qatar-gate-έτσι-κυβερνούν-τα-λόμπι-στις-βρυξ-919747
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 13.12.2022 | 10:48

Qatar Gate: Έτσι “κυβερνούν” τα λόμπι στις Βρυξέλλες

Βρυξέλλες: Πολλοί μιλούν τελευταία για τον όρο «λόμπινγκ», ιδίως μετά το σκάνδαλο με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, αναδεικνύοντας τη δράση της λεγόμενης… “πέμπτης εξουσίας”, τους λομπίστες.

Σε γενικές γραμμές το «λόμπινγκ»,  ερμηνεύεται, ιδίως στην πολιτική, ως η (νόμιμη;) άσκηση πίεσης, πειθούς με σκοπό την προσπάθεια επηρεασμού αποφάσεων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ολοένα και περισσότερο μέρος της διαδικασίας λήψης πολιτικών αποφάσεων και συνεπώς μέρος της νομοθετικής διαδικασίας (!), χωρίς βεβαίως να αποκλείονται παρασκηνιακές διεργασίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 12.000 λομπίστες. Επαγγελματίες δηλαδή που αναλαμβάνουν να στηρίξουν τα αιτήματα των «πελατών» τους.

Ανάμεσά τους βρίσκει κανείς πρώην πολιτικούς και Επιτρόπους, δικηγόρους, μάνατζερ, πράκτορες, ιδιοκτήτες ΜΚΟ, επαγγελματίες οικολόγους, τεχνοκράτες, εργατολόγους, κοινωνιολόγους, πανεπιστημιακούς καθηγητές, δημοσιογράφους, ακόμη και εμπόρους.

Συνολικά, πάνω από 25.000 εξ επαγγέλματος λομπίστες δρουν σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ το ύψος της ετήσιας δαπάνης λόμπινγκ εκτιμάται πως ανέρχεται συνολικά στο 1,5 δισ. ευρώ (βλ. Lobbyismus in der EU).

Σύμφωνα με την ΕΕ, η «εκπροσώπηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων» αποτελεί μέρος μιας νέας συμμετοχικής δημοκρατίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα το λόμπινγκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της λήψης αποφάσεων στην ΕΕ. Από χρόνο σε χρόνο ο κανονισμός για το λόμπινγκ στην ΕΕ βελτιώνεται συνεχώς και κάθε χρόνο δημοσιεύεται έκθεση με τα πεπραγμένα των δράσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει το λόμπινγκ ήδη από το 2007 ως «όλες τις δραστηριότητες που διεξάγονται με στόχο τον επηρεασμό των διαδικασιών διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει βεβαίως, το λόμπινγκ του εταιρικού τομέα που δεν ασκείται μόνο από εταιρείες, αλλά και από εμπορικές ενώσεις, γραφεία συμβούλων, δικηγορικά γραφεία και άλλους φορείς.

Στην πρώτη πεντάδα των επιχειρήσεων με τις μεγαλύτερες δαπάνες λόμπινγκ συγκαταλέγονται οι τέσσερις επιχειρήσεις της “Big Tech” (Apple, Google, META/FB, Microsoft), ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται και επιχειρήσεις της “Big Oil and Gas” (Shell, Exxon Mobil), αλλά και δύο μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις (Bayer AG, Volkswagen).