Ποιος δήμος ψάχνει να βρει έσοδα από… καρτοτηλέφωνα

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τα προβλήματα των Δήμων, τις ελλείψεις προσωπικού, τους μειωμένους ΚΑΠ και γενικότερα την «απαξίωσή» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολλοί δήμαρχοι βάζουν κάτω χαρτί και μολύβι και προσπαθούν να «ανακαλύψουν» λύσεις για να έρχονται έσοδα στα ταμεία και έτσι να μπορούν να υλοποιούν έργα προς όφελος των πολιτών.

Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια οι λύσεις αυτές είναι τόσο «ψαγμένες» που σίγουρα προκαλούν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον…

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Τα καρτοτηλέφωνα και ο Δήμος Πειραιά

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά κατά τη συζήτηση του θέματος «Τροποποίηση της με αριθ. 1/2016 απόφασης Δημ. Συμβουλίου, που αφορά στον καθορισμό των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων έτους 2016, σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 2420/913/4-2-16 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής». Η συγκεκριμένη απόφαση καθορίζει το πώς οι δήμοι θα πρέπει να συμπεριφέρονται απέναντι στους παρόχους δικτύων επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, στην τροποποίηση προβλέπονται τα εξής: «Για την εγκατάσταση, εκμετάλλευση, συντήρηση, επισκευή και αντικατάσταση δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών και κάθε είδους συναφών ευκολιών (όπως ενδεικτικά κοινοχρήστων τηλεφώνων, στύλων, υπαίθριων μονάδων δικτύου, οικίσκων, κεραιών φρεατίων, καμπινών, αγωγών καλωδιώσεων, κυτίων σύνδεσης) οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών δεν υπέχουν υποχρέωση καταβολής στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οποιουδήποτε άλλου τέλους φόρου, εισφοράς και εν γένει αποζημίωσης, πέραν των τελών διέλευσης που ορίζονται στο παρόν άρθρο και τυχόν ΦΠΑ»

diataksi2 (2)

Με λίγα λόγια, η παραπάνω τροποποίηση αναφέρει ότι οι Δήμοι δεν πρέπει να χρεώνουν με τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων παρόχους δικτύων επικοινωνίας και βεβαίως, στην απόφαση αυτή περιλαμβάνονται και τα γνωστά σε όλους καρτοτηλέφωνα που υπάρχουν διάσπαρτα στις πόλεις (ακόμη και αν πολλά από αυτά δεν λειτουργούν). Ωστόσο, τα συγκεκριμένα καρτοτηλέφωνα που «πιάνουν» χώρο στους Δήμους δεν είναι πλέον «κρατικά»… Την διαχείρισή τους, την έχει η «Ντόιτσε Τέλεκομ», μετά την συμφωνία που υπέγραψε για τον ΟΤΕ.

Η απόφαση λοιπόν της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής έφερε στην επιφάνεια ερωτήματα του τύπου: «γιατί να μην συμπεριφερόμαστε στην συγκεκριμένη εταιρεία, όπως συμπεριφερόμαστε και στους υπόλοιπους ιδιώτες που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους στην πόλη;». Χαρακτηριστικές ήταν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων που «κατακεραύνωσαν» την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για τακτική… «παρέμβασης» στα έσοδα των Δήμων.

Για το παραπάνω θέμα ζητήθηκαν συμβουλές από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Πειραιά, που ωστόσο επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί. Η αρμόδια αντιδήμαρχος ωστόσο, αναζητά στοιχεία από ανάλογες αποφάσεις Δήμων που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για το παραπάνω θέμα.

 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!