ποιοι-δεν-ήθελαν-τον-αυτιά-στο-ευρωψηφ-615788
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 14.04.2019 | 20:59

Ποιοι δεν ήθελαν τον Αυτιά στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Μπορεί πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Καιρίδης και ο Παύλος Ελευθεριάδης να βρήκαν θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για το Ευρωκοινοβούλιο, όμως η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. προτίμησε να μην κάνει το ίδιο και με τον δημοφιλή δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, ο οποίος τελικά, έπειτα από έντονο παρασκήνιο, δεν θα συμμετάσχει ούτε και σε αυτές τις εκλογές. Το όνομά του είχε ακουστεί και στις προηγούμενες κάλπες, όμως πάλι τα σχετικά σενάρια δεν επαληθεύτηκαν. Η αλήθεια είναι πως για να φτάσουμε εδώ προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, με την κάθοδο του αγαπητού τηλεοπτικού παρουσιαστή στις ευρωεκλογές να περνά από χίλια μύρια κύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Δημοκρατία», ο Γιώργος Αυτιάς είχε δεχτεί εδώ και μήνες την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο φέρεται ότι υπήρξαν αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών εντός της «γαλάζιας» παράταξης, ανθρώπων του προεδρικού περιβάλλοντος και, σύμφωνα με τις «κακές γλώσσες», δυνάμει συνυποψηφίων του για τις Βρυξέλλες, π.χ. της Μαρίας Σπυράκη, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (ο οποίος πάντως το διέψευσε) και της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου (του συστήματος Σαμαρά), οι οποίοι, γνωρίζοντας την τεράστια δυναμική του πασίγνωστου δημοσιογράφου και αντιλαμβανόμενοι την άνετη πρωτιά που θα είχε (με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διψήφια και πλέον ποσοστά από όλους τους υπόλοιπους), έθεσαν θέμα στην Πειραιώς. Επικαλέστηκαν δε το επιχείρημα (άκουσον άκουσον!) ότι ο Γιώργος Αυτιάς «λαϊκίζει» και ότι το ύφος και ο δημόσιος λόγος του δεν συνάδουν με το νέο που θέλει να εκφράσει η νέα Ν.Δ.

Αποτέλεσμα τούτου, σύμφωνα πάντα με την «Δημοκρατία», ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ενδώσει στις πιέσεις και να διαφοροποιήσει στη συνέχεια την πρότασή του, όπως την παρουσίασε στον δημοσιογράφο, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στις αρχές Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. του πρότεινε να είναι υποψήφιος του κόμματος στη Β΄ Πειραιά ή τη Σάμο ή σε όποια άλλη περιφέρεια θα ήθελε στις επικείμενες εθνικές εκλογές, όχι όμως στο ευρωψηφοδέλτιο, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί.

Ο Γιώργος Αυτιάς, που θα επιθυμούσε την πολιτική καριέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, εν τέλει αρνήθηκε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη (ο οποίος να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2018 είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο), αποφασίζοντας να παραμείνει στην τηλεόραση.

Η πρώην -πλέον- εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη έσπευσε πάντως να κλείσει εσπευσμένα (γιατί άραγε;) το θέμα, τονίζοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 11 Φεβρουαρίου ότι «για τον κ. Αυτιά το θέμα έχει λήξει», δίνοντας τέλος στη σχετική φημολογία που ήδη έκανε τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων.

Ο ίδιος, βέβαια, φρόντισε να πετάξει τα καρφιά του κατά τη διάρκεια της εκπομπής του, ενοχλημένος από τις εξελίξεις. Κοιτώντας την κάμερα και απευθυνόμενος στους τηλεθεατές του, σημείωσε ότι: «για να πας μπροστά σε ένα κόμμα, πρέπει να έχεις αλλάξει 2-3 κόμματα. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι άνθρωποι της δημιουργίας, οι ελεύθερες φωνές, οι αδέσμευτοι άνθρωποι τρώνε πόρτα», αφήνοντας εμφανείς αιχμές κατά όσων επεδίωξαν και τελικά κατάφεραν να μην είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή. Σε άλλη εκπομπή του, εξάλλου, και ενώ είχε προσκεκλημένο στην εκπομπή του τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, του είπε: «Τι γίνεται, κ. Γεωργιάδη, όταν κάποιον τον βλέπουν κάθε Σαββατοκύριακο 750.000 τηλεθεατές, δεν χρωστάει στην Εφορία, έχει δουλέψει, δεν έχει ψηφίσει Μνημόνια και, μόλις κάποιοι δουν τις μετρήσεις, τους πιάνει σύγκρυο; Αυτά από εμένα και πάμε παρακάτω». Ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να μην μπει στην κουβέντα, απαντώντας «μη με εμπλέκεις με αυτά, σε παρακαλώ», για να επανέλθει ο δημοσιογράφος λέγοντας «Πάμε παρακάτω, πάμε παρακάτω» και να αλλάζει θεματολογία. Σε άλλη στιγμή ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εμφανίζεται συχνά στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, υποστήριξε με θέρμη ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή, όπως και ο άλλος αντιπρόεδρος, ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.