θεοδωρικάκο, λέγοντας ότι: 

«η σχετική ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στους πληττόμενους από την πανδημία» και να μην είναι οριζόντιες καθώς «οι γενικευμένες ρυθμίσεις αυτή την περίοδο δεν βοηθούν».

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να πάμε σε μια γενικευμένη ρύθμιση οριζόντια τακτοποίησης 120 δόσεων για χρέη στους ΟΤΑ

καθώς υπάρχει μια ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές ,

ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες.

Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να είναι μείζονες και να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορωνοϊό.

Kαι το ερώτημα που τίθεται είναι: Δεν τα γνώριζε αυτά ο κ. Θεοδωρικάκος και τόσο καιρό ανακοίνωνε περιχαρής τη ρύθμιση;

Μέχρι που την κατέθεσε. Για να του την αποσύρει άρον άρον ο κ. Σκυλακάκης…